Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, February 8, 2010

Udang Blackpepper

Kebelakangan nih malas beno nak amik gambar masakan..ada mencuba resepi2 baru tapi dah abis baru ingat nak amik gambo...huhu...
Oklah,x nyempat nak tulis panjang bebeno nih..jap lagik kena jadik drebar bas skolah lak..ehe

Rasa udang nih lebih kurang honey prawn pun ader cuma ada rasa lada hitam n kicap sket..
So sapa2 nak cuba leh laa cube ehh...

Thanks dayangjack sebab bagi idea nak masak udang simple sedap nih..kite tambah sos lada hitam lagik untuk bagi 'kick'..haa,jom makan!

Bahan-bahan :
• 1/2 kilo udang segar (dibersihkan)
• 2 ulas bawang putih (dicincang)
• 1/2 cm halia (dihiris)
• 1 labu bawang besar (dimayang)
• 1-2 sk serbuk lada hitam
• 1-2 sb kicap pekat
• 1 sb sos tiram
• 2 sb kicap manis
• sedikit hirisan daun ketumbar
• 4-5 biji cili padi (diketuk)
• 1 sb madu + 50 ml + 1 sb jus lemon (dibancuhkan)
• 1 sudu makan sos cili
>sue tambah sos lada hitam puteri untuk perapan..

Cara-cara : Gaulkan udang bersama lada hitam dan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 30 minit. Sediakan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang putih dan halia hingga perang. Kemudian masukkan bwg besar dan sos tiram. Kacau sebati. Kemudian, masukkan udang, kicap manis, cili, sos cili dan daun ketumbar. Gaul2kan. Setelah udang 1/2 masak, tuangkan bancuhan madu tadi. Kacau hingga masak. Boleh tambah garam jika perlu.

Udang,kalo goreng2 gini memang best jer nak ratah..kan!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 Komen Di Sini:

Watierman, rmanbkr said... [Reply to comment]

Salam Sue..Akak kalau udang2 ni...sanggup terbang jauh2...siap bawa tupperware lagi..hehe....sedap nya Sue ooi....kalau senduk tu ..biar lebey ya..buat bekal sampai dinner hehehehe

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Aik, KakWatie dah mintak dulu ek? Love pun nak tapau la, ratah jer! Hehehe!

Eyana, come here pls!

HaSue said... [Reply to comment]

Kak watie > wkumsalam...sue dah redi utk akak nih..nak senduknya lebih ke udang yg lbih ni kak?hehe...

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE2COOK > kak watie laju jer masuk dapo tadi love..maklum laa,nampak udang.hihih..love nak tapau berapa banyak ni?sekor cukup?

eyana malu2 ngan aunty love..hehe

farhana ghafar said... [Reply to comment]

WOW!!! nampak lazat tuh. sila post kan di alamat.....

******
*****
***jalan udang blackpepper
selangor, malaysia.

huhu..jangan bagi basi eyh kak. hehe

ana_zara said... [Reply to comment]

sedap nye.. sedap nye.. nyum2..

maiyah said... [Reply to comment]

slalu wat sambal x letak lada hitam n kicap tp kali ni sruh letak hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...