Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, February 1, 2010

Ayam Bakar Blackpepper Bermayonis

Salam bersiaran kembali..
Dah berapa hari tak update blog..ada orang kesah?ah,x kisah pun takpe..kite tetap rindu nak blogging juge...ehe

Oklah,menu pertama ditayangkan bulan Februari adalah ayam bakar.
Salah satu cara nak tau ayam dah masak ke tidak kat bahagian dalam tu,cuba cucuk isi ayam(guna pisau atau cake tester ke..) bahagian paling berisi(seperti peha ayam atau dada ayam) dan apabila jusnya keluar jernih tanpa darah bermakna ayam kita dah masak..dan lain kali,kita dah tahu berapa lama nak set oven kita untuk masak ayam tu..

Ayam ni kalau masaknya terlalu kering,kurang sedapnya..kan!

Resepi ni asal dari Ros, tapi amik dari umah kak ina..tq keduanya :)

Bahan-bahan
• 1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
• 1 sudu kecil blackpaper
• 2 cm halia ( agak-agak je)
• 2 biji bawang putih
• 1/4 biji bawang besar
• 1 sudu besar madu
• 1 sudu besar gula
• 1 sudu kecil kicap manis
• 1/2 sudu kecil garam
• 2 sudu besar mayonis
• sedikit lada sulah

Cara-cara
• Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
• Masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)

Kalau ayam,bahagian kepak selalunya kite sambar dulu..yummy!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

14 Komen Di Sini:

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Hasue!!! Love is here with a big plate! nak tapau ayam tuh...sedapnyaaaaaa :)~~~~

Terliurnye! uish uish uish :(

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE2COOK > Hi loveee...miss u!hehe..suka laa tgk love n kawan2 yg rajin bagi komen..nih nak bagi sepotong ayam bahagian peha,ok tak?sayap dah chop awal laa love..hihi.. mak aii,besarnya pinggan! :P

Watierman, rmanbkr said... [Reply to comment]

Alahai....sana sini dok try wat ayam yg nampak best ni...mesti anak2 Akak suka ni....Sue sihat ke???

HaSue said... [Reply to comment]

Kak watie > hehe..mesti diorg suka tuh kak..akak try laa,tp sue letak halia banyak sket ler. ;)
sue sihat2 jer kak.yg selalu x sihat,broadband nih haa..akak lak sihat ke?

ain said... [Reply to comment]

sedapnya sue!! bila ler akak pulak nak buat ye. nak buat sekrg ni, tggl berdua aje. sape la pulak nak tlg perabihkan nanti.

HaSue said... [Reply to comment]

kak ain > kalo buat masa berdua jer ngan si kecik tu alamatnya lauk utk 3 hari laa kalo setengah ekor ayam tu kak..hihi..bakar seketui peha ayam pun ok tu...ratah gitu aje pon sodap :)

ima said... [Reply to comment]

wahhh sedapnya ayam bakar tu...kak ima tak pernah lagi bakar ayam guna oven ni...nak tanya sue,tak tinggal bau kat oven ke...

~~ciklinn~~ said... [Reply to comment]

huaaaaaaaaaaaa sedappnyer sue... bikinn mak buyongg ni leleh ayaq liuq lor..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue...sedapnya nampak ayam tu..akk nak dada dia je hehehe

HaSue said... [Reply to comment]

kak ima > akak,lepas bakar ayam tu kena terus servis(cuci) laa kak,untuk elak bau ayam melekat..alhmdulillah so far,tak melekat bau ayam tu.. akak try laa ek..best bakar2 ayam ni.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

ciklinn > owohh..siannya mak buyong sorg nih leleh2 lak..sila2 laa jamu mata ek..hehee....dah brp bulan tu?tahniah2

HaSue said... [Reply to comment]

kak rosaliza > akak nak bahagian dada ek..boleh2..part tu paling lambat abis kalo kat umah ni kak..hehe

ieda said... [Reply to comment]

wah dikkk sedapppnya .. black paper bermayonis layie ..huhuhuu menyelerakan tul .. dugaaaannnnn

HaSue said... [Reply to comment]

kak ieda > hehe..dugaan kakk..sabar2..tp ayam bkr ok sket bnding goreng kn.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...