Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, November 22, 2009

Kalau Geli,JANGAN Tengok Entri Ini!!

Jangan kata aku tak bagi warning lak ehh..aheheee....
Nih saja nak tunjuk sebagai menghiasi blog aku nih kan...
Sebenarnya ada banyak gambar close-up lagi,tapi kang ada plak yg terjerit2 depan pc memasing..ahahaaa...
Tapi kalau ada yg nak aku tepekkan kat sini gak,sila laa bagitau..hehe
Yang gambar close-up tuh memang seksiiii gilerrr..siap posing maut gitu..hak hakk :P

Inilah SI"ET atau ulat mulong..masyarakat melanau(yg bukan muslim) menjadikannya sebagai snek(dimakan begitu sahaja) atau dihidangkan bersama makanan kegemaran mereka..
Ulat nih boleh didapati pada pokok rumbia yang sudah ditebang beberapa hari..
Kalau pergi ke pasar tamu Mukah,kita akan dapat tengok haiwan 'lembik' ini dijual masih fresh(hidup) lagi atau dah disalai..tinggal nak makan jer.
Aku tak pasti sangat harganya di pasaran tapi kalau tak silap harganya boleh mencecah rm30 sekilo..kalau direct beli kat orang yg mencarinya mungkin dapat beli jauh lebih murah..

Mungkin ada lagi orang muslim yg makan benda alah nie..sebab tak pasti halal haramnya..
Yang pasti bukan aku..tp aku takkan memandang jijik mereka yg memakannya sebab kadang2 ia boleh buat orang kecik hati..tul tak?huhu
Tapi jangan sesekali suruh aku sentuh menatang nih sebab nanti tak pasal2 akan ku karate tengkuk orang itu tanpa rasa bersalah..ahahahaaa..

Hb ada juga beli nih kadang2...buat umpan mancing..ikan sukaa nih...agaknya rasa lemak2 kot..hihi

P/s : Err..ada yang nak order? :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

20 Komen Di Sini:

E-na Zarina said... [Reply to comment]

geli tapi nk baca n tgk skjp jer...he he

Mr PenyuBiru said... [Reply to comment]

tengok gambar tak geli sgt. tapi kalu tgk live,geli aa.

mummyseri said... [Reply to comment]

stakat ni prasaan ok je..kalo bole mmg nak tgk live..x pasti la kat sabah ni ada tak ye?

HaSue said... [Reply to comment]

E-na Zarina > aehehee..tgk sambil pejam mata laa.. :P

Mr PenyuBiru > eh..sama laa kite..hik

HaSue said... [Reply to comment]

mummyseri > ntah laa ek..ada ke tak kat sabah.. kalo ada pokok rumbia mesti ade tuh

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak Hasue,
hihihi.buka order kak? saya penah tgk dalam majalah 3 jer.

DRosmieyatie said... [Reply to comment]

euuuyyy....kmk xpenah mkn...muahaha....

HaSue said... [Reply to comment]

indahhouse > wkumsalam..nak order ke nur?hihii..a'ah..majalah 3 pernah wat dokumentari kan pasal nih ;)

fmina08 said... [Reply to comment]

hasue...ko bela ke menda nih?? kt KL mn nk cari ea?? laki aku kan kaki pancing, dia kata susah nk dpt..kalo order kompem xmati ke sampai KL nih??

HaSue said... [Reply to comment]

DRosmieyatie > nangga live pernah sik?hehee

HaSue said... [Reply to comment]

fmina08 > hohoh..ader plak aku bela..tak ahh..kalo nak,memang beli jek..hehe..kalo ke kl x tau laa idup ke tak..kalo by hand hidup kot..kalo by mail x jamin laa..takut x cukup udara..tp diekor nih memang thn lama..asalkan ada 'sarang' tuh..habuk2 pokok tuh haa..

booh7979 said... [Reply to comment]

cute nya..muahahahah

Daniera said... [Reply to comment]

hehe, lama tak tgk. tgk gmbar ok ag nih. tgk y hidup depan mata die duk tergeliat-geliat tu y tak tahan tu. rasa nk tergeliat sekali. dulu memg suka cari korek2 kt tunggul rumbia y lama tu. tp bila jumpa suh org len y amek. pastu wt maen.hahaha. cuit2 ngan kayu b4 jd umpan ikan. :)

meo188 said... [Reply to comment]

mkn dengn meggi kari sedap nie :)


www.freewebcomic.com

hana said... [Reply to comment]

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!

maiyah said... [Reply to comment]

ingt sue nak wat resepi plak .. kembang tekak rasa cam tak bleh makan tapi ulat tu bagus utk kesihatan gak

surisarawak said... [Reply to comment]

eeeeee!!!..hasue, meremang tengkuk kmk..klu blt kg selalu juak nangga kaum iban jual menatang ya..kadang2 terloncat juak kmk oleh menatang..

HaSue said... [Reply to comment]

booh7979 > kiut jek kan..ahaha

Daniera > sama laa ngan akak masa kecik2 dulu..hehe..suka carik tp xmoh pegang :P

meo188 > ooo...dah penah rasa yer..hehe

hana@kak ina > pejam mata kak..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah > ahaha..ader plak nak buat resepi..kalo nak resepi nih kena tanya org len laa kak..hihi

kak surisarawak > kihkih..sah2 sik penah megang menatang tok oh..hihi

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue, agak2 la org yg mkn tu rasa camnan ya, akak bygkan time dioarg mkn tu ulat2 tu dok tejah pipi eeee gelinya. tp ada gak yang melayu makan ulat mulong ni kan sue.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...