Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, November 3, 2009

Udang Galah Tumis Serai

Semalam last ler 'melaukkan' udang galah dibeli encik ayang arituh.
Bila nak masak udang galah ni,memang tak payah pk panjang.
Masakan ringkas tapi menyelerakan.
Udang galah makin ringkas makin sedap..ke sebab malas??
ahh..yg penting memang beshh..
cuma bahan yang digunakan haruslah menambah rasa sedap bukan menyelindung rasa udang tu..
Kali nih aku masak tumis dan letak serai lebih.aroma serai macam x cukup hidung nak amik bau.
Letak serai masa menumis...dan letak lagi serai bila udang dah masak..memang terasa ke'serai'an dalam masakan ni..Selain tuh leh rasa pedas2 sket dan masam2 sket dan yg pastinya rasa udangnya yg manis dan masih terasa segar..

Bahan2:
  • 700g-800g udang galah-bersihkan dan toskan
  • 3 ulas bawang merah*
  • 1-2 ulas bawang putih*
  • 1-2 tangkai cili merah(nak pedas tmbah cili api)*
  • 1/3 sudu belacan(bakar dahulu jika suka)*
  • 2-3 batang serai(diketuk)
  • Asam gelugor-secukupnya
  • 1-2 biji tomato(potong berbaji)-kali nih sue x letak
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Garam,sedikit gula dan perasa(jika suka)
Cara2:
  1. Panaskan minyak dan tumis wangi bahan2 yg ditumbuk
  2. Masukkan sebatang serai dan udang galah. Kacau sebati sehingga kulit udang bertukar warna kemerahan
  3. Masukkan asam gelugor dan tambahkan air secukupnya
  4. Tambahkan bahan2 perasa(garam,gula dan perisa) secukupnya
  5. Apabila udang hampir masak tambahkan tomato dan masukkan baki serai.
  6. Sebatikan semua rasa dan padamkan api-elakkan masak udang terlalu lama kerana isi udang akan keras dan kurang sedap
Maaf ler gamba agak blur... :)

Tapi kuah udang galah nih memang sedap dihirup..ala2 makan tomyam..ala2 jer yer,bukan tomyam..bila nak masak tomyam nih..teringat rempah yg masih tersimpan elok dalam gobok..sayang nak pakai.hee..*wink2 kat ika

Kalau yg suka pedas2 tu,letak laa cili sebanyak mana disuka,biar berpeluh makan.. biar mertua lalu tersedak cium bau cili..huhu
Cam kite yg x berapa suka pedas nih letak cili manje2 jek...nak hirup kuah pun lancar gitu..ehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 Komen Di Sini:

LOVE said... [Reply to comment]

Uish Udang Galah! Love wanna some! nyum nyum...;)

Baru cubit Eyana...ooopss dah lari plak! hehehe !

ain said... [Reply to comment]

sedapnya sueee!!!

ima said... [Reply to comment]

wah!!!memang sedap nih...bahan2 pun simple tapi menyelerakan...

maiyah said... [Reply to comment]

akak makan masa raya itu hari, first time makan udng serai rendang.. mmg mariii

Watierman said... [Reply to comment]

Sue..gambar tak blurr langsung..Akak yg blurr nengokkan udang tu tersimpuh lawa jer...huhuhu..jiwa kacau dengan lentok udang yang menggoda!!!!

Pakcik Mamau said... [Reply to comment]

cam sedap je..bleh copy x??hehehe..mlmpau lak pakcik ni kn???heheheh.

yginsaf4 said... [Reply to comment]

sodapnyerrr sue tewww.. ehehe, salamm

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak hasue,
Gulp! Udang galah...!
sup da abes, bawa mangkuk jer ni, nak tadah udang galah seketui jer..uhuk. ;)

geraugebang said... [Reply to comment]

kak gerau takut betul ngan udang galah ni. Macam takut ngan antu galah gak. Sebabnya pernah sekali makan sekor yang paling kecik, 2 jam lepas tu, terus sakit perut. Lepas tu gatal-gatal rasa nak pitam. Rupanya allergic gileer. Lepas tu takut langsung nak makan. nasib diri kak gerau la.

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE > udang dah basi laa kalo ader pun love..hihi..ade bw ashika ?nak cubit pp dier nih.hehe

kak ain >sedap kak..bg peminat udang.hehe

kak ima > memang simple kak..tp udang galah masak apa pun sedap :)

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah > bace nama pun dah sedap tuh kak..hehe

kak watie > sopan jer udang tuh duk bersimpuh eh kak..hehe

pakcik mamau > nak copy resepi apa salahnya pakcik..copy gambo tuh kena tulis surat application dulu laa..haha.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

yginsaf4 > sedap ek..mesti suke makan udang nih.wkumsalam :)

indahhouse > akak nak bg nur hari tu.tp tenet akak tenat..nur dpt tgk je laa ek..telan ayaq liuq pun leh kenyang kan..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

Kak geraugebang > sadis gak citer akak tuh...kalo sue pun sah2 takut cam nampak antu galah jadinya tuh kak..huhu...sebelum tuh akak tak tau akak alergik la ek?ehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...