Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, February 9, 2010

Tauhu Kukus Sos Tiram

Tauhu gini sesuai dihidangkan bersama nasi ayam..tapi aku makn ngan nasi putih jer..
First time merasa pun kat SCR(Singapore Chicken Rice) tauhu kukus gini...tapi rasanya kesedapan masak tauhu simple2 gini banyak bergantung pada rasa tauhu tuh sendiri kan..
Kalau dapat tauhu yang sedap,halus sedap laa jadiknya.

Jadi buat penggemar2 tauhu,tak lupa buat ibu2 mengandung...ehem2...*jeling2 kat orang2 tu(ramai yg pakat2 jadik makyung rupanya geng masak2 ni yek..Tahniah2 buat mereka..hee...esok2 gi beli tauhu yer..hihi..
Ramai orang cakap kan,tauhu leh 'hasil'kan anak yang putih gebu kalo diamalkan..tak salah ler usaha ek!

Resepi nih kebetulan lebih kurang jek ngan resepi yang ada kat myr,so dengan malasnya aku c n p dari penyulawa di myr..thanks n check it out..

Bahan-bahan ( 2 orang )
• 1 pack tauhu lembut
• 2 sudu besar oyster sauce
• bawang putih - cincang
• sesame oil
• bawang goreng
• daun bawang - potong kecil

Cara-cara
1. Didihkan air dalam pengukus.
2. Letakkan tauhu atas piring tahan panas. Campurkan oyster sauce dan bawang putih. Gaul. Tuangkan ke atas tauhu.
3. Kukus selama 15 minit
4. Renjiskan minyak bijan dan taburkan bawang goreng dan daun bawang.
5. Hidangkan.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

9 Komen Di Sini:

dayang_jack said... [Reply to comment]

kamek tek eh baruk balit dr Giant. Nak meli soft tofu lah tek key molah tauhu kukus nok kedak ari ya tek bah..cam ney tek kah dh sampei ke rumah baruk kmk tringat tauhu ya, anak kmk molah hal bah. kmk suruh embak tauhu antar ke kaunter, tapi nya diengkah dekat kaunter lain. Sik lah kmk prasan. Nasib bait belom byr. Nang arap di ati jak nak molah tauhu kukus. Tauhu ya pun murah jak dlm 68 sen jak sigek.

kamek numpang makan di sitok jaklah oo...hehe

maiyah said... [Reply to comment]

semnjak tgk cara org proses tahu ituhari dah lama x beli tahu

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue...sedapnya nampak tauhu tu..tak payah kunyah2 terus telan je lembut je rasa heheh

JC said... [Reply to comment]

tauhu kukus sedapppp....lembut jek masuk tekak kan...& very healthy too..kalu nk berdiet hihihi

Aishah@Ariffin@Aqil said... [Reply to comment]

wahh..setiap umah boleh katakan ade menu nih...nih tak leh jadik...kena masuk list gak...

ieda said... [Reply to comment]

ermmm sedapp nampak tauhu tuh .. memang menyelerakan kalau tauhu tuh sendiri lembut dan segar ..

skrg nieh dik nak dpt tauhu yg segar payah sikit .. nanti akak nak cuba lah buat .. simple kan ..

leh buat utk mkn panas2 ..

dina said... [Reply to comment]

aku makan tauhu ni dgn kicap cair je... tauhu ni elok utk program diet...hehehe

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Hasue, nak tauhu tuh! Dah abis kan??? hehehe ;)

Silakan ambik award dari Love ye Sue! :)

Mana Eyana??? Lama tak jumpa! :(

Nur said... [Reply to comment]

google pasal tauhu jumpa blog kamu :) sudah try masak tauhu ni tadi sedappp terima kasih ..salam perkenalan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...