Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, November 8, 2009

Ikan Keli-Ada idea nak masak apa?

Kalau sebut ikan keli,apa perkara pertama terlintas dalam kepala kita ek?
Kalo aku laaa...aku mesti ingat aku tak pandai makan ikan nih.aheh
Yang pandai makan mr ayang n da kids je kat umah ni..err,maknanya aku sorang jela tak makan!huahuaaa...
tapi terlintas gak menu2 ikan keli bakar......pastu ikan keli goreng berlado(selalu sangat orang sebut2)..pastu ikan keli goreng garing2..
Ada juga dimasak kari..kunyit..apa lagi ek? Ada idea?tanya jer..kot2 kawan2 ada nak tau gak kan..hehe

Sebenarnya nih hasil projek mr ayang n da geng malam tadi..
Maklum la sekarang nih selalu hujan,air dah naik..ikan keli pun keluar dari 'umah' nak shoping2 kan..Diorang pasang pukat..dapat ramai banyak gak ikan nih,alhamdulillah..rezeki.
Diorang nih memang suka jer aktiviti2 luar..dari aktiviti darat,hutan sampai ke laut,kalo ada peluang.hehe
Kalau aku reti makan ikan nih dah lama masuk kuali kot...ehee..
Nak menyiang ikan nih pun mr ayang yg buat..haks..

Uikkk..nampak tak tuu?tuuu..atas tu!(muncungkan mulut)
Tuh kan ikan puyu..besar ikan puyu nih..tapi sekor jela tengok malam tadi tuh..hehe...
Tu pun ikan yang aku tak berapa reti nak makan..eheee.... tak reti langsung sebenarnya..
Ada sesetengah benda yg kita tak biasa makan,lom sampai masa nak try kot.. :P
Kalo yang besar nih mr ayang kata rasa lebih sedap lagi,kalo kecik2 tak besh nak makan..hehe

Nampak tak ikan puyu nih?cam nak sama saiz ngan ikan keli..ikan keli nih yg saiz sederhana ler,lum beso bena...ada orang suka ikan keli yang kecik2 tuh kan..ada yang suka besa2..rasa lebih lemak gitu..
Petang nih akan diprojek bakar rasanya. Biasanya gitu laa..ada resepi my MIL..
Bakar dulu..pastu goreng.. dan ade cara masakan lain yg aku rasa dia buat nampak sedap tapi aku tak pernah buat..huhuuu...

P/s: Ikan puyu nih best kalo dipancing oo..suka masa nak tarik tuh..bukan yg kecik2 laa...yg kecik2 ape rasa kan..pancing yg beso2 besh..heheee... tp lagi besh mancing udang galah..lagi 'melawan'..aduh,rindunya nak mancing..huhuuu
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 Komen Di Sini:

hana said... [Reply to comment]

masak pecel iwak lele kompom terangkattt segala kusi meja piyuk belanga kat umah ko tuhhh!!! kehkehkehkeh

HaSue said... [Reply to comment]

hana@kak ina > masak pecel iwak lele tuh masak pecal kari campo ayam eh kak..hahakk..cakap jowo lagik!haaa... :P

nOOrsha said... [Reply to comment]

sue...masak pecel tu x campo kari....search kat myresipi, resipi pecel lele dari kak anawahid....sedappp tuuuu.... tapi kalo goreng garing2 pun sodap jugak.....hubby kite pon suke keli goreng garing... lain2 leh masak lemak cili padi, asam pedas, keli goreng cili pon sedap jugak....uihhh...dah meleleh liur nih...hehehehhe....

HomeKreation said... [Reply to comment]

Salam Sue, laaa tadi dah komen tak kuar pulak... Along mmg suka ikan keli, masak apa pun best. Kalau tak reti nak masak, pos je ke miri kikiki....

deeja said... [Reply to comment]

Salam Sue...
Dulu,akak mmg gemar sangat ikan keli ni.Tmbh2 kalo wat bakar cicah air asam.Tapi semenjak dua menjak ni akak xlalu le plk.Nk tau pase apa...FIL akak de bela ikan tuk jual.Jadi anak2 ikan yg kecik mmg banyk,akak ni pandai je mereka2 citer..akak tgk dh cm berudu..Tu le sebab la ni dh xlalu..huhu..Tapi mmg sedap oiii..
Sue,try wat asam pedas atau masak lemak taruh tempoyak..sedap dik...

ain said... [Reply to comment]

akak laki bini belum pernah try mkn ikan keli ni. so x tau le nak beri idea apernya. tp mcm hana kata le, pecel lele mmg popular!!

MamaFaMi said... [Reply to comment]

Mahap ler yek... mama tak reti makan dan tak reti masak ikan keli ni... jadinya, tak dapekla den nak nolong... lu pikirrrrrr la sendiri... hehehe...

maiyah said... [Reply to comment]

akak tak bleh mkn ikan kelilah, tak tau nape tak bleh nak telan

blogresipi said... [Reply to comment]

Alahai sedappnye ikan keli ngan puyu tuh... kite suke goreng garing2 tau...bestnye!

Farhah Zaidah said... [Reply to comment]

lapar pekasam puyu r..huhu

HaSue said... [Reply to comment]

nOOrsha > thanks bg idea..nih suka keli kecik ke besa nih nak masak gitu semua ek?

Homekreation/Alongroz > wohh,along pun suke makan keli ek?kalo masa balik miri ader keli leh bwkan utk along kan..hehe

kak deeja > cam berudu eh kak?yerlaa,kan kecik lg..hehe...comel tuh..tq kak bg idea tuh..

kak ain > sue baru pernah dengar kak..kat sini xde org buat kot.kalo reti mkn nak juge try..ahehe..tq

MamaFami > hahaa..sama laa ngan kite nih haa...tq gak eh mama

kak maiyah >sebab kite x biasa mkan dr kecik kot eh kak?

blogresipi/ijan > goreng garing2 ngan bakar mana lg sedap?

Farhah Zaidah > pekasam?adehh..gi nyelam kat lubuk dier yek..heee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...