Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, November 2, 2009

Popia Goreng

Tengok kat umah kak sheila aritu buat inti betik muda yg x berapa muda(hehe..betul ke ayat nih kak) teringin lak nak makan popia goreng gak.
Tapi inti letak kentang n kacang panjang macam karipap aritu gak..
Letak lak inti banyak2...
Makan seketul..erm..sedappp jek masuk tekak..macam nak kenyang.
Amik lagi seketul..makan slow2..makin slow..erhh...rasa kenyang..sibbaik leh abiskan..
Guna kulit popia yg beso tuh..mana tak cepat kenyang..takyah makan malam dah..hehee

Cara nak buat popia nih semua pun tahu ek..nak letak resepi inti jelah untuk panduan anak2 di masa hadapan..insyaalah.. :)

Inti Popia / karipap:
  • 4 biji kentang-kupas,potong dadu
  • 2 ulas bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • 1 sudu makan udang kering/ikan bilis* / bhn2 * ditumbuk
  • 2 sudu kari daging-campur 1/2 cwn air
  • 5 btg kacang panjang-potong2 pendek
  • Garam,gula dan serbuk perasa(jika suka)
  • Air secukupnya
Cara:
  1. Panaskan sedikit minyak,tumis bahan yg sudah ditumbuk sehingga naik bau dan kekuningan
  2. Masukkan kari dan masak sehingga pecah minyak
  3. Masukkan kentang,kacau seketika dan masukkan air secukupnya.
  4. Masak sehingga kentang empuk dan perasakan dengan garam,perasa dan sedikit gula
  5. Apabila air sudah hampir kering,masukkan kacang panjang.
  6. Masak dengan api perlahan sehingga inti benar2 kering


*Patutnya n3 nih kuar semalam..tp ntah masalah server nih masih thp kritikal..jadi laa n3 tertunggak.huhu
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

Watierman said... [Reply to comment]

Dah lama tak makan popiah...akak suka popiah basah...rajin sue menggulung yer..!!

Nursuzry said... [Reply to comment]

cedapnyaaaaaaa...

POSH76 said... [Reply to comment]

suker makan popiah tapi tak mo yg ada udang kering...

buat sendiri lagi besskan

HaSue said... [Reply to comment]

kak watie > kalo rajin dah buat popia basah untuk aka..hehee

Nursuzry > aik..mana tau nih?hehe

sis Posh > x suke udang kering letak udang basah lg sedap sis.x suka udang letak ayam ke daging ke..mmg seronok buat sndiri.. :D

Sheila said... [Reply to comment]

Hai Sue wooo menarik tu popia...akk pun nak try jukah buat inti mcm sue boleh buat mcm samosa jugakan...sdp2 nak cikit ade lg keeeehehe

ain said... [Reply to comment]

akak pulak klu malas nk buat inti kentang, akak just buat scramble egg ngan crap stick je. sonangggg!!! hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...