Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, February 6, 2010

Roti Paun

Jom buat roti paun lak.. senang jek nak buat. hasilnya gebu dan yg best tu,rasanya sedap!
Sebelum nih hana/kak ina dan mamafami dah try resepi yg sama...
Sy buat tuh cara buat donut gak ler..cuma bahan2 yg sama dengan resepi asal..eheee...ikut yg mana kite selesa laa ek..

Resepi asal dr rnana dan c n p dari bro rozzan...thanks semua skali!

Bahan-Bahan

*300 gm tepung
*80 gm gula
*20 gm susu tepung
1 biji telur (saiz AA)
1 camca teh yis (campurkan dengan 1/2 cawan air suam)
1 camca besar majerin
1/2 camca teh pelembut roti (bread softener)
sedikit bread improver

3 bahan bertanda * saya timbang sekaliarung.. = 400gm semuanya..


Cara:

1) tepung + gula + susu tepung + bread improver = gaul biar bercampur
2) lubangkan tengah.. masukkan telur..
3) masukkan majerin
4) gaul rata then masukkan air+yis
5) uli then masukkan pelembut roti..
6) uli jadi doh (tak payah lama sangat.. asalkan dah jadi doh)
7) perap doh n biarkan naik.. (resepi asal suruh perap 2 jam.. saya letak kat luar rumah.. tak sampai sejam doh dah naik)
8 ) bentuk2kan... then saya letak majerin sikit kat tengah2 bun.. (macam tahi lalat laa)
9) bakar about 20 minit @ 180C
10) bila dah masak.. gliskan dengan majerin...

Dah meroti nih rasa nak meroti lagik..adehh.. apa menu besh nak buat ujung minggu ni ekkk...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 Komen Di Sini:

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue...sedapnya roti paun tu..nampak sangat gebu...civah ngan air sirap pandan best tuh. minta 8 ketui heheheh

HaSue said... [Reply to comment]

wkumsalam kak...sue tergendala reply kat cbox tuh..ntah napa asyik failed jek..huu..cicah sirap pandan best ek kak? cicah kopi susu pun masyuk amat,bahkan makan gitu ajer dah sedap..hihi

ain said... [Reply to comment]

akak pernah buat sekali, tp tak berapa menjadi. terus hilang semangat nak buat!hihi

indahhouse said... [Reply to comment]

salam kak hasue,
syoknya makan roti paun. gebush la kak. menjadi!
saya pun terasa-rasa nak dapat seru meroti. Insya Allah...hihi

MamaFaMi said... [Reply to comment]

Sedap kan roti ni Hasue... worth trying. Cantik roti Hasue

HaSue said... [Reply to comment]

kak ain > sebab tuh sue guna cara buat donut tuh kak..buh yis dalam air suam kasi kembang dulu baru letak bahan2 lain...tuh yg serasi rasanya.tp bhn2 mmg ikut resepi asal ler..hehe..akak jgn putus asa,leh cuba lg tuh

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Wow gebunya roti u nih Sue! Teringin nak ngap lak! ;)

Eyana, come to Aunty!

HaSue said... [Reply to comment]

Nurindah > dah smpai seru nanti khabarkn kat akak yek..nak tgk roti pertama nur tu..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

MamaFami > Betul la mama..sedap!thanks 4 da compliment...i'm blushing..aww.. :P

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE2COOK > Love,bila lagi nak meroti ni?hehe...

Matahari Pagi said... [Reply to comment]

Kak hasue.. knp sy buat xjd doh..lmbik.. blh tmbh gndum smpai jd doh ek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...