Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, March 30, 2012

Bercuti2 Di KK..Syoknya Ke Pulau..!weee~

Assalamualaikum.. ^_^

Best laa tenet dah agak laju ni kan...merempit kat FB sampai aku boring pun ada sebab orang lain dah senyap aku jer duk hu ha sorang2 semalam..hehe..
Dari takde keje baik ngupdate blog dulu kan...tapi belum story masak2 lagi.. Sebenarnya semenjak balik bercuti aritu aku masih kesibukan dengan itu ini.. balik Miri tiap minggu sebab ada game badminton anjuran company incik abang..

Oklah,buat pemanas enjin blog aku lagi.. aku nak citer pasal percutian kami ke switzerland..ecece..banyak laa ko nyer switz kan..maybe next yearrrrr(panjang lg year nyer tuh) tunggu zhariff besar banyak laa gamaknya..tak kuasa nak kejar beliau sepanjang cuti2..huihh..letih tauu..hehe

OK2..kali pertama ke KK ni,kitorang naik flight jer.. kononnya nak meninjau2 laa dulu. kot2 berkenan,akan kembali guna jalan darat pula di lain kali.. berbeza dengan aku,adik beradik yang beberapa orang tu dah kerap kali ke KK ikut jalan darat.. tapi kali ni sebab join venture kitorang gi coti2 tu,diorang pun naik flight gak..sebenarnya salah sorang abang aku malas nak gi,driver harapan tak dapat pergi..tu yang dorang terpaksa amik flight..kikiki..

Sampai jer sana,kitorang terus tido semalaman tak bangun2 sampai tengah hari esoknya. EH tak la,tu baik tak payah bercuti ke tempat orang kan.
Terima kasih buat kakak aku yang susah2kan dirinya tolong carikan n bookingkan tempat penginapan kat sana. Kitorang stay kat waterfront KK hotel..eh terbalik kot,KK waterfront hotel ke..ek?hee..

Lepas tu aktiviti kat sana,jenjalan..jenjalan lagi..pastu jenjalan.. destinasi mula2 tu ke area berdekatan yakni pasar malam..harga ayam panggang(sayap ayam),singgit setengah je ko..murah.
Pastu sotong pun sedap,tak dibakar kering sangat.. masa tu takde amik gamba makanan pasar malam sebab kitorang sibuk melantak.ngegege..

Sempat gak la hari ke 3 tu, jenjalan awal pagi ke kedai kuih2 kering depan kedai philipines(nama gelaran kedai tu kot) cuma kedai tu belum buka lagi..awal sangat laa kitorg pergi..tapi matahari dah kuar laa jugak..takkan pergi waktu subuh kan..melampau la semangat tu..eheh.

Dannnn, pada hari yang sama kitorang pergi pulau.. jeng jeng..!
Pergi KK takde barang laa kalo tak gi pulau yer dak? Nak naik gunung kinabalu tunggu zhariff dan yana lagi besa la kot kalo nak ikut sama..huhuhh..

Dan pulau pilihan kitorang(adik aku yang pilihkan,kitorang ikut jekk) adalah Pulau Manukan.. waduh,syok seh..aku suka naik2 bot nih. Sibbaik tak mabuk laut..bleh laa ikut orang gi mancing ke laut lenkali nih(pullok!)

Jom ler layan gambar2 kenangan di pulau manukan,sabah..

Dalam bot, menuju ke pulau destinasi..

Sampai di jeti, boleh tengok ikan2 warna warni macam dalam akuarium..biasa tengok akuarium dari tepi kan,tapi kali ni dari atas...sukaaaa sangat!! lagi2 sebab ada ikan kaler biru yang berkilat..subhanallah..cantikkkk!!!

Aktiviti wajib...snorkeling...best tengok ikan berenang2 depan mata..hehe..

Part permainan lak..eh permainan ke..hehe..aktivitinya naik payung terjun..eh! 1st time tau.. best sesangat laa.. naik berdua pula dengan cik abang kan..sibbaik ada kakak tolong jaga anak2 masa ni..kalo untuk yang baru kawin tu sesuai sangat laa nak honeymoon ke sini..kalo yang dah ada anak tu kena ada orang jaga anak laa kan..

Masa untuk terbang...ditarik dengan bot...weeeee~!!

Sibbaik jurugambar tak guna zoomlens..kalo tak mesti nampak muka teruja kitorang kat atas tu..kikiki.. bila makin tinggi,makin wahhhh..best2!

Sekali dua tu,bot diperlahankan dan kitorang mencecah air..fuhh! sibbaik masa tu tak terbayang seekor ikan duk nganga tengah laut..kakaka..!

Lepas tu bot dilajukan dan kitorang terbang tinggi lagik..


Lepas tangan sebelah nak buat aksi 'peace' pun cik abg dah sound...ecece...sayang bini katekan.. nak muntah tak?nak muntah tak?ahahak.. :P

Yang bestnya,dah landing pun kita akan duk elok jugak atas pelantar bot tu macam masa nak bertolak 'terbang' tadi..pehh!rasa tak puas pun ader..hee..~

Nih laa jurugambar yang amik gambar kitorang terbang tu..Thanks Ryo..!! Di belakang,kelihatan mamat bot tu ngah sibuk nak kemas payung terjun tu balik.hehe..


Peserta untuk aktiviti kedua pulak..ni ondaway untuk Banana Boat..rasanya ni pilihan ramai pengunjung sebab boleh naik ramai2..5 orang sekali harung.hee.. dua dari kiri jurugambar untuk aktiviti kali ni.tq sis!!

Dah naik banana boat..standby untuk ditarikkk...

weeeee....weee....laju lagi,laju lagi.. ala,tak laju laaa..
cer senget2kan sket!kasi cabarannya..hehe..

Ayarkk!!memang kena terjun ke bang?hahaha..kalo tau,mesti siap2 nak praktis renang kupu2 cermai.huhu..

Kasih seorang ayah..make sure anak naik dulu.ahaks..

Tak abis2 aksi peace tu kan..ngahaha.. bot tu patah balik la amik kitorang.. nih pun laagi kejap rasanya,macam sepatutnya lebih lama dari tu..tak sampai pun 15 minit seperti sepatutnya rasanya..huu :P

Dari 'peace' ke 'thumb up' pulak.. yang aku pelik napa tah life jacket orang belakang aku tu jadi gitu..ahahak..!macam seksa sangat nak berenang tu ha..kekeke..

Keseronokan terserlah di wajah kami..

Aktiviti main air diteruskan dengan zhariff pun ikut berendam gak..nak bagi dia snorkerling tak cukup umur lagi,equipment takde saiz.hehe..


Dak kecik yang kesejukan bila naik atas darat..lawak muka zhariff kesejukan masa tu..dengan segera aku buka baju dia dan gantikan dengan jaket.hehe..

Untuk permainan/aktiviti yang ke tiga dan terakhir hari tu..disertai 3 jejaka ni jer..agak lasak gak..flyfish namanya..

Para peserta bersedia untuk ditarik dengan lajuuuu.


Meanwhile,
Zhariff dah lama2 tuuu baru dia teruja mandi manda di situ... kitorang main snorkerling sementara mereka ber'flyfish..

And,here we go..!!hehe.. pemandu bot ni pun sporting gak.. dia siap tanya adik aku nak jatuhkan ke tidak..dengan sedikit sikap sabotaj,adik aku yang merangkap jurugambar kali ni suruh je abang bot tu jatuhkan peserta2 kali ni..hahaha...baru mencabar sket kannn!

Gambar di atas tu sampai tegak tuu..mana tak dari 2 orang(gambar bawah kiri) nampak kepala.. jadi satu kepala jek(gambar bawah kanan)..sorang dah jatuh.. orang duk tengah tak nampak sebab rendah.hehe..

Tinggal dua orang jer atas bot sebab sorang dah jatuh.. sapa jatuh tuuu?hihi..

Tu diaaa..Ryo..!mangsa sabotaj!hahaha... siap buat aksi peace gitew..kaver ye bro?hee...
Macam kena tinggal sorang2 tengah laut lak.. :D


Second round lak..(sebenarnya dorang dah lega sebab ingatkan dah berakhir) rupanya,baru nak second round..hehehe... nasib korang laa kan.

Tu diaaa aihh.. ni kalo letih pegang kat situ memang kena terjun jugak laa..hehe...

Haaa..kan? Tinggal banglong yang tengah2 jer lagi tak jatuh..dia senang sikit sebab tak susah nak pegang dan berkedudukan selesa kalo bandingkan orang duk tepi.hehe

Dua2 dah jatuh..kihkih.. letih naik balik katanya..


Budak2 ni memang suka mandi manda.. aku kan,dah last2 nak balik tu baru aku betul2 pandai guna alat snorkeling tu..mula2 tu asyik termasuk air laut jer..hahaha..

Tengok tu,tengok tu..ada ciri2 penyelam skuba tak?haha.. Seronok wehh...! Yang penting budak2 pun have a great time! :)

Bergambar kenang2an sebelum balik ke bandar.. :)

InsyaAllah ada rezeki lenkali nak berkunjung ke sini lagi.. besar kemungkinan guna jalan darat pula.. yang penting kenangan bersama keluarga tu yang mahal.. :)
Terima kasih juga buat keluarga(adik2 dan kakak2) yang memeriahkan lagi percutian kami kali ni..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

25 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

sue.....bestnya nengok gambar2 percutian ko nie....
lama dah aku tak gi cuti2 gini....he3

~~zana@pb~~ said... [Reply to comment]

Amboi Hasue...kita yg dok KK pun tak pergi pulau lagi. Bercuti ramai2 seronok ler, kita org ni merancang dah beberapa kali, asyik pospone je.

Sue, masa akak muda2 dulu, suka sgt naik bot laju2 lps tu suruh pakcik yg bw boat kona baring sampai nak mencecah air laut...skrg, mintak maaf ler.

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

waaaa... boleh bayangkan betapa seronoknya percutian hasue & family tu... bertambah seronok bila adik beradik join sama.. baru meriah kan? best giler tgk korang mandi manda laut... weeeiii... rasa mcm nak gi ke pulau jugak laa.. hehehe...

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

bestnyer... cam menarik utk destinasi bulanmadu ku...

su.. kasik tau la berapa rate hotel.. transport plak caner?... kalau ada guide dr su senang skit kzura nk g nnti.. (verangan jeh)..

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

Sau wahhhh teruja akk negok nya...tulah kalau akk pun dpt gi sana x nak ketibgalan jugak naik payung terbang tu pehhhh teruja lah...seronok kan jln2 same family....

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, bestnya tgk gambar2 percutian sue ke pulau manukan ni,nampak best sangat dengan segala aktiviti bersama keluarga. Naik payung terjun tu berapa rm sue, n berapa lama. akk rasa mcm gayat je

a'in fajar said... [Reply to comment]

k.su bestnya cuti kat kk n ke pulau manukan, memang tempat ni best sgt..ain penah pergi ms study kat ums dulu tp x buat aktivi mcm akak ni la..seronok toi tengok gmbr akk..nk g lagi lah dgn fmly..

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Nanti dah baby ko besa sket leh pegi sini mas..aritu ada gak org bawa baby.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@~~zana@pb~~
Biasa laa tu kak,kita kalo duk dekat2 mmg rasa boleh pergi bila2 masa jer.. lepas tu x terasa cam sayang je masa berlalu kan.hehe..

mmg best jer naik bot laju2 eh kak..rasa macam nak suruh korner selalu jer.ehehe

Anna Qawina said... [Reply to comment]

rasa nak muntah tengok gambar hepi pemili ko nih..
eh..tak habis2 ngan spek itam tu..agak2la kan..
tu agak2 ikan kat dalam laut tu lari lintang pukang tak tengok ko..bedebuk masuk air..terkezut mak..

eh..ada ciri2 dengki ke ayat2 aku tu? pasni padam balik..
]weh..bila nak sponsor aku & pemili aku nih? nak naik bot..nak panjat gunung, ko tolong dukung Syifa' masa tu, yela sebab ko kan kuat..panjat gunung bawak beban ok pae..
*macam pjg je komen aku ni...dah lama x komen..haha..lepas gian..
weh..takde ke ole2 terumbu karang ke..ikan kering ke..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
Memang meriah pergi ramai2 kak.hehee.. sila2 laa kak pergi ke pulau tuu..ada 3 pulau pilihan kalo x silap,tp adik sy kate manukan ni pulau paling ramai org pergi dan paling menarik utk aktiviti snorkerling..hehe..yg aktiviti2 bersama bot tu boleh jer dibuat dr mana2 pulau..

HaSue said... [Reply to comment]

@::Azura Rahman::
memang menarik sgt tu utk honeymoon kakk...

utk hotel tu byk gak laa pilihan akak nak rate berapa...
Yg hotel kitorg duk tu reasonable jugak la,lagi2 time tu promosi.hee
transport lak akak leh naik teksi je ke pelabuhan tu,kalo rajin nak nyewa keta(dan tau jalan[hehe..]) boleh gak.. kat pelabuhan tu nanti byk agensi bot yg tawarkan harga masing2..kat situ gak kite book permainan yg kite nak main nanti..

Bot tu akan hantar ke pulau destinasi dan bot dr agensi yg sama akan amik kite pd waktu yg kite tetapkn nak balik..aa gitu la kak.. hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
memang teruja giler2 kak dapat naik payung terjun tu...duduk tenang kat atas tu mcm xmo turun jer rasanya..bila pemandu bot dah mula tarik rasa cam,ala...kejap lagi laa..jap lagi laa...haha...

HaSue said... [Reply to comment]

@EmbunRosaliza
w'kumsalam kak..
Nanti ada masa dan rezeki leh laa akak sekeluarga berkunjung ke situ..mmg berbaloi bercuti ke pulau dan buat aktiviti dgn keluarga ni..hehe..
naik payung terjun tu kalo x silap rm180 kot kak..masa dalam 10-15min jek..
Akak gayat ke?best tuu kak..cukup safety semua tu..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@a'in fajar
Rugi tu kalau jrg2 dpt pergi sini tp x buat aktiviti kan ain..hehee..tp at least kena gak snorkerling baru berbaloi dan terasa kita sdg bercuti.haha..air yg jernih tu mmg syok!

Takpe next time leh pergi lg dgn family n have fun! ^_^

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
Aku macam terbaca2 komen ko kat bahagian atas tu tp samar2 jer ana..jap aku nak pakai spek..
Aaa.. baru nmpk komen ko kat bhagian bawah.hahah!

Ko agak2 laa nak panjat gunung kan..dgn badan sekeping tu risau lak aku nanti syifa yg kena dukung ko kann.huh.. ko duk kat bawah jer laa ek..nanti aku temankan abg imam naik gunung kinabalu tu..sian ko nanti..muahaha..

p/s:ole2?apa tuuu?keskeskes.. :P

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum ha sue...
Wah seronoknya p pulau... Mcm2 aktiviti ada kat sana kan... :)

Ryo Azhar said... [Reply to comment]

hahahahahahahaa..............gelak sensorang aku tengok balik gambar ni..terbayang saat2 bertahan duk atas benda alah tu...adoyaii..penat samapai 4 ari sakit badan tau.letihhhhhhhhh..tp seronokkkkkkkkk sgt..huhu

Mamasya said... [Reply to comment]

Salam Sue.wah best cuti KK esp naik payung tu....terbang dan naik boat pula.masa dok BSB dulupun ikut jln darat ke KK,penuh passport kena cop..hi...

ogyep yummy mellow said... [Reply to comment]

Salam kenal... seronokkan ke Manukan... ogyep ke sana somewhere last 2 years.. seronok sangat, dah 2 kali ke sana..

Saidila79 said... [Reply to comment]

assalamualaikum

teringat masa last year gi sana...gambar2 masih dukdalam folder...segan nak menojolkan diri walau tak der gambar saya....saya suka ambk gambar jer....bestnya KK....rindu samapi skrg....itupun pasal tiket air asia murah...kalo dak tak merasalah nak gi KK....ehehehe

memang teruja tengok2 gambar sue....pulau manukan pulau yg wajib di jejak kalau ke KK.....ramai yg suggest macam tu....

masih simpan angan2 nak ke KK lagi len kali....

Naz / Nadz COSK said... [Reply to comment]

Sue, wah bestnyer jalan2 dan juga semua aktiviti kat sana... Nak gi jugakkkk..
Oh! Itulah Ryo adik awak yer.. Hensem..Yelah kakaknya kan ayu jelita gituw..hehehe

HomeKreation said... [Reply to comment]

Hasuuuuuuue.... makan angin best nya.... eh, kita pun ada amik gambo kat jeti Manukan tu tau. air kat situ mmg best kan!

ijan said... [Reply to comment]

Salam kak HaSue,
Waaaahhh bestnye pegi jalan2 kat pulau. Kami tengah merancang jugak nak ke KK hujung tahun ni. Sangat seronok tengok aktiviti akak tu. Especially yang naik ala2 payung terjun tu. Sungguh teruja saya tengok. Gambar yg di awan biru tu kan kak, sangat cantik. Boleh buat poskad :)

shah_izan said... [Reply to comment]

dah lama x masuk blog nie
dah besar yea zhariff
nak tergelak tgk muka zhariff
mesti tension psal x leh join snorkerling
hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...