Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, January 11, 2011

Sandwich Crackers Sardin Goreng

wat minum petang semalam..
Pernah dulu kalau tak silap aku, adik aku kata kawan dia buat bisnes kuih ni..cuma aku tak pernah tengok la pulak masa tu sebab tak berkesempatan.
Tapi kalau ikut imaginasi akuberpandukan penjelasan adik aku tu,kuih tu memang gini la..eheh. Jadi untuk merealisasikan sendiri...tu yang cuba tu.. :D

Best cam bread goreng biasa buat tu tapi kan,bagi aku agak kering la pula kalau digoreng ni..'allignment' rasa inti yang sedap tu dah lari sikit..hehe..macam kereta lak yer

Aku lebih suka makan inti dan crackers nya tu begitu sahaja..seperti gambar di atas..yummy!

Resepi nih dikongsikan oleh acha di myresipi.com..thanks acha! ;)

Kat sini aku edit semula memandangkan aku rajin sikit nih..dan untuk rujukan di hari tua

Sandwich Crackers Sardin Goreng

Bahan-bahan ( 5-6 0rang )

* 1 bungkus biskut cream cracker(tiger)
* 1 biji bawang besar(potong dadu)
* 1 tin sardin(dihancurkan isi sardin nya)
* 2 sudu sos cili
* 1 sudu tepung kari
* sedikit garam,perasa dan gula

* Bahan lain:
* tepung gandum
* tepung beras
* sedikit garam
* pewarna kuning@serbuk kunyit
* minyak utk menumis dan menggoreng

Cara-cara
  1. Tumis bwg besar dlm sedikit minyak,masuk tepung kari dan sos cili,kemudian masuk sardin yg dh dihancurkan tadi.
  2. Selepas itu masuk garam/perasa dan gula. Inti siap dan sedia digunakan.
  3. Sapukan inti sardin ke atas cream cracker dan lapis dgn 1 keping cream crackers.buat sampai habis.
  4. Dalam bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras disatukan dgn air seperti adunan tepung pisang goreng dan campurkan sedikit pewarna kuning atau boleh ganti dgn serbuk kunyit.
  5. Celupkan cream creakers tadi kedlm adunan tepung dan goreng ke dalam minyak yg sederhana byk/panas sampai kekuningan dan ranggup.
  6. Angkat, toskan dan potong 2 seperti sandwich.Sedap n simple...Selamat mencuba!

Ada inti lebih tu aku intikan lagi kat atas crackers yang dah digoreng...hmmpp..marbelesss..!penggemar sardin boleh meroyan nih..hehe

Resepi asal boleh tengok SINI[klik]

Akan update cerita kemudian ye..my roommate just came back ;P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

12 Komen Di Sini:

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue,,nmpk sedap je sandwish cracker tu..tentu ranggupkan sue...seronok tu teman sebelah dah balik hikhikhik

cek chun said... [Reply to comment]

memang dok mencari2 cara nak menghabiskan biskut nih selain buat murtabak krakers.

mo try la

Mas said... [Reply to comment]

sue..rangupnya sandwish tu..terliur dah ni...

Naz said... [Reply to comment]

salam sue..
Wah dah habis pantan rupanya ye..Patutla macam melepaskan dendam kesumat di dapur gamaknya...Berderet-deret entry dia..

Sedapnya crackers tu..Rasa nak ngap jer kat komputer ni..Yummy...

izahdaut said... [Reply to comment]

kretip betul mak budak anak 4 nih..sekut ni pun digoreng nyer ye..haha..amoii amvoii..suke la tu roomate merangkap soul matenya tu balik ekk..enjooyyy

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

I like having sardine/mackerel on a cracker!!! Hehehe..pass me some dear!!! :D

How's bb doing??? ;)

LinRosLy said... [Reply to comment]

Salam HaSue...

Pertama Kali Tgk Sandwich Crackers Sardin Goreng...Boleh Cuba Ni...

HaSue said... [Reply to comment]

Kak rosaliza:memang sedap kak..makan gitu xyah goreng pun sedap.hehe

cek chun:selamat mencuba ye

mas:gi sana buat sendirik.hehe'

k naz:haha..berderet2 resepi tu masa tenet laju..mmg laju je entri kalo ada..kalo ada entri tp tenet slow..mmg lambat le jwbnya.hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

izah:nampak kretip resepi nih..tuh yg nak try.hehe..uish..mesti laa suke,xkan marah lak hb nk balik..hikhik ;P

Love:u r too late bebeh..DIY yea..hihi...send my kisses 2 ur ashika..k!

Lin:wkumsalam...sila2 laa cuba yer.. ;)

ummi_khalish said... [Reply to comment]

bestnyer..sgt terliur....mntk ckit..sardin kt cni x best..huhu...

HaSue said... [Reply to comment]

ummi_khalish:yeke?ciannya..apa kata gi masak sardin sendirik?asalkan ada pressure cooker je.hehe..tp intinya ni boleh tuka juga dengan tuna wat inti bread tu rasanya

HomeKreation said... [Reply to comment]

Salam Sue. Along dh buat... sedap & bebudak suka betul. Maceh ya kongsi...!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...