Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, April 25, 2012

Puding Jagung Gula Melaka

Assalamualaikum.. hai..! :)

Petang baru nak kuar entri ari ni yer..maklum laa sebelah pagi tadi cuaca redupp..jer. Sedap sungguh ngeliang ngeliut atas tilam sampai keberatan nak membangunkan diri selepas tergolek balik pagi tadi tu.. bukan laa nak kembali terlelap,tapi nak blogwalking membalas kunjungan rakan2 blogger tapi sempat menembusi beberapa buah blog je sebab tenet pun ikut ngeliang ngeliut gak lemaunya..kesejukan kot!sabo jela..huhu..

Oklah,menu untuk tayangan amal hari ni adalah puding jagung..siapa suka?siapa suka? Cepat angkat jari kelingking! Tapi bukan nak bagi laa..nak suruh buat sendiri je..hee.. :D
Puding ni best tau..bezanya dari puding jagung yang biasa tu ia dimakan bersama kuah gula melaka.. kalau makan puding tu sesaja takde ke'best'an la kan sebab tak bergula..kalo malas berkuah buh je gula terus dalam puding tu tapi tak best gak la kan.. best ek?ikut suka laa ek... hehe..

Nih pudingnya..belum dimandikan dengan air bunga kuah gula melaka lagi..

Terima kasih buat kak long atau kh267tm yang berkongsi resepi nih..di sini aku lampirkan pula di sini agar mudah untuk dirujuk kemudian hari..atau untuk kamu yang ingin mencuba.. jangan amik gambar dalam blog orang tanpa izin ya..tak baik!Tapi kongsikan resepi tak mengapa.. :)

PUDING JAGUNG GULA MELAKA
Resepi:kh267tm@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( dpt 10 acuan mangkuk/bekas kecil... )

50 gm tepung hoen kwe-hasue guna brand NONA
1 sdm tepung kastard
800 ml santan / freshmilk
1/2 tin jagung whole kennel
1 sdt garam

untuk topping :-
150 gm gula melaka
3 sdm gula pasir
1/2 cwn air


Cara-cara
  1. Masak gula melaka , gula pasir dan air hingga mendidih dan gula larut..ketepikan.
  2. Satukan bahan2 lain dan masak hingga pekat(membentuk kepingan kerak nipis). Tuangkan didlm mangkuk acuan dan sejukkan.
  3. Setelah sejuk , dinginkan di dalam peti sejuk.
  4. Untuk menghidang..keluarkan puding dari mangkuk/bekas dan siramkan gula melaka diatasnye.
Teksturnya lembuttt..sedappp mamam sejuk2 tau!!cam tau fu far? ermm..lebih kurang laa..hehe.. kiranya tak sesuai untuk dipotong2..memang sesuai buh dalam bekas kecik2.. selamat mencuba!

P/s: Sebenarnya senang amat nak buat.. buat syrup tu..kacau je atas api kejap,ketepikan. Pastu kacau semua bahan lain sampai pekat dan tuang dalam acuan..dah siap! Mudah kan? ;)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

21 Komen Di Sini:

Qasey Honey said... [Reply to comment]

sedapnya...bestnya kalau dpt ni...boleh la buat basah2 kan tekak...comeiii la tu mcm syg aje nk makan...hihi

charmyiex said... [Reply to comment]

nyaman da jak rupa eh..

Yatie said... [Reply to comment]

sedapnya...sejak2 ni akak mmng suka sangat layan puding2 mcm ni..terasa nyaman je lalu kat tekak kan...

HaSue said... [Reply to comment]

@QH
- mmeang nyaman jer pastu ngunyah2 jagung laa pulak kan..hehe

@CHARM
-suap ngan kuah skali taem sejuk nak besh

@KAK YATIE
-Tu laa...teringin2 lak rasa makan puding jenis gini kak.hehe

zila 4ever said... [Reply to comment]

sue..
mould tu cantik..he hhee puding tue..melampau2 menggoda..:)

Bicara Kak Noor said... [Reply to comment]

salam Sue, lembut dan segar nampaknya ni ditambah sejuk lagi mmg lengkap lah akak teringin nak buat lah sbb ada jagung ni tpi jagung fresh boleh kot Sue kan...

Nazrah said... [Reply to comment]

mudah dan menarik sangat

HALAMANKU said... [Reply to comment]

Salam Ha Sue.. nampak sedap n mudah.. ia2 erma angkat jari kelingking hu hu hu.. Ha Sue nak tanya tepung hoen kwe tu camana? erma tak pernah tau.. ampun.. mohon tunjuk ajar..

nOOrsha said... [Reply to comment]

Nmpak sedappp!!aku bayangkn ala2 bubur som2 yg rasa lemak2 masin dimakan dgn air gula mlaka...nyumnyumnyum..klo bln pose mmg peberet puding2 gini...sok jagung br abih wat cream corn in a cup....nnti bli lg jagung blh la cube ;-)

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam HaSue...menarik gak buh jagung dalam ni...simpan resipi dulu..tapi macam biasalah tak tau bila nak buat pasal banyak sangat Q yang duk menanti ni....Tapi kadang2 ada gak yang potong Q..he he he

Anonymous said... [Reply to comment]

salam sue..lmk x jenguk sitok..nyaman jak rupa puding ya...lmk juak x memuding...
laju jak jet ktk oooo..rajin ada jak.:)


sury_25 february

kakchik@ella said... [Reply to comment]

sedapnyaaaa

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply to comment]

Salam Hsue.. wahhhh sedapnya nak cuba! cuaca kat sini panas.. memang best kalau dok makan dessert macam ni... licin je hehehe

Mas said... [Reply to comment]

sue....
meh semangkuk nak merasa....
jagung kasi lebihh yerkk...

Watierman said... [Reply to comment]

Assalam Sue....wah...rasa cam taufufah....akak suka ni...!! tambah sedap dengan air gula melaka tu erk!

Ummi said... [Reply to comment]

Sue, nampak sedap gak puding jagung ni eks...adeeeh, akak ni teringat2 nak wat puding, tp x tau mana satu nak ikut, list berderet...hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@zila 4ever
Sesuai sangat guna mould silikon utk puding ni..senang keja.hehe

Nina Mirza said... [Reply to comment]

As'salam Kak HaSue ...

Mak aii~~~ Cantik nyerr!!
Ditambah pula ngan butiran2 biji jagung kat tepi puding tuuu..
Terliur Nina dibuatnyer ;)

ijayuji said... [Reply to comment]

Salam kak sue! aaaarghhhhhhhh!! kita tgh tension ni kak sbb tak buat puding lagiiiii huh! teringin sgt nk buat n makan puding tp tgh sibuk lerr huhu... kita dah pernah buat puding ni sekali TAPI tak menjadik ahahahaha... nak buat lagi sampai skrg tak buat2 :D

sury said... [Reply to comment]

sue..ada nemu cuan silikon juak..kelak mek meli..bgus ooo cuan ya..sintal jak..

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, mesti lagi sedpa puding jagung mkn berkuah gini,jagung ada setin tapi yg krim tu .tgk dh mcm puding karamel pun ada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...