Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, November 12, 2009

Menunggu Masa Untuk Tumbang..

Ingat lagi tak dengan kisah 'menyedih'kan pasal pokok cili ku ini?huhu..
Nih kisah lanjutan dan tanpa disangka 'hayat'nya masih membawa rezeki lagi.
Kalau yg ingat tu mesti leh bayangkan kembali rupanya dulu.
Kalau yang belum tahu tuh leh rujuk kat SINUN(sila klik)

Elok jer membesar..malah masih subur lagi seperti sebelumnya..
(sebenarnya akarnya masih kuat tak tersimen sekali sebab tu masih hidup)

Nih rupa setelah di close up..bayangkan batangnya yg tak tersimen tu tetap membesar, tapi bahagian yang disimen tuh of coz takleh membesar laa kan..jadi,atas besar bawah kecik..mana leh tampung berat dahan pokok tu..Sebab tu la tinggal sepohon nih jer lagi,yang satu dah tumbang sebab dah besar n berat..huu

Dak kecik nyibuk nak amik buah cili itu.. nih cili padi ke cili api?sapa leh jawab??!!
Namun begitu tetap berhasil..subur tapi dah dijangkiti white flies(betul ke nama nih ek) kak nor(JB) tahu kot..dier ader sebut arituh..hihi.. jangkitan kulat kat tanaman ni..malas lak nak jaga betul2 aritu sebab ingat memang tunggu masa jer..ehehe..tak kenang budi tul tuannya nih kan.huk

Buah cili nih elok jer nak makan..jangkitan kulat tu tak efek kat buah..ader yg kena ada yg tak.tapi kitorang kurang sket makan cili jenis nih sebab bijiknya agak keras..biji2 cili nih kalau boleh baik elakkan,orang kata kan..apendiks tuh sakit gak wo..aheh

Rasanya cili hijau lagi besh dari yg merah ek!
Alhamdulillah..rezeki masih ada walaupun patutnya cili nih tak hidup lama sebab tak disiram langsung pun..dah laa kena simen,duk dalam tempat terlindung lak kat garaj tuh..
Boleh hidup subur lagi tau..na'uzubillah..semua atas kehendakNYA.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 Komen Di Sini:

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak,
Rezeki kak hasue, kan?
ingat lg pokok mangga epal depan umah mertua kat banting. bertaun tak berbuah. ayah tebang. pastu, boleh dia tumbuh balik, berdahan2. dan kuar buah berbiji2. besar lak tu. rezeki2...

BULLET said... [Reply to comment]

pokok cili umah bullet dah nazak gak sebab tanah xbest...ahad lepas kitorg pindah masuk dalam pasu...belom ade hasil lagi...payah gak bercucuk tanam ni kan

mimie loma said... [Reply to comment]

wah hasue.........rezeki tu.....pokok cili tetap idup subur walaupn dh kena simen separuh......

tp cmne pun pokok cili mmng tk idup lame pas berbuah 2 or 3 kali die akan gol gak......hahahah

ain said... [Reply to comment]

dah baca kat sinun tu!!! heran ekh nape kontraktor tu boleh main simen gitu aje pokok ni.

tu cili api kot?? agaknya la.hihihi

Chik Mi said... [Reply to comment]

amboi manyaknya cili die.tak sama ke cili api ngan cili padi?

E-na Zarina said... [Reply to comment]

Cantiknya cili tu, lebat pulak buahnya walaupn bersimen!

ieda said... [Reply to comment]

yo allah dik .. sungguh2 kerja tuhan kan .. tiada siapa menyangkanya .. dah tuh gebu2 dan gemuk2 lah buahnya .. sukaaaaaa tgk

re: dik akak ader catheye jerk .. klik2 kat situ lah dik .. jawab2 soklan2 .. nuffnang maleh nak buat .. heheh

kak ina kl said... [Reply to comment]

salam..kesiannya tgk pokok cili tu...

HaSue said... [Reply to comment]

indahhouse > wohh.tuh lagi dasyat tuh nur..kalo tebang leh lak dier tumbuh balik ek..yela..rejeki tuh..hehe

Bullet > kalo dah rezeki kat batu pun hidup kot..(err..tp x pnh lg tgk la..hehe) kalo dah tnm dalam pasu tuh kena laa rajin siram..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

kak mimie loma > betul tuh kak..hehe

kak ain > cili api eh kak?sue pun x sure..heee

Chik Mi > errr...sama ke kak?hik

HaSue said... [Reply to comment]

E-na Zarina > alhamdulillah..rejeki kan..memang agak lebat buahnya..hehe

kak ieda > sungguh tuh kak..sue pun suka tengok subur jek buahnya..hehe... oohh,okeh kak..kang sue try klik

kak ina kl > sian kan kak..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...