Ini projek malam tadi merangkap breakfast pagi td dan selebihnya ditelan sebelah petang.
Tak susah sebenarnya buat wajik nih..err,kalo M tuh tajuk lain ler yer.hehee
Sebelum nih aku wat cara kukus gak..sukatan pulak main agak2 jer tp x pernah gak menghampakn.
Nih peberet my hb,tp nak yg lembut jerr.huhuu..
Kali nih try sukatan kak as lak..
Alhamdulillah,juga tidak mengecewakan...
Hubby sukaa...isterinya pun gumbira..anak2 pun mkn juga..
c n p dr Myresipi..thanks kak As
Bahan-bahan ( Guna loyang 9" x 9" )
- 500gm beras pulut (lbh kurang 3 1/2 cwn arcopal)
- *300gm gula melaka @ gula merah
- *200gm gula pasir
- bahan * dimasak dengan 1 cawan air
- 2 cawan santan pekat
- 1 helai daun pandan-nih x letak ler psl xde
- Daun pisang utk alas talam/loyang- guna plastik jek..hee
- 4-6 @ lebih ulas durian (diambil isinya) - bagi yg suka durian.. idea dari zaina..-kalo ade duyan nak gak letak,malangnya takde.huhu
Cara-cara
- *Kaedah kukus-Beras pulut dibersihkan dan direndam selama 4 jam dan dikukus selama 30 minit- sambil dibalik2kan gaul dengan sedikit santan cair & secubit garam
- *Kaedah tanak di rice cooker- 3 1/2 cwn pulut+ 3 1/2 cwn santan cair + secubit garam (hanya dibalik2kan ketika mendidih kemudian biarkan..utk menghasilkan pulut yg gebu)
- *Kaedah masak pulut guna microwave- 3 1/2 cawan beras pulut 3 1/2 cawan santan cair, sedikit garam..panaskan selama 20 minit
- Rebus gula melaka & gula pasir dengan 1 cawan air..setelah larut & mendidih, hendaklah di tapis
- Panaskan semula gula yg ditapis tadi, masukkan daun pandan & secubit garam (masukkan durian- bagi yg suka perisa durian)
- Setelah mendidih masukkan 2 cawan santan pekat biarkan merenih dlm 1/2 jam guna api yg kecil
- Setelah gula pekat berkilat & bertali, masukkan pulut yg dikukus @ ditanak tadi dan gaul rata
- Setelah agak kering,keluarkan daun pandan tadi.. tuang kedalam loyang yg telah di alas dengan daun pisang..
- Sejukkan..dan sedia dipotong..
Meh ler makan.. :)
0 Komen Di Sini:
Post a Comment