Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, June 29, 2009

Nasi Goreng Nugget

Ada lagi tak nugget korang dalam peti ais tuh?
Jangan diperuk lama...
Meh2 kasi keluar dan masak nasi goreng nih..
Nih idea asal encik suami tengah hari tadi..tiba2 jek kelaparan..
Tapi yg baru masak nasik jerk..yg lain ngah beku lagi..
So dia cadangkan goreng nugget bersama nasi..
Idea pun spontan jer nak buat gini..
Nugget kalo goreng gitu jer cepat muak..
Suka2 jer letak gambar banyak2..heheheee
Rasa nasik nih pedas2 gak gitu..rasa nugget tuh lebih sedap banding goreng gitu jerk..
Malas laa citer panjang,mcm puji msakan sndirik lak kan..huahuaa..
Nak tau rasa camna,korang try laa eh.simple yg amat!

Respi yg sama dah share kat SINI

Bahan-bahan ( 3 Orang )

  • 3 Mangkuk nasi-leraikan terlebih dahulu
  • 1-2 Tangkai cili merah,2 cili padi-letak ikut suka tp lebih sesuai agak pedas
  • 2 Ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 5-6 ketul nugget(boleh tambah ikut suka)
  • Garam dan serbuk perasa
  • Kobis hijau dipotong kecil2
  • 1/3 cawan minyak masak(agak2 jer,bgantung jenis nasi)

Cara-cara

  1. Cili,bawang merah dan bawang putih ditumbuk/dikisar menggunakan pengisar bahan kering.
  2. Nugget dihiris nipis/dipotong kecil2
  3. Panaskan minyak,masukkan bahan kisar,kacau goreng seketika dan masukkan nugget. Kacau goreng lagi sehingga kelihatan nugget sudah masak
  4. Masukkan nasi,garam dan perasa. Kacau goreng sehingga bahan2 sebati bersama.
  5. Akhir sekali masukkan kobis atau sayur pilihan anda yang sudah dipotong2. Kacau goreng lagi seketika supaya masaknya sekata.
  6. Serasikan semua rasa dan padamkan api.Sedia untuk dihidangkan begitu sahaja atau bersama lauk pauk kegemaran anda..Selamat Mencuba! ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

3 Komen Di Sini:

love2cook said... [Reply to comment]

Nak satuh pinggan yer...okey tenkiu...nyummyyy sedappp..hihi ;)

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

sedapnya sue..waalpun hanya nasi goreng..su punya capture camera tu cntiklah..mesti pakai camera mahal kan?nmpak hidup pic tu ..

HaSue said... [Reply to comment]

love2cook:1 pinggan cukup ke?x cukup leh wat sendirik ekkk...hee

Softtouch[Hanim]: kamera murah jerk..sony model ape ntah yg 7.2 mp kalo x silap..ehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...