Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, June 6, 2009

Jom 'membungkus' Kelupis

Haaaa...mari2,datang dekat2 sikit...saper yg tau..saper2 yg tak tau..datang lagi rapat(macam org jual ubat plak eh)hehe..
Nih nak cerita aktiviti hari nih..
Semalam dah gotong royong buat bumbu/kerisik beramai2...

Hari ni plak gotong royong membungkus Kelupis..
Kelupis nih korang akan kenal sejurus selepas melihat gambar2 nih..hehe..
Tak kenal gak? mari,mari...kite cerita.
Bace dan tengok yer..hihii

Ini pulut yg dimasak dengan santan separuh masak,dipanggil 'dadih'..
Err..bukan dadih cam yogurt tuh yerr..hehe...

Tak nampak?meh close up sikit...nampak tak?belum masak sepenuhnya tuh..sedia untuk 'dibungkus' ngan daun irik...(ader gak guna daun palas)

Tak kenal rupa daun irik?nih laa daun irik tuh..kenal2 laa yer..heee.Nak wat lepat pisang pun bleh guna daun nih.wat tapai nasi pun bleh...pendek kata,macam2 jenis kuih gak boleh dibungkus ngan daun nih..kat tempat korang panggil daun apa eh?

Yer puan2 dan tuan2..letak dadih sedikit atas daun..jangan letak banyak2,takut jadik saiz tapai nasik lak..kena rijek!nih selalu terjadi kepada beginner2 yg baru belajar membungkus kelupis..aheh

Kemudian bungkus dengan kemas...dan selit bawah talam...ada orang akan collect dari satu tempat ke satu tempat untuk dikumpulkan dan di'jalin' dengan tali khas yg digelar 'tigis' (sejenis akar berjuntai kalo x silap) dan kalo x cukup baru guna tali rafia.heeheee...

So?dah kenal ngan kelupis kan?
Adik beradik lemang,ketupat dan yg sewaktu dengannya..
Ia dimasak dengan cara kukus menggunakan pengukus besar..
Kalo waktu dulu2,ia cuma direbus sahaja..
Setiap kampung menyediakan kelupis nih untuk setiap tetamu yg dtg untuk makan2 di kenduri makan tahun esok..
Dah tradisi kaum kedayan kat sini sempena kejayaan menuai padi..
Kalo ikut yg betulnya masakan nasi pun guna beras yg dituai itu..beras kampung yg fresh!
Tapi sekarang,hampir semua pergi 'menuai' kat kedai2 runcit n supermarket ajer..aheh

P/s:Lum abis lagi cerita pasal kelupis nih...try upload pic lagik tp asyik2 page load error so kena tangguh dulu laa eh..
Lepas dibungkus tuh ia tak terus dikukus tau...so stay tuneee..(ececee...cam dlm tv plak)ahak

P/s lagi:rindunyerrrr nak ngendenggg makan kat blog2 yg suka memasak n rinduuu nak nyeemak/mbaca kat blog yg suke menaip...huhuu...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Komen Di Sini:

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

1st time sue sy dgr kelupis tu. Rase dia mcm mana. Mesti lemak2 kan sbb pulut tu kan gaul ngan santan...kelupis tu nk mkn ngan ape yer?

ijayuji said... [Reply to comment]

Salam kak sue!!! baru pernah tgk dan tak pernah mknlah kan hihihi... mcm2 menu yg pelik dr akak, mcm best jerr sumenyer.. eh? dangai kat semenanjung lain lahhh, dia kering gitu tak delah basah sgt dlmnyerr kering pun tak lah kering sgt sedang2 lahhh warna asli pun putih jerrr.. hihihi..lain tempat lain rupa kan..ehehe janji nama sama :P

HaSue said... [Reply to comment]

Hanim > sori hanim..lambat reply.masa tu bz amat kot.hehe...kelupis nih rasanya cam ketupat pulut..tp x sama gak..cam lemang pun ader,tp berbeza skit gak..kena rase baru tau kot..ehehe..ia dimakan ngan rendang,lauk pauk pilihan..atau ngan susu pekat pun ok..

ijayuji > w'kumsalam...menu pelik bg yg tak tau laa ijah..hihi..lain eh kuih dangai sana ngan sini?tuh laa,kena merantau satu msia nih..heee

Awie said... [Reply to comment]

Salam, minta izin ambil gambar kalupis untuk projek anak saya. Makasih.

Maznah Damiri said... [Reply to comment]

t. kasih & tahniah sue rajin menulis, boleh jadi pedoman generasi muda. saya pun dpt informasi & resepi baru. minta izin utk dikongsi ngan rakan lain.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...