Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, February 18, 2010

Acar Timun Nenas

Mesti ramai yg dah tau macammana buat acar mudah gini kan..
Amat sesuai digandingkan dengan nasi beriani, nasi tomato, nasi hujan panas, nasi minyak dan macam2 jenis nasi pun..

Kalau untuk kenduri kecil2an menu ni juga selalu menjadi pilihan kakak sy...jadi selalu jugalah membantu potong2 itu ini...sedap ratah gitu jer..tp kena sebatikan semua rasa yer

Bahan2:
  • Nenas-kupas,potong kecil memanjang
  • Timun-potong kecil memanjang
  • Lobak merah(optional)-potong kecil memanjang
  • Cili merah-hiris
  • Limau kasturi-hiris sebahagian dan sebahagian diambil jus menggantikan cuka
  • Bawang merah-hiris nipis
  • Bawang putih-hiris nipis
  • Sedikit halia-hiris nipis
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara:
  1. Gaulkan semua bahan2 dan sebatikan semua rasa.
  2. Jus limau kasturi juga boleh digantikan dengan cuka
Kadang2 orang tak letak bawang2an tu.jadi pendek kata boleh letak bahan2 ikut citarasa sendiri lah yer..selamat mencuba!

Nota Biru: Jika tidak habis boleh simpan di dalam bekas tertutup di dalam peti sejuk
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 Komen Di Sini:

Watierman, rmanbkr said... [Reply to comment]

Salam Sue...ada ke yg tak habis..sila masukkan dalam tupperware Yg Akak bawa ni...hehehe

ana_zara said... [Reply to comment]

kalu makan ni, nenas je yang habis.. timun nye ditinggal.. hahaah

ain said... [Reply to comment]

akak suka sgt acar timun ni!!! mkn gitu pun best gak!!!

Alimaz-Kembara Terasing said... [Reply to comment]

salam kak sue......acar nenas sedapnya

geraugebang said... [Reply to comment]

kalau kak gerau, kak gerau panggil pencuk.

Uncle Lee said... [Reply to comment]

Hello Hasue, wow! I love your acar! Looks delicious.
Ada ini with makan malam, tentu tiga pingan nasi lichin, ha ha.
You have a nice day, happy cooking and keep a song in your heart, Lee.

HaSue said... [Reply to comment]

kak watie > wkumsalam..bak sini tupperware akak..sue buat khas utk akak arini..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

ana_zara > selalu memang gitu lerr...hahah

HaSue said... [Reply to comment]

kak ain > ratah gitu jer x sedar gak nih kak

HaSue said... [Reply to comment]

Alimaz > wkumsalam..suka gak ekk..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...