Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, February 8, 2010

Roti Goreng Telur

Selamat pagi isnin..
wahh,dah minggu baru kite nih ekk..arini ada yg monday blues ke?
Kalo nak blues2 meh layan sarapan yang teramat simple tapi best nih..

Rasanya ramai yg pernah buat roti ni kan..
Resepi nih 'kawan spesel' aku yg bagitau duluu..masa tu x pernah try sendiri...tak sangka sedap pulak roti telur gini kan! Mekasih byk utk beliau..ehe

Bagi yg tak pernah cuba tu cubalah...tak rugi! Lagi2 kalau ada roti yg nak luput tarikh tu..

Bahan2:
  • 4 keping Roti putih-potong 2 setiap 1
  • 2 biji Telur
  • sedikit Maggi seasoning (optional-tp kalo letak lg sedap)
  • Secubit garam(jika perlu)-jika hendak dicicah sos rasanya x letak pun x pe
Cara:
  1. Dalam bekas,telur dipukul sebati dan tambahkan sedikit maggi seasoning dan garam untuk perasa.
  2. Panaskan kuali(pastikan minyak betul2 panas untuk mengelakkan roti menyerap minyak ketika digoreng)
  3. Setelah minyak betul2 panas,barulah celup roti pada telur dan goreng shingga keperangan. Angkat dan toskan .
  4. Hidangkan bersama cili sos dan mayonis jika suka.
Pastikan minyak benar2 panas untuk elak roti dari menyerap minyak berlebihan..sedap nih,makan koyak2 gitu..kalo xnak koyak2,leh laa potong kecik2 ye
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 Komen Di Sini:

ima said... [Reply to comment]

salam pagi isnin...roti telur ni memang sedap!!! fav akak sekeluarga...tapi cara buatnya lain sikit dari yang sue punya...

HaSue said... [Reply to comment]

kak ima > wkumsalam kak...meh ler kongsi cara akak lak...yg sue nih very the simple jek..hihih.best kan

Solehah said... [Reply to comment]

sedap..

black_mel said... [Reply to comment]

wahh....nak2...roti telur 2 keping...dengan daging beger 2.....

HaSue said... [Reply to comment]

Solehah > yumm2... =)

black mel > amboi,nih nak bekpes ke nak lunch skali merangkap dinner nih?hihi

Anonymous said... [Reply to comment]

aq rasa mcm salah wat lah...gelap semacam bila dah goreng...any comment knp??x pki api besar pon

HaSue said... [Reply to comment]

@Anonymous
masa nak goreng tu mungkin minyak dah terlampau panas kot..?
kaedah gorengan lain yg boleh digunakan adalah dengan menggunakan nonstick pan tu,letak sikit jer minyak,lepas tu goreng sehingga keperangan baru terbalikkan..slmt mencuba ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...