Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, November 17, 2009

Puding Karamel Lapis Coklat

Ehehe..aku tak abis gelak lagi baca komen2 kat entri ini(sila klik) ..gelak bukan yg "hehehe.." tapi"kehkehkeh.."ahak.. tak sangka ramai bakat bidan yg terpendam tuh.. :P

Oklah..yg nampak sedap kat bawah nih...(cewah,perasan tau..tapi memang puding nih sedap pon kann.. )adalah Puding karamel,berlapis2 lak ngan coklat. Sekali imbas..memang sebijik ngan kek lapis holiday inn(kat blog kak rosaliza)...cuma kek tuh takde laa karamel..hehe..

Puding nih bila tengok bahan2 dah tahu mesti sedap kan..sebab tuh aku buat 1 adunan jer terus..ehe
Yang dah mencuba puding nih pun dah ramai rasanya..jadi mesti ramai yg dah boleh bayangkan rasanya yg enak banget nih kann...

Guna beberapa saiz bekas..yg kat atas nih guna loyang bulat 6".. tak habis melapis tu..terpaksa keluar lak ada urusan..sebab tuh kena 'pause' dulu...

Yang tepi tuh cucuk2 ngan garfu untuk bentuk bergerigi..dan senang nak kuarkan..

Yang nih hantam sajalah dalam bekas plastik..sibbaik x ikal mayang jadinya..ehehee.. JOm terbalikkan lak...

Nih rupa paras dah diterbalikkan dan sedia untuk dingap setelah disejukkan..

Resepi asal dari kak ummi,dikongsi oleh kak ita di myr..thanks pada semua sekali yg berkenaan
Nak cuba?nih resepinya...

Bahan-bahan ( Loyang bulat 6" x 3" )
  • Bahan A :
  • 1 tin susu cair
  • 5 sudu besar gula
  • 3 biji telur Gred A
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Bahan B :
  • 1 tin susu cair
  • 5 sudu besar gula
  • 3 biji telur Gred A
  • 4 sudu besar serbuk koko @1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat
  • Bahan C :
  • 2 sudu besar gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas (atau boleh guna 2 sudu besar madu)
Cara-cara
  1. Kacau Bahan A dan Bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
  2. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang.
  3. Masukkan ¾ cawan adunan Bahan A ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit atau hingga masak.
  4. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan Bahan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang-seli hingga habis.
  5. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan.
  6. Potong dan hidang.
Korang yang belum mencuba tu,dapat bayangkan tak betapa sedap puding nih bila dimakan sejuk2?urmmm...hmmm.. :P

Thanks juga pada semua yg promote baekk punya resepi nih..hehe

NOTE: TAHNIAH buat CIK MIN @ Kak Min yg selamat menerima kedatangan orang baru pada malam tadi..

NOTE LAGI : TAHNIAH juga buat KAK ROSALIZA yg berjaya buat blog sendiri..jom kita terjah blog beliau..(paksa nih..ekeke) >klik > Blog kak rosaliza
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

21 Komen Di Sini:

surisarawak said... [Reply to comment]

wah best tok leh la try klak..nyam2..
dpt klk nuff..mr potato.

Watierman said... [Reply to comment]

Salam Sue..Tq bagi kata2 semangat untuk akak..Insyaallah....kalau panjang umur mesti akak nak cuba gak melapis kek tu satu hari nanti.....TQ yer sue!

Tak sempat lak nak lapis puding...dah take berapa cukup tgn lak!!

Jieda said... [Reply to comment]

hmm...nampak sedap.mesti dicuba satu hari nanti

ain said... [Reply to comment]

nampak sedap tu!!!

Sheila said... [Reply to comment]

salam HaSue wahhh dah terbit puding karamel nak cikit dah lama x merasa nya

geez said... [Reply to comment]

Alahai akak, terkecur liurku sekejap.... Menawan sungguh rupamu puding lapis coklat....
Must try nih. Tunggu weekend ni nak buat. Slrrrppp.....

cikmanggis said... [Reply to comment]

yang ni pun nak kena cuba try ni:)

POSH76 said... [Reply to comment]

windunyer kat blog ni...mintak sikit...mesti sedap giler ni...hehe

E-na Zarina said... [Reply to comment]

mmg sedap! berbalo-baloi..

maiyah said... [Reply to comment]

lapis tu yg suka tuh.. wat rasa nak mkn je

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak hasue,
wah wah wah.... comeinya puding karamel lapis. pelbagai versi jumpa beberapa ari ni. bila la saya nak join skali ni...
nak mitak sepotong dulu la... mesti sedap ni. hihihi

kak rosaliza said... [Reply to comment]

Salam sue....memng dh pakar melapis buat puding pun cantik tersusun je. Terima kasih sue,,memperkenalkan akak pada kwn blogger yg lain. ada lagi ke puding dlm esbox tu..kut2 ada stok lagi

LOVE2COOK said... [Reply to comment]

Cantiknya puding Sue nih! Love buat mcm2 tekstur ada! kekekeke! ;)

Mana Eyana nih? :)

HaSue said... [Reply to comment]

kak surisarawak > boleh try..sila2..hehe..tq klik2 :)

kak watie > w'kumsalam...sama2 kak..mmg semngat bila nampak akak dah mula bisnes tuh..semoga segalanya lancar eh kak ;)

HaSue said... [Reply to comment]

Jieda > jangan tangguh lama2 tau.kang terlepas peluang nak merasa dlm masa terdekat..hihi

kak ain > eh..akak pun dah cube kan kak?mesti tau sedapnya camne kan..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

kak sheila > akak kena try tau..enak bangett..hehe

geez > okeh..try laa hujung minggu ni..jgn lupa anta kat akak tau ;)

HaSue said... [Reply to comment]

cikmanggis > masuk list dulu eh kak..harus dicuba..hehe

sis posh > tapi puding nih mmg sedap tuh.nak ke? ;)

HaSue said... [Reply to comment]

E-na Zarina > memang betul tuh..hehe

Kak maiyah > suka tgk lapis2 eh kak?hehe

HaSue said... [Reply to comment]

indahhouse > nanti dah join nur buatkan akak skali ehh..hihi

kak rosaliza > alaa,nanti akak buat mesti lagi cantik tuh..dah buat kek lapis santik tu haa..hehe...sama2 kak.. semakin meriah dunia blogging nih dgn adanya akak..hehe..puding dah abis,akak buatkan sue lagik tau.heee

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE > kalo mcm2 tekstur ada mesti lg best tuh love..hehe..

eyana nampak aunty love dtg awal2 dah semunyik..hehee..

ari said... [Reply to comment]

sedapnya...slurrpp....nanti boleh cuba...terima kasih kongsi resepi.


tumpang iklan ya tuan rumah :)

risau dengan hutang kad kredit?
http://pengurusanhutangkadkredit.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...