Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, June 26, 2009

Jom Makan Ketam Bakau..!

Salam semua kawan2...sihat hari ni?hrp2 sihat2 belaka..
Yang sedang berpuasa selamat berpuasa,
Yang sedang berdiet..anda tidak keseorangan..yakinlah diri anda akan berjaya turunkan berat bdn walau 100g seminggu..Tepis jer godaan makanan yg bisa menggugat diet anda..

Udang galah dah,sotong sudah..kali ni cerita pasal ketam pula..
Nih projek 2 hari lepas..x kira nak citer gak!
Ok..ok,aku try x citer pjg2 eh..mesti korg burink bace n3 aku asyik pepanjang jek kan..
Bukan apa,aku nih suka jer nak citer sampai point2 yg x penting bg org len pun nak taip gak..
Tapi ader jugak kengkawan yg rajin bace sampai habis tuh kan...aku suuuuuukaa sgt dpt respon kat petak komen.
Walaupun lambat reply kat situ,tp aku tetap bace n simpan.hee..tq2 ;)

Adehh,melarat lak..ok2,nih nak start citer dah nih...
Tengok,tengok!gamba ketam nih..tengok dengan sepenuh perasaan taww..yg perlu pakai spek atau contact lens tuh sila pakai skrg..hehe

Dah tengok?Besar gedabak kan? Kat sini panggil ketam bakau..mak aiii,tua2 kerepot dah diekor nih..Nih hasil projek hb n kengkawan tempoh hari..dapat dlm 8 ekor=2 kilo lebih woo beratnya..
Masa besday dah hb 'hadiah'kan,sebab sebelum nih x puas2 makan ketam kan..tq yang!
Tp x smpt masak aritu so kurung dlm bilik air dulu ler..

Punya laa ganas ketam jantan tuh..hehee..
Jadi proses menamatkan riwayat diekor aku serahkan bulat2 kat hb..heeee..(dibantu oleh eyana)
Korang pun dah tau camner nak 'urus'kan ketam nih kan...Nih nak bagitau kalo ader yang tak tau..
Ketam nih dah tua,so ia agak nampak 'berkarat' skit..dah lama sgt duk dlm air.hehe

Haa,nampak tak belakang ketam tuh,yg boleh diselak tu ha..cucuk
je benda tajam(seperti pisau)kat situ sedalam2nya.

Ketam akan mati serta merta..mudah jer kan!
Kena tau cara nak tamatkan riwayat diekor dulu sebelum masak..
Ada sesetengah orang yg tak tau diorg rebus jer terus hidup2.huuu...

Cara bersihkan ketam..sori x amik pic,lupe laa..
-Pisahkan cengkerang dari badannya,jgn dibuang..buang insang tepi2 tu..cuci bersih2 semua sekali termasuk cengkerang..
Kalo ketam yg bertelur,telurnya lebih banyak melekat kat cengkerang tu ha..
Kalo membeli ketam,jangan pilih yg dah terkeluar telurnya yer..

Pastu kalo yg 'berkarat' mcm ketam nih,berus skit2 karat tuh gunakan berus bersih.

Dah siap cuci,ia sedia utk dimasak..pelbagai pilihan menu utk anda cuba di Myresipi

Ini Ketam Masak Merah..atau masak sos..apa2 jelah namanya yer.
Resepi cilok dr kakak ipar dolu2..hiii
Hidang ngan nasik tapi ratah jer lebih...memang puas sangat makan sekeluarga..
Tak muat pinggan biasa kat umah tuh..hihii

Tengok sepit ketam nih..besar kan??saiz buah pinang standard tuh haa..
Cam gigi jer rupanya tuh..hehee..mau meraung kalo kena sepit nih..
Nau'zubillah..
Ini rupa sepit tuh bila dah masak..isi padat lagi sebab fresh dan x lama sgt dibiarkan dlm bilik mandi..
Kalo ketam yg dibeli,walaupun masih fresh(hidup)tp isi dah sikit n x padat maknanya dah lama sgt dikurung laa tu sebelum dijual..
Isi sepit ketam ni kurang manis berbanding isi dibadannya..dah tua2 nih lg krg skit manis banding yg lebih muda..tp dah gaul ngan kuah sikit.pehhh..
Isi badannya sedap wo..(tp x hingat amik gamba..paham2 jelah makan ketam nih bukan guna sudu garfu..so x kuasa nak pegang kamera..hihiii)

Tengok ler...x abis nak mkn sekali harung..heheee..
Semalam baru abis..so x yah la mintak ehh..ngeee

P/s:Harap dapat tambah pengetahuan korang yg x tau pasal ketam ni.. :)

Err..masih panjang gak ke n3 nih..huhuu..tq pd korg yg sudi membaca..cayang dier!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

halen said... [Reply to comment]

alahai.. sedapnya ketam tu ha sue. terus tekak org demam ni terliur nk makan ketam tau. kt sini satu ikat lam 10 eker lebey2 la rm15. blakang umah pun ader bakau tp x koser nak redah bakau pi cari hehehe

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

sedapnya sue ketam ni..xpernah masak ketam nak menyiang lag la xpandai. Ade nyer sue punya cara2 ni dptlah pngetahuan sket. Lg pun abg xmkn udang sotong ketam nilah sue,tulah xpernah ade kat dlm peti ais tu. Harap ihsan mak jer masak ketam..he he he..

Jiya said... [Reply to comment]

sedapnya ketam bakau ni. semenanjung pggl ketam nipah. bajau panggil ketam gawa. aku suka ketam ni masak kari tanpa santan. perrgghhh! my peberet tu! nasib baik balik ari tu sempat makan ketam bakau masak kari. bapak aku borong 6 kilo = rm60.

HaSue said... [Reply to comment]

halen:alolo...demam ke?syian dier kan!gi ler carik ketam blkg umah tuh..hihii..10 ekor rm15 tuh beso2 ke kecik eh?

Softtouch {Hanim]:suka makan ketam gak ke?hehe...sian laa tpakse hrp ihsan mak br dpt mkn ketam ek..cik abg alergik ke?suka share benda2 basic nih..kdg2 ade lagi yg x tau.ehee

Jiya:oo...byk nama ek jiya..thanks bgtau.heee..sibbaik ko sempat makan ekk..kalo x meleleh laa air liur bb kuar kang..hehee..rm10 sekilo ek?x jauh dr harga ketam si halen agakya kot?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...