Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, June 9, 2009

Menu Kenduri Makan Tahun..2009

Salam untuk hari ini..
Sebenarnya nak n3 semalam..tp server terpele'ottt...jer.asyik2 kate page load error..huhu..kalo tak n3,mcm tak complete plak cerita pasal Kenduri Makan Tahun ni kan..ehee
So,kalo boleh..bacalah sekali yer..nanti kalo tengok gambar jer takut tak paham...
Alaa,bukan selalu nak cerita pasal mkn thn nih..hihih

Masih cerita pasal kenduri 'Makan Tahun'..acara tahunan di kampung2 sekitar Bekenu,Miri.
Dah memang antara hajat pulang kampung nih nak 'menghadiri' majlis tahunan nih kan..
Lagipun adat tradisi nih ntah berterusan ke tidak di masa akan datang..
At least letak kat sini ada gak nak ditengok generasi masa depan ye tak...hehe

Sempena cuti sekolah nih memang ramai kampung2 yg buat kenduri nih sebab ramai yg balik kampung..
Ada juga yg buat lebih awal dan lebih lewat...tp biasanya 'musim' makan tahun ni memang sekitar pertengahan tahun..setiap tahun...

Nak cerita pasal menu makan tahun plak..
Setiap tahun tak semestinya sama...yg memasak pun kadang2 orang lain..tp dikerjakan secara tolong menolong kan...
Gambar sayur umbut ngan nasik x ter interprem secara close up..mls beno nak upload gamba..hee
Err...tahun nih seekor kerbau jer tumbang..eheh

Set hidangan 'seperah',dulu semua macam nih tp sekarang dah di'buffet'kan..lebih cepat dan mengurangkan tenaga kerja..tetamu pun tak lama menunggu.

Nampak tak set kelupis tu?selepas makan,setiap tetamu akan membawanya pulang..


Yang nih hidangan cara buffet.. Antara menu kenduri 'makan tahun' pada tahun ini..

Kari Tulang

Daging Masak Hitam

Daging Masak Kurma

Ayam Masak Merah


Tahun nih sampai 6 kawah nasi untuk tetamu.. ader lah tinggal separuh kawah lg slps majlis.
Ini kerana dijangkakan ramai yg singgah dari kampung lain yg membuat acara yg sama..saja suka2 singgah untuk menambah koleksi kelupis dan ada juga yg hanya suka2 nak singgah tempat orang..

Ayam masak merah dan daging masak kurma memang licin..huhuu...

Kelupis yg sudah dipek,sedia untuk diagih2kan kepada tetamu


Isi kandungan dalam setiap pek kelupis:

Kuih2 tradisi disertakan juga.
Kenal tak kuih nih?Bhn2 membuat mcm kuih denderam,namanya kuih Penyaram..tp rasa sungguh berlainan sebab cara membuatnya pun berbeza..
Sekarang nih ramai orang campur dengan gula putih untuk jimat kos..
Sepatutnya rasanya lembuttt...jer...tp 'bibir' tu kena ader baru dikira lulus..hehe

Inilah Kuih Penyaram

Wajik Pulut


Set lengkap dengan sebiji pisang..hehe


Isi kelupis...sedap dicicah ngan rendang atau kari..
Cicah susu atau gula apong pun sedap..heee..


Mengikut cerita orang2 tua,asal usulnya,kelupis nih dijadikan buah tangan untuk 'bekal' di dalam perjalanan tetamu pulang ke rumah...Maklum lah,rumah orang dulu2 bukan dekat2..naik bukit turun bukit,merentas paya dan rimba..(nih bayangan penulis jelaa..kan)hehe..
So,bolehlah kelupis nih dijadikan pengalas perut di kala itu..

Rasanya setakat nih jela cerita pasal makan tahun nih..kalo ikutkan dah dipendekkan sangat dah nih...
Belum lagi cerita terpaksa bangun awal pagi untuk merewang...nak pek kelupis tuh seawal pukul 4 gitu..yang memasak of coz lg bz ler...kite nih jadi mamarazzi jer lebih..ekeke..
Tapi part nak nge'pek' tuh boleh dikatakan tak miss tiap tahun.

Hujung minggu nih ader lagi beberapa buah kampung akan kenduri 'makan tahun'..sapa nak gi merayau...sila2 laa..hehe...
Ada sesetengah kampung siap peruntukan masa untuk tetamu bertandang seperti dari pukul 10pg-12tgh hari..

P/s:Setinggi2 penghargaan buat pembaca2 n3 pasal makan tahun nih..Komen anda amatlah dihargai... Korang memang best n supportive..tq!tq!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

Farasela said... [Reply to comment]

makanan yg pelik2...terutama kelupis & kuih muih...baru 1st time sy tgk dlm blog nie...

siti azura said... [Reply to comment]

Pernah dapat set tu. Mula cam pelik jer sbb ada pisang skali. Tp la ni dpt penerangan pjg lebar dr mamarazi ni br puas ati. Cam nak terjah jer Kg2 tu...tapi...

tunggu kelupis sue tak sampai2....

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

Meriahnya ngan makanan sue...I like lah. Kalu lah sy kat ctu semua makanan sy try. Sy ni kalu makanan yg baru n x pernah cube lagi, sy minat nak try. Sue punya blog ni dah mcm dokumentari plak. Yelah rata2 yg sue blogkan ni makanan yg jarang ade kat semenanjung. Thanx sue

love2cook said... [Reply to comment]

Uish...sedapnye Love tgk nih! Nak cikit!!!

ijayuji said... [Reply to comment]

Salam kak sue!!!!!! rindu rindu rindu serindunyerrrrrr!!!!!!! sedih tau kita masuk2 jer kena tendang tauu :-( nak hantar komen kat cbox pun dia mintak pengeras huuwwwaaaaa!!!! kita masuk tauuuu, hari2 kita masukkk klu namanyer hantar komen dah byk kali hantar tp asyik error jerrr... dah baca dahhh dah phm dahhh kak sue nak hantar sini ke kelupis tu hihihi.. ada peksa tak lepas baca dokumentari ni?? :D

Amy said... [Reply to comment]

Salam Sue,
waaaaaaa terliurnya tgk mkn2 kenduri tuu!! Huh leh tergugat iman nih. Lauk2 sumenya mengiurkan perutku ini:-( uwaaaa tahan2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...