Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, February 2, 2010

Kek Lapis Intan Terpilih

Entah macammana aku boleh lupa nak update resepi kek yg satu ni..
Bila tengok cerita 60-an kat tv tadi kisah Puteri Intan terpilih yg hitam ala2 puteri senandung tu baru teringat dengan kek ni..tengok2 kat blog belum diletak kat sini rupanya..
Takpe laa ek..bukan basi pun gambo n resepi nih.tp keknya usah ditanya la...ehehh

Bahan2:
  • 16oz mentega (golden churn)
  • 10 biji telur ayam
  • 1 gelas gula halus
  • 1 tin serikaya (300gm)
  • 1 botol/bungkus horlick coklat (200gm) / horlick putih pun boleh >sue guna original
  • 1 gelas tepung roti/biskut marie
  • 1 gelas tepung gandum
  • 2 bungkus/secukupnya roti saltcheese
  • 1 tin kecil susu manis
  • Sedikit pewarna coklat >sue guna perisa horlicks original,jadi x letak
  • 1 sudu teh esen vanilla
Cara membuat:
  1. Panaskan oven terlebih dahulu..
  2. Pukul mentega dan gula halus sehingga putih dan berkrim
  3. Masukkan telur satu persatu dan terus memukul sebati
  4. Masukkan serikaya,susu manis dan gaul sebati
  5. Masukkan pula bahan2 tepung seperti horlicks,tepung biskut marie,tepung gandum dan digaul sehingga benar2 sebati.
  6. Bakar selapis adunan menggunakan api atas bawah sehingga keperangan dan susunkan biskut saltcheese di atasnya brulah tuangkan selapis adunan lagi
  7. Bakar lagi dengan menggunakan api atas sahaja.
  8. Setelah masak,keluarkan dari oven lagi dan susunkan biskut cheese seperti tadi...Ulangi langkah ini sehingga adunan habis.
  9. Setelah lapisan terakhir masak,bakar lagi pada suhu terendah selama 10 - 15 min
Kek ni agak berbeza dari kek lapis sarawak yg biasa kerana menggunakan saltcheese ni jadi agak masin2 manis lemak gitu.sedappp!kalo nak tau rasanya kena laa cuba sendiri yer..

Gelas yg digunakan untuk sukatan tu adalah untuk 200ml sukatan yer.selamat mencuba :)

Biskut saltcheese yg digunakan untuk membuat kek lapis ini...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

17 Komen Di Sini:

nursyafiqah said... [Reply to comment]

kat mane ek nak cari saltcheese tu ek?

Zaki said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
Watierman, rmanbkr said... [Reply to comment]

Geram betoi kalau tengok kek2 lapis ni....mengoda iman!

ima said... [Reply to comment]

Alamak sorry sue....terkomen guna akaun che abg,

yelah sue...kak ima pun tak pernah jumpa biskut saltcheese tu...yg jenama julies tu sama ke..

apa2 pun kek tu nampak sedap.

HaSue said... [Reply to comment]

nursyafiqah > biskut tu boleh dapat kat pasaraya..kedai runcit pun kdg2 ada jual..kat sana mesti ada juga sebab ni keluaran khong guan kan,dr semenanjung tu.iklan kat sinar fm selalu kuar tu haa..hehee..

HaSue said... [Reply to comment]

kak watie > menggoda iman nak makan ke nak membuat tuh kak?hihi

HaSue said... [Reply to comment]

kak ima> takpe kak..hehe
biskut tu senang nak carik,sedap dimakan gitu2 jer tuh...sebab tu sue beli lebih dah tau ada yg ngendeng nak ngunyah tu kang..hehe..
yg jenama julies ada ke ek?sue x prasan lak..yg bulat2 tu ke?rasa lain sket kot.mungkin rapuh laa biskutnya..apa salahnya mencuba kak.mana tau lg sedap.hehe

maiyah said... [Reply to comment]

sedap kek tu.. nuff zzzzz

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam...
Pertama kali buat kek lapis (bkn resipi ni) tak lama dulu, tak menjadi...(Tak dpt bezakan bantat ke tat) sampailah skrg dah tak berani mencuba...
Elehhhh..aku memang tadak skill membakinglah...Selalu pun tak jadi..kih kih kih

Fa'e said... [Reply to comment]

emmm...mmg nmpk sedap! sesedap namanye jugak!

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah..thnks kak :)

HaSue said... [Reply to comment]

Sue@Nenie > kek lapis sarawak ni dier tak 'naik' macam kek2 yg lain..kalo kek kukus tu ada yang akan naik tp akan turun balik bila dah sejuk.. hrp jgn putus asa yer nenie.. :)

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam Sue
Yup....buat kek Lapis kukus...Masa kukus dia naik, then turun balik bila sejuk.So camtu normal yaaaa?Ingatkan bantat...Almaklumlah, jakun...Tak pernah buat kek lapiss..

Dan kite rasa kek tu pun sedapppp...Tapi dah psiko, bila fikir bantat (& rupa xcantek pasal beralun siket)terus hilang selera nak makan...guna pun resipi yg memang² terkenal n byk feetback yang memberangsangkan...

Suke makan tapi nak beli selalu mana tahan, sebiji dekat RM60~70.Itu yang besa² kalau bercorak² bagai...Alahaiiii....

HaSue said... [Reply to comment]

Sue @ Nenie > Ha'ah,bukan bantat tu..kalo kek bantat dier tak lembut gitu...dier padat dan agak keras..hehe..

Dah pandai buat tu tak payah laa beli lagik kan..puas hati jek dpt mkn..kalo yg bercorak2 tu mmg lebih rm100 ler biasanya..tp ada tempat gak yg jual murah sket.. kalo yg guna golden churn tu mmg jual mahal tp rasa jauh lebih sedap dr marjerin ler.
kalo untuk makan tu takyah yg bercorak bagai pun xpe,janji sedap ditelan kan..hehe

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Thanks sekali lagi tuk info ni..

Khairahimo said... [Reply to comment]

nak tnye.. tepung roti/biskut marie tu mcmane? xfhm~ ada ke tepung biskut marie? huu.. harap akk reply soalan sy.. tringin sgt nk wat kek ni.. feberet time dok srwk dlu ^^

aku....... said... [Reply to comment]

biskut marie yang di blender kan.sdap kek ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...