Tapi inti letak kentang n kacang panjang macam karipap aritu gak..
Letak lak inti banyak2...
Makan seketul..erm..sedappp jek masuk tekak..macam nak kenyang.
Amik lagi seketul..makan slow2..makin slow..erhh...rasa kenyang..sibbaik leh abiskan..
Guna kulit popia yg beso tuh..mana tak cepat kenyang..takyah makan malam dah..hehee
Cara nak buat popia nih semua pun tahu ek..nak letak resepi inti jelah untuk panduan anak2 di masa hadapan..insyaalah.. :)
Inti Popia / karipap:
- 4 biji kentang-kupas,potong dadu
- 2 ulas bawang merah*
- 1 ulas bawang putih*
- 1 sudu makan udang kering/ikan bilis* / bhn2 * ditumbuk
- 2 sudu kari daging-campur 1/2 cwn air
- 5 btg kacang panjang-potong2 pendek
- Garam,gula dan serbuk perasa(jika suka)
- Air secukupnya
- Panaskan sedikit minyak,tumis bahan yg sudah ditumbuk sehingga naik bau dan kekuningan
- Masukkan kari dan masak sehingga pecah minyak
- Masukkan kentang,kacau seketika dan masukkan air secukupnya.
- Masak sehingga kentang empuk dan perasakan dengan garam,perasa dan sedikit gula
- Apabila air sudah hampir kering,masukkan kacang panjang.
- Masak dengan api perlahan sehingga inti benar2 kering
*Patutnya n3 nih kuar semalam..tp ntah masalah server nih masih thp kritikal..jadi laa n3 tertunggak.huhu
6 Komen Di Sini:
Dah lama tak makan popiah...akak suka popiah basah...rajin sue menggulung yer..!!
cedapnyaaaaaaa...
suker makan popiah tapi tak mo yg ada udang kering...
buat sendiri lagi besskan
kak watie > kalo rajin dah buat popia basah untuk aka..hehee
Nursuzry > aik..mana tau nih?hehe
sis Posh > x suke udang kering letak udang basah lg sedap sis.x suka udang letak ayam ke daging ke..mmg seronok buat sndiri.. :D
Hai Sue wooo menarik tu popia...akk pun nak try jukah buat inti mcm sue boleh buat mcm samosa jugakan...sdp2 nak cikit ade lg keeeehehe
akak pulak klu malas nk buat inti kentang, akak just buat scramble egg ngan crap stick je. sonangggg!!! hehe
Post a Comment