Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, April 20, 2012

Smoothie Tembikai Bersama Aiskrim Vanilla..

Panas membahang jer cuaca sebelah siang beberapa hari ni..tau2 nak hujan rupanya..patutlah..

Hari tu beli laa tembikai orang jual tepi jalan, sebiji kuning..2 biji tembikai merah. 3 biji tu rm35 ko.. Mula la insap kejap..dan keluar babak2 flashback :- dulu kalo duk kat kampung tak pandang pun tembikai yang bergelimpangan kat dapur.. kadang2 kalau ada yang dah disejukkan baru nak makan..sebab banyak tembikai hasil kebun ayah masa tu kan,tu yang tak heran je.hehee...
Tapi tak kisah la kan,nak makan punya pasal,mahal sikit pun beli jugak..
Yang geramnya, buah yang ketiga tu masih pinkish lagi..biji masih keputihan gitu...eh semacam je ayat aku guna.ah lantak la kan..janji paham..

Jadi yang masih pink tu,belum merah pun lagi..aku kerat2,potong2 bersama sedikit yang merah aku bekukan.
Lepas tu aku buat laa smoothie resepi kak Yani nih..
Nak minum tu aku teringat lak ada aiskrim vanila tu kan.. aku cedok masuk dalam gelas pastu aku tuang cemuti atasnya..cedok lagi eskrem..tuang lagi cemuti..gilir2 gitu
last tu aku tabur laa ceklat chips pastu aku taruk sekut roll belen2 zhariff tak abis sepeket tu skali..(terus terang betul kan)


Dan kejadiannya..

Best sangat aku santap sorang2..Cik abg lum balik masa kejadian menyedapkan anak tekak ni berlaku. Anak2 aku bagi dalam gelas plastik je. zalim je bunyinya tapi tak dapat bayang nak bersihkan kaca kalau gelas pecah.huuu..takut ada belen tu terpijak lak kang..hadui..ngeri!

Apa2pun Jom lah buat smoothie best nih.. resepi kak Yani lagi..terima kasih kak! Sebelum ni dah cuba gak,boleh tengok di SINUN..
Dah ramai yang buat,kan??rugi laa kalo tak terbuat2 lagi sedangkan tembikai banyak ke kan..

Kali ni aku tambah aiskrim vanilla ye,dan sedap dimakan guna sudu,cedok2 ala2 puteri gitu..err,takde ye watak puteri makan aiskrim?

Watermelon Smoothie
Resepi: Yani@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan

500g tembikai
200ml susu segar
100ml plain yogurt
3 sudu besar gula
sedikit hirisan tembikai utk hiasan
sedkit chocolate chips utk hiasan
Daun pudina utk hiasan

Cara-cara

Potong dadu tembikai selebih kurang saiz ais kiub dan buang bijinya. Frozen tembikai tadi lebih kurang 4-5 jam.
Masukkan tembikai yg dah difrozen ke dalam mixer/blander. Masukkan juga susu segar,yogurt dan juga gula. Kisar sehingga jadi bentuk smoothie.
Tuangkan ke dalam gelas yg sesuai dan hias dengan hirisan tembikai, chocochips dan juga daun pudina.
Sedia utk diminum :)

Gambar mengandungi sedikit unsur kejam untuk ditatap ketika cuaca panas..heheheee.. ;P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

18 Komen Di Sini:

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply to comment]

Salam.. hadoiii gambar yang last sekali tu... sampai ternganga mulut ni hah.. dapat sesudu leganya.... memang harga tembikai jangan memain sekarang dah nak sama dengan durian hehee

rahel said... [Reply to comment]

Weiii...haus la...ini utk gue ka Hasue?

a'in fajar said... [Reply to comment]

salam kak, tengah hari yg terik nie, sedapnya klu dpt smoothie akk nie..

Zaliedana said... [Reply to comment]

Wah kak sue,terliurnyer.Mmg best smuti rcp kak yani nih,dah pernah byk kali wat,tuh pon diperkenalkan olah kak nor,pergh layan time panas,alangkah nikmatnyer..Psttt sy selalu bli tembikai time ofer kat giant,k4,@tesco,kadang 5posen jer sekg,tambah kalo bln posa,mmg selalu sungguh da ofer,haha,dasar kedekut sungguh kan..

dZana said... [Reply to comment]

Aslmkum sue.. segarnya bila tgok smootie ni.. rasa nk sedup guna strw biskut tu.. hihihi

gerhana luka said... [Reply to comment]

wahhh.. tergoda ngan smoothie tembikai awak tu lagi2 ada eskrim vanila sedappnye.. saya selalu buat float jagung vanila je nanti try smoothie tembikai ni plak

CikNana said... [Reply to comment]

sangat menggoda lew..haha

Mas said... [Reply to comment]

tutup mata aku nengokkknya..
takut nnti tergoda...kikikikiki

dah macam kat hotel smoothie ko tu sue....

buat2 tak nmpk jerk gmbr last tu..
menggoda uuuuuuu......

kakna said... [Reply to comment]

panas-panas ni ada tayangan mengoda lak di sini..
nampak memang mahal..

tun_telani said... [Reply to comment]

adeh.. nasib baik kt sini hujan mencurah2.. xde la rasa stress sgt tgk smoothies nih. siap ada aiskrim lagi tuh..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

kat rumah memang dok ada lagi sejuring tembikai tak terusik dah.. itu baru beli sebiji.. kalau beli 3 biji mcm hasue mau sebulan tak abih... hehehe..

ayah akak dulu pun pernah tanam tembikai.. biasa tanam mesti aim tembikai tu masak bulan puasa.. sbb bulan puasa memang laku sgt2 tembikai.. bijak tak otak arwah ayah akak? hehehe... tp yg tak tahannya anak2nya ni time tolong angkut tembikai guna kereta sorong tu.. kdg ada ler yg terjatuh & terbelahh.. masa tu tuhan je yg tau betapa siksanya melihat tembikai yg merah ranum tu... time bulan puasa mmg godaan betul... saborrr jelahh.. hehehe... nostalgia kalau dikenang2..

GreenJade said... [Reply to comment]

mmg entry yg kejam di petang2 hari yg panas nih uhuhuhu..gulp!

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam..Sue pun pernah buat Smootie style bekukan isi tembikai ni bezanya tak buh susu dan yogurt, means plain jeee (eh layak panggil smootie ke? he he he)sebab ada insan kamil kat rumah ni tak suka yogurt...

Yana Shaiful said... [Reply to comment]

Salam Kak Sue..waahh bahagianya diri ini klu dpt segelas smuti itu..lega tekak yg kepanasan nii :-)

Naz / Nadz COSK said... [Reply to comment]

Assallamualaikum Sue..

Kak Naz wakilkan sue makan utk akak satu hidangan ni lah. Jauh sgt nak rasa. makankan utk akak ek..

mamyharraz said... [Reply to comment]

lazatnya.
suka sgt jumpa resepi mcmni.
sy buat bloglist dlm ruangan sy ya :)

ijayuji said... [Reply to comment]

Dtg sini pulak :D sllluurrrp! sedapnyerrr! skrg ni cuaca mmg panas sgt2! tgk tembikai merah2 betul kat sini tp asyik lupa nak beli :D

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

datang lambat mesti gelas pun dh simpan huhu, walauapa pun sangat sedap tu ada eskrem lagi.

Mmg betul sue, bdk2 baik guna yg plastik je, tak pasal2 kena sapu kaca n kalo tercicir yg habuk2 tu terkena kaki la pulak huhu, tak kejam sangat perihatin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...