Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, February 5, 2010

Soft Crust Pizza

Silakan yer sorang amik sepotong..jangan makan depan lappie / pc tau!

Tengah hari ni kite tak makan nasik k..
Apa?diet tanpa nasik?oh bukan2...sebabnya nak melayan pizza dulu...takkan layan nasik ngan pizza skali kot...tak lama makin mancung pp den nih haa..huhuee...

Sapa2 lum pernah buat pizza tuh cube2 laa buat ek..lagi2 kalo korang yg dah pernah buat donut sendiri tuh...mesti pandai buat piza...guna adunan yg sama jer...cuma canai nipis pastu buh sos tomato atau tomato puri..yg lelain tuh lantak ler nak buh apa ikut selera kan..yg penting untuk rasa sesuai ler letak sos,mayonis kalo nak letak seasoning megi tuh pun sedap...tapi apa2 pun memang terpulang kepada citarasa ajer...

Kalo sebelum nih selalu buat ikut resepi donut tuh.kali ni try lak resepi asal dari mat gebu kalo x silap...,disyorkan oleh kak ina kl,dipanjangkan oleh kak ina ibunya di darwish..ehehe..mekasih buat semua yg terlibat...

Amik resepi nya nih dari dapo kak hana/ina jer laa ye.mekacih2... sedappp! cuma ada gak bahan yg terpaksa di skip atas ketiadaan stok..eheee

Soft Crust Pizza

Bahan Doh:
• 250 g tepung roti (high protein flour)
• 130 ml air
• 1/2 camca teh garam
• 1/2 camca besar gula
• 1 camca teh yis (instant yeast)
• 1 camca besar madu
• 1 camca besar lemak sayur (shortening)
• 2 camca besar minyak zaitun
• 2 ulas bawang putih, cincang halus
• 1 camca teh oregano kering

Cara membuatnya:
1. UNTUK DOH:- Ayak tepung dalam satu bekas, satukan yis segera, garam, gula, oregano kering dan cincangan bawang putih. Gaul hingga rata. Tuang madu dan minyak zaitun, gaul hingga sebati dalam tepung. Curah air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh. Kemudian campurkan lemak sayur bersama doh dan terus menguli hingga adunan bersatu dengan lemak sayur dan mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Bulat2kan doh dan masukkan ke dalam bekas yang telah disapu mentega. Tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN:- Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan pilih setting untuk doh. Tekan dan biar hingga siap.
2. UNTUK PIZZA:- Keluarkan doh, uli 5 minit dan letakkan doh atas dulang pizza yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Tekan2 dgn hujung jari sehingga doh memenuhi dulang tadi. Biar doh tebal sedikit di bahagian bibir dulang. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 5 minit. Keluarkan dari oven dan sapu dengan sos lada hitam, susun semua bahan inti kecuali keju mozarella. Akhir sekali baru tabur keju hingga rata. Turunkan suhu 180C dan bakar lagi 15 - 20 minit. Hidangkan panas2 bersama cili sos/tomato atau sos kegemaran....selamat mencuba!!!

Note: Sue letak inti sosej,udang,lobak merah, jagung(dlm tin) dan guna keju cheddar ajer..letak sedikit jer sos lada hitam sebab khuatir anak2 xmo makan kalo letak byk.. :)

Iskh2...sapa degil gi makan depan lappie nihhh...huhuuuu...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

Watierman, rmanbkr said... [Reply to comment]

Akak pun nak sepotong..kena sgt dengan pasta ni...!

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam Sue..
Amboi² Sue, nangis tokey pizza kalau nampak ni....

ALoNa [CintamaniszLite] said... [Reply to comment]

TQ..akak copy resepi ni..
tp ntah bila nak buat tu tak tau ler..hehe tapi menarik!!!

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Alamak, chedapnya pizaaaaa! Bak 3 pcs...for me, hubby n rishie! hehehe :)

Haaaaa, baru cubit Eyana puas2! Owh no, pls dun cry, nnt mummy tak bg piza tuk aunty love! ;)

openid said... [Reply to comment]

Uish sana sini pizza nie... tak ke meleleh air liur ginih. tak sempat nk lap lagi dah ni.huhuhu

ijan

kakchik said... [Reply to comment]

kakchik pun buat pizza malam tadi guna resepi hana juga.
pizza sue lagi sedap nampaknya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...