Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, January 28, 2011

Ada sesiapa nak komen pasal ni?

sekadar gambar hiasan.. :)

Sebagai renungan dan Ingatan bersama…


InsyaAllah


SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??



Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)



baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM or ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...



Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.


(ditulis oleh pengirim asal entri ini)
Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.



Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”



Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”



dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”



Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,

saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.



Jawab salam yang betul ialah ;



“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;



“WAALAI KUM SALAM”



Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.



Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.



Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.



Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.



Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.



Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan“ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..


Sekian, semoga ada manfaatnya
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 Komen Di Sini:

Qurrata A’ayun said... [Reply to comment]

Assalamualaikumm..

1st time hntr komen, biasa baca je =)
terima kasih atas perkongsian.. biasa gak guna 'salam' nih. pasni nk habis pendek guna 'as salam' lak.

ps: rasa mcm nk makan apam la pulak. hihi

Mas said... [Reply to comment]

sue, ilmu yang baik untuk dikongsi bersama dipagi Jumaat yang mulia ni.....
moga kita semua mendapat manafaat darinya....

anymz said... [Reply to comment]

alhamdulillah terima kaseh sue,ilmu utk di kongsi.bersama kita manfaatkannya.

Kaseh said... [Reply to comment]

thanx sue..share info..mmg biasa guna salam je..nati takmo guna dah..

izahdaut said... [Reply to comment]

insyaALLAH.. aku pun dah lama dapat article mcm ni..pernah gak bagitau kat kengkawan..tapi ada gak tak percaya..huhuhu..selamat beramal... maceeh sue..aku ingat nak komen gambo anak daro atas tu tadi..hehe..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

As Salam Sue..heheh first time guna as salam nih heheheh selalu dok salam2 je... pas ni tiada lg salam tuh huhu...tq ya sue kongsi2 kat sini.....As salam

HaSue said... [Reply to comment]

seorang hamba Allah ada komen:'law salam itu determine to "slmt tggal"..npe word salam tu msih ade kat beri "salam"....jawab "salam"....krna fatwa itu halal haram adalh suatu yg sulit....lbih mmhami dan mndalam bhasa arab...."salam dh mmbwa mksud salam sjhtera,bknnya sel......amat tggl...dan alaikum yg blkgnya mksudnya ke atas kalian/kamu semua...."kum" kn damir utk jama' yg lbih dr 3...jd ucpan salam adalh sbaik2 ucapan sbgai ganti assalmmualaikum...n "as salam" memang lbih baek krna "AS" itu adlh idafah pd word untuk mlgkapkan struktur ayat...'

wallahualam.. :)

Zarul Ayman said... [Reply to comment]

As Salam =)

thanks for the info kak~

really appreciate it...

Fiza Nordin said... [Reply to comment]

astaghafirullah.... mengaku ni, mmg sll guna perkataan 'salam' sama ada di sms, chat dll.... alhamdulillah dpt baca n3 sue ni....

terima kasih banyak2 kerana berkongsi info berguna ini....moga dpt berkat dariNYA, amin!

MulutPayau said... [Reply to comment]

terima kasih atas info yg berguna ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...