Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, November 25, 2009

Margarine Cupcakes [versi 4 in 1]

Hasil godek2 pagi tadi.. 4 in 1 tu sebab guna 1 adunan jer untuk buat pelbagai versi nih..ehehe..
Sebenarnya cupcakes memang agak kurang mendapat sambutan kalo kat umah nih...tak macam kek yg dipotong2 tu..hehe.. Buat banyak versi laju sket kan...

Cupcake nih kalau untuk praktis mendeko dengan aising memang sesuai rasanya.
Sebab guna marjerin jek..so kos tak tinggi sangat..leh buat banyak2 untuk memahirkan diri mendeko..
Rasanya pun insyaallah sedap..nak puji lebih2 pun segan laa kan..kena rasa sendiri laa..haha

Meh jenjalan tengok cupcake nih..pasnih banyak keje lagi menunggu tuh..esok nak balik kampung..oo.. balik kampung..tapi balik x lama kot..aheh..
Dah2..jom tengok jom...

Ini rupa cupcakes biasa eh..plain jek..adunan tuh buh dalam cawan dan bakar. Sebab guna marjerin memang akan dapat kerak sket kat atas tu.. Kalau taknak kerak,jangan bakar sampai berkerak..ahak

Rupa kat dalam..lembut jek kat dalam...(macam nak jual kuih lak..ahaha)


Pastu kan,ambil sebahagian dari adunan...tambahkan serbuk koko dan sedikit coklat emulco.. dan letak juga coklat chips ikut suka..
Kena amik gamba masa lum masak..kang orang kate beli kat bakery lak.haha

Semalam tengok kat bakery dier jual cupcake dalam cawan kertas gini laa...dah lama beli tapi x guna2 gak..ehee

Nih rupa kat dalam..coklat tuh besh jek ekk..bagi penggemar ceklat ler...

Hah..yang nih versi apa pulak..cam sama jekk...yerlaa..adunan sama gak..

Sekali kite lapiskan daa..bubuh adunan coklat dulu,lepas tu adunan kuning lak...hehee

Tadaaaa....ada laa dua perisa kejadiannya...aku suka yg nih..ada rasa coklat n plain..

Ada lagi??adaaa...kata 4 in 1 kannn.. :)

Nampak sama gak kan...malas nak kaler lain jek tadi..hehe..kalo suka leh buh kaler lain...

Dan yang nih letak blueberry filling lak..jangan guna jem tau..manis terlampau lak kang..
Bubuh satu sudu adunan dulu...kemudian letak satu sudu teh(atau ikut suka) blueberry filling baru letak satu sudu adunan lagi...
Asyik juga makan nih..tapi acik dah kekenyangan duk rasa satu2...

Sesuai untuk buah tangan nih..
Ada yang nak??pilih ler mana satu..hehe

P/s: Kalau ada yg nak cuba nanti sue update resepi eh.. :)

Ok..nih resepi asas untuk adunan cupcakes nih yer..

Bahan2:
  • 240g marjerin
  • 190g-200g gula(bergantung pada kemanisan masing2)
  • 1sudu teh vanila
  • 200g Tepung gandum +2 sudu kecil baking powder(ayak bersama)-boleh guna tepung naik sendiri
  • 5 biji telur (sue guna gred B)
  • Pewarna pilihan
Untuk perisa coklat;
  • 2sb Coklat chips
  • 1 sb serbuk koko
  • sedikit coklat emulco(optional)
Untuk filling;
  • Blueberry filling @ pilihan
Cara2:
  1. Panaskan oven pada suhu tertinggi oven masing2 sementara membuat adunan.
  2. Pukul marjerin bersama gula pasir hingga putih
  3. Masukkan telur satu persatu smbil terus memukul
  4. Masukkan esen vanila dan gaulkan sekata
  5. Masukkan pula tepung sedikit demi sedikit sambil digaul menggunakan senduk sahaja..(kaedah kaup balik) dan masukkan warna pilihan jika suka..nak plain jer pun boleh
  6. Masukkan dalam acuan cupcakes dan bakar pada suhu 180c selama 20minit begantung pada saiz cupcake dan oven masing2
  7. Selamat mencuba
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 Komen Di Sini:

LOVE2COOK said... [Reply to comment]

Uish, sedapnyaaaa! Mcm2 ada! kekekeke! Sue, hantar ke umah Love sikit pls! ;)

Love cubit Eyana sikit! hihi...letak gambar baru dia la Sue! Love nak tengok!!!! :)

dayang_jack said... [Reply to comment]

nampak sedap jak ya Sue. tlg pos 5 cup lok ngn kmk. mesti ank2 mek suka yg ada blueberi ya. jgn lupak updt resepinya. ney tauk nk molah kelak. ..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE2COOK > nak anta by mail ke by email?hihi..nak tgk gamba dier terbaru..segan laa love.org baru tumbuh gg.ekeke.. :P nanti2 eh..kalo dier nak tyg gg tuh sue post utk love.hehe

dayang_jack > kitak maok ney sigek tok?hehe..okeh..mun smpat kelak kamek update..maok nimbang lok bhnnya sebab main ngkah pakey cawan jak tek..tq :)

ain said... [Reply to comment]

akak nak semua...boleh tak..????

CikLiz said... [Reply to comment]

cik HaSue, cikliz pun selalu wat kek guna margerine Planta jek.. sodap jek.. yg ni ada resepi tak? nampak cam menggoda je.. Ops, Selamat Hari Raya!

HaSue said... [Reply to comment]

kak ain > boleh2..tapi yg layer tuh dah abis laa kak..heee

CikLiz > kalau utk minum ptg sesuai jek kan..kos pun x tinggi sgt..hehe..kalo guna planta mmg sedap..sue guna puteri jek :) selamat hari raya juga buat cikliz sekeluarga

Eyna's said... [Reply to comment]

Salam...


Wah... terliur tengok yg coklat tu...best tu....

HaSue said... [Reply to comment]

Eyna's > w'kumsalam... nak ke kak?ader lagi ni seketui setgh..yh blueberry n layer dah abis..hehe

K.Nor said... [Reply to comment]

yuhuuuu... akak nak semua gak!!! tak main la seketul dua ni.. anak2 nak gak nih.. :)

Azura Rahman said... [Reply to comment]

sue... sedapnyer nampak... sue guna marjerin jenis ape???...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...