Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, January 28, 2011

Resepi Kerabu Tomato Ikan Bilis

Macam biasa,menu yang orang lain dah berzaman dulu cuba,aku baru terkedek2 cuba kerabu nih..bagi penggemar tomato,harus cuba lah yer..yang tak suka tomato pun buleh cuba gak..lagi2 kalau korang jenis antu kerabu..

Pastu kan,aaa..apa aku nak bagitau tadi lupa lak..isk..
haa,sedap gak kerabu ni bagi aku yang tahap sederhana peminat tomato.heh?ada tahap sederhana rupanya ek..yela,bukan fanatik tomato gak..tapi bukan jenis tak suka tomato gak..hee..paham tak?paham tak?

Rasa kerabu ni pedas2 masam..pahtu ada ikan bilis rangup2 gitu..senang cerita gi dapur,cari tomato,kalo ada terus jer buat..k? =)
ni menu tak menggemukkan ni..wat snek pun ok..

Moh ler kite tengok bahan2 yang menjadikan menu nih sedap..pastu siap bagitau cara buat lagi..mekasih buat makcik loyang buk hana@myresipi yang dah tayang resepi nih kat sana..

Kerabu Tomato Ikan Bilis >> hana6877@myresipi.com

Bahan-bahan ( 3-4 org )

* 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris
* segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
* 1/2 biji bwg besar - dihiris
* 3-4 biji cili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris
* 1 btg serai - dihiris
* garam
* gula
* jus lemon - optional
* pak aji - klu suka
>hasue tambah bawang merah

Cara-cara

1. Ikan bilis goreng tumbuk kasar. Kemudian gaulkan semua bhn2. perasakan ngan garam dan gula. Klu nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih.
2. Dah siap! bleh la dihidang.......SeLaMaT MenCube...

Memang ratah jer yang lebih..hehee..best2..


*adehh lenguh jari naip sebelah tangan jer nih..cam guna kalkulator pun ada..maklum laa baby pun nak blogging gak..muehehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

14 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

sue..nak sepiring, wat makan ngan nasi arab...he..he..

~Norul Mas Hana ~ said... [Reply to comment]

nampak best...leh try pasni =)

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
nasi arabnya bak ke sini dulu..leh makan sama2..(trick ngendeng nasi arab yg mas buat)

HaSue said... [Reply to comment]

@~Norul Mas Hana ~
cepat2..amik tomato kat dapur nun..ke ada kat kebun?hehe

SaRaa said... [Reply to comment]

Hi..sngnyer kerabu ni..malam ni nk try..mmg kebetulan tgh google resepi lain nk masak malam ni!!

Nieza said... [Reply to comment]

sedap ni...saya ni peminat kerabu...tapi yg ni lum pernah cuba..nanti nk kena cuba ni..:)

HaSue said... [Reply to comment]

@SaRaa
selamat mencuba yer..hrp kena dengan selera

HaSue said... [Reply to comment]

@Nieza
harusss cuba tu..hehe

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

As salam sue...sedapkan kerabu ni simple nak buat banyak khasiat heheh...sama cam akk le sue...tulis sebelah tangan pas tu selalu taip salah je hehehe..maklumlah bby cyber tak gitu Zhariff

hana said... [Reply to comment]

makcik loyanggg???! *baling senduk sampai benjol! wakakakaka.... kite wat contest sape taip perkataan paling byk dgn sebelah jari! sbb aku pong kdg serupa! hahahahaa

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikummussalam kak..khasiat lebih tu yg best kan..hehe..baby cyber laa ni dari bayi dah ngadap lappy.haha

HaSue said... [Reply to comment]

@hana
adehh kak!sakit laa wehhh..x sempat nak ngelak...sibbaik x kena kepala zhariff..haha..darwish lom pandai naip ke?soh dia tolong laa kak...cepat sikit siap ngentri..kakaka

anymz said... [Reply to comment]

sue..mau itu kerabu,,dtg mlm2 ngendap2 nih..tumpang semangkuk ambik resepi kek batikmu itu ya..

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
woh..akak yg berkain batik malam td dalam gelap2 tu rupanya yer..ingatkan sape..maklum ler dah mamai2..haha..sila kak,amik ler mana2 bkenan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...