Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, November 14, 2009

Sayur Campur 'Pasti Sedap'

Selain dimasak dengan sos tiram, sayur campur sedap dimasak begini..
Kalau untuk majlis2 jamuan jemput orang datang ke rumah sebagainya..hidangan nih amat sesuai dan 'menu selamat' dalam memilih menu untuk tetamu
Manakan tidak,di samping mudah disediakan..ia juga nampak ceria,menyelerakan(bagi penggemar sayur) dan yang paling penting ia sedap..

Nih kalau ratah gitu jer pun memang best(lagi sekali,bagi penggemar sayur2an laa ek)
Letak jerlah jenis sayur2an kegemaran anda dalam tu..
Pasti sedap jer dikunyah..cuma jangan masak terlalu masak nanti layu lak x cantik dan khasiat hilang yer..

Kenapa asyik sebut sedap2 jer nie?Laa..mmemang sedap!guna perencah knorr pasti sedap!!hehe..rasanya kalo guna maggi 'secukup rasa' pun boleh nie..

Resepi nih mengikut bahan/sayur2an yg sue guna kali nih yer..kecuali cili merah lupa nak letak..heee.sayur2an boleh ditambah mengikut stok dan selera masing2.

Bahan2:
  • 2 ulas bawang putih-penyek guna pisau dan cincang
  • 2 ulas bawang merah-potong dadu
  • 3/4 cawan(atau lebih) udang basah tanpa kulit
  • 1 cawan brokoli-dipotong saiz sesuai
  • 1 cawan kobis hijau-dihiris saiz ikut suka
  • 3-4 baby corn-potong berbaji
  • 2 tangkai cendawan hitam-rendam kembang,potong dan buang pangkalnya
  • 1 batang lobak merah(sederhana)-potong saiz ikut suka
  • 1 biji tomato-potong dadu
  • 1 tangkai cili merah-hiris ikut suka
  • 1 sudu besar perencah 'pasti sedap' knorr
  • Sedikit lada sulah
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih diikuti bawang merah
  2. masukkan udang basah. Kacau sebati.
  3. Masukkan baby corn,brokoli,cendawan hitam dan lobak merah(masuk sekaligus). Kacau goreng seketika
  4. Masukkan perencah 'pasti sedap' knorr dan lada sulah.kacau goreng lagi
  5. Apabila sudah separuh masak(dalam setengah minit) masukkan kobis,cili merah dan tomato
  6. Kacau goreng sebentar dan padamkan api setelah kobis kelihatan separuh masak
Nota Biru : Kalau tak suka bawang merah tak letak pun takpe...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

ain said... [Reply to comment]

akak pun suka sayur campur ni. ala2 capcai gak kan. ratah gitu pun dh best!!

allkmurni said... [Reply to comment]

memang sedappp!!!ratah sayur sambil tu klik2 nuff...hehehe

maiyah said... [Reply to comment]

hehe.. yelah pas tgk sayur nanti klik nuffnang

E-na Zarina said... [Reply to comment]

ni peminat sayur dataaang! ada lg tak? nak sayur jer, nasi x nak...hi hi

ima said... [Reply to comment]

salam sue...sori ye malam2 datang menganggu...memang sedaplah sayur goreng cam gini...

HaSue said... [Reply to comment]

kak ain > capcai tuh apa kak?adik bradik cincai ke?hehee..

allkmurni >heheee..nanti sue klik balik eh..tq

kak maiyah > pasti di klik kembali..makasih kak

E-na Zarina > wahh..peminat sayur nih mesti ayu jek orgnya sebab suka makan sayur2an kan..tp dah abis laa,kena wat sndiri la nmpknya..heee

Kak ima > w'kumsalam..x kesah la dtg malam ke bila2 kak..suka sue dpt komen dr kwn2 blogger ha..tau gak sapa yg dtg umah kan..ehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...