Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, June 15, 2009

Sotong Masak Kunyit

Lum habis mengemas umah lagi..sepanjang hari Eyana nak mintak kendongggg ajerr...xleh buat kerja..dia x biasa dah tengok umah nih.adehhh,baru 2 mggu dah x kenal umah sendirik.huhuu..Gitu laa baby ekk...peka pada persekitaran..ehe

Letak kat walker pon mcm kena takut2kan jek!
Kalo tinggalkan atas tilam,nangis mcm sakit sgt..iskhh2..
So rasanya sehari dua nih kena laa tggu eyana biasakan diri balik ngan suasana umah nih baru boleh bebas sikit nak buat kerja2 umah..uhuu

Hari ni masak sotong..cara masakan macam biasa, simple jer..
Resepi yg sama dah share kat myr..


Bahan-bahan ( 2-3 Orang )

* 400g Sotong (saiz sederhana)-Buang kulit dan dakwat sahaja,potong jika suka.
* 2 Tangkai cili merah* (boleh letak cili api jika suka pedas)
* 2 Ulas Bawang Merah*
* 1-2 Ulas Bawang Putih*
* 1cm Halia*
* 4 cm Kunyit Hidup*
* 1/2 sudu kecil Belacan*
* 1 Batang Serai (dititik)
* 3-5 Keping Asam Gelugor(bergantung pd citarasa)
* 1 Sudu garam,secubit gula,secubit perasa(semuanya bergantung pd citarasa masing2)

Cara-cara

1. Sotong dicuci bersih dan toskan airnya. Bahan2 bertanda * ditumbuk lumat.
2. Panaskan sedikit minyak,tumis bhn dah ditumbuk sehingga naik bau dan agak garing..Masukkan asam gelugor dan serai.Kacau rata..
3. Kemudian,masukkan sotong dan kacau sehingga sebati..masukkan sedikit air dan semua bahan perasa..
4. Jangan masak terlalu lama. Padamkan api apabila semua bahan sudah sebati dan cukup rasa..
5. Selamat Mencuba.. ^_^

Mudah ajer kan?? Enak dimakan dengan segala jenis nasi..heheee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 Komen Di Sini:

Amy said... [Reply to comment]

huuuu penuh telur sotong tu haa. Sdpnya. Org ni kan blk2 rumah jek trus berdesum die masak. Rajin tul lah. Betuahnya laki die :D

Anonymous said... [Reply to comment]

Kembung2 semua sotong tu... banyak betul telurnye...berapa sekilo ni sue? hehe... sedap betulla..

HaSue said... [Reply to comment]

Amy:sotong betelo tuh mmg laris dulu..hehe
erkk.mane plak rajin amy..nk mkn nasi putih jer kang saper ler yg selera ye x?ekeke

Anonymous said... [Reply to comment]

slurrp..sodapnya mata memandang..lama dah tak makan sotong..

nadrahfihil said... [Reply to comment]

sedapnya... nyum nyum =)

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

sedapnya sue..sihat nmpak sotong tu. Cik abang tak boleh makan lah sy nak masak pun takde mood.. Makan sorang x best...

Farasela said... [Reply to comment]

sedapnyer....nk sikek...hehehe..mmg menyelerakan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...