Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, June 5, 2009

Jumaat Pertama Di Kampung Halaman...

Salam..
Pehhh..tajuk kemain lg ehhh...hehe
Kata semalam nak update malam tadi..tapi kan..line dG broadband plak bengong..uhuuu..
Nih guna laptop my older bro n guna line dG..ermmm..rupanya dg n celcom sama jer..ada masa line tetap bengong..
Tak bleh nak guna streamyx sebab takde line tetap...
Selepas kes kecurian kabel telefon beberapa tahun lepas,Tm net mcm takde selera dah nak sambungkan talian tetap kat kawasan nii..huhu..
Tapi ok gak ler,masing2 pun dah ada handphone..
Kalau ader line tetap,bil melambung plak sebab masing2 tak sedar diri bila dah jadik kera kat gagang tepon kann..hihiii..

Oklah,tinggalkan soal telefon..
Nih nk tunjuk 1 menu nih..bukan menu best pun..nih pun suruh adik amik pic masa minum kat 1 gerai berdekatan...
Ok..ok,bukan tak best...tak berapa best ler sebab bahan2 dalam abc nih kedekut sangat...Yang penuh ais ngan susu jek..isi ciputt..(sedap2 ngata org berniaga eh..ehehe)
Yang bestnya jugak sebab tak banyak kedai area nih jual abc..uhuuu..
Kira takde pilihan ler...
Just cuci2 mate laa nengok pic ni dulu eh..sebenarnyer aku lum biasa guna laptop org nih..kikikiii..
Nak godek2 pic pun lum mahir lagi..eheee..


Haaa...petang nanti dah start gotong royong kat balai raya..
Hari ni 1 kampung(tapi selalunya ramai yg ngelat,tak dtg gotong royong)akan membuat tapai nasi...semalam dah bergotong royong amik daun2 kat hutan x jauh dr sini..
Buat tapai nasi untuk sarapan dan minum petang esok hari..iaitu semasa gotong royong membungkus kelupis pula..

Ini sebenarnya tradisi kaum KEDAYAN kat daerah nih..
So masih diteruskan cuma cara hidangan tuh dah di buffet kan kalo banding dulu semua dihidang...mengikut 'seperah'(dalam 1 hidangan 4 orang makan)
Adehh..harap korang faham laaa eh.
Sekarang nih yg membaca doa selamatnya jer yg dihidangkan..tetamu yg lain makan secara buffet jer...
Tapi set kelupis tetap sorang sebungkus..termasuk kanak2..heheee

Ehhh...mesti korang hairan apsal plak pic nih bleh ter interprem sama..
Nih hasil godek2 kat laptop nih,terserempak ler dengan gambar konvo my little bro last month nih..malas nak upload bebanyak..korg bukan kenal pun..ekeke..saja nak tepek utk kngn..ader yg kenal ke?hihii..

Nih ler my bro yg konvo tuh(hasil curik gambo dier laa nih..)
Pas upload baru mintak izin...hahaaa...
Ader sape2 nak jadik adik iparku?
Umur lingkungan 22 ke bawah boleh memohon..ekekeke..
Erkkk...adik tau mamfus nih..promo plak..heeeee


P/s:Kalo korang tengok cbox ader yg ber reply, ader yg belum...maknanya line internet ngah bengong ler tuh yer...Bukan xnak reply mesej u all..ader sampai tergelak/tersengih sorang2 bace msj kat situ..tq tinggal mesej eh..ehee

Yang bagi komen kat n3 plak...amat dihargai..ader gak nak dibaca cucu2 aku nanti kan...heee..

Errr..korang masak apa hari niii aaa??
Sat gi nak gi merayau nih..redi2 ler tikar mengkuang yerk!ihik :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

mummyseri said... [Reply to comment]

sedap la kelupis sy suke mkn..kat sbh ni pon mmg mknn glamer tu..time kenduri kendara pon dorang wajib wat..

HaSue said... [Reply to comment]

mummyseri: kat sabah femes gak ehh...woo,kalo kat cni time kenduri kendara biasa tak keluar menu nih...cuma kdg2 ader gak dijual kat pasar2 tamu..harga biasa cam kuih lain tuh...ehehe

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue..tergodek2 gambar nak tgk abc, terjumpa lak gambar ryo yg muda belia ni...seperah tu akk tau kain 4 segi yg di guna sebagai alas, klate pun panggil gitu, tmpt lain akk tak tau. tp la ni org x guna, selalu buffe je, mmg masa tahlil je baru guna.

kelubis tu mmgmenarik hati akk untu merasa lah sue heheh, gambar bby atas tu sapa ek sue

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikumussalam kak..
hehe..mmg mude belia jek ryo kat sini kan..skrg dah tua bangke..hahak..sdp2 ngate dier..haha

seperah tu hidangan satu kumpulan laa kiranya kak..xde plak guna kain..tapi tak tau laa asal usulnya yg sebenar..cuma ngikut pemahaman,seperah ni mcm 'kumpulan' laa..gitu.hehe..

bukan kelubis kak..kelupis..dier rasa cam lemang cuma lebih lembut sikit kot..tp lebih kurang la..hehe..makin lembut makin sedap..aduh teringat2 lak..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...