Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, January 25, 2011

Resepi Kek Mentega Kukus

Kali ni kek dari Sarawak tak berkaler2 yer..hehee..
Sebelum ni dah banyak kali tayang kek kaler maler kan.
Yang nih kek butter tapi versi kukus..amik kau!resepi kukus2 belaka..ahaks

Walaupun demikian,laku juga kek ni kat umah ni, sebab kan,kek ni guna butter golden churn.. gebuss gebasss ko..macam kek span pun ada. Tapi masih lembut gitu..
Kiranya kalau emergency nak buat kek span tiba2 oven buat hal,boleh laa buat kek ni..hehee..

Jom tengok resepi best dan sedap yang dikongsi oleh Alongroz kat website myresipi.com
Tima kasih buat Along n Liana yg cumelll..hehe

Kek Butter Kukus >> AlongRoz@myresipi.com

Bahan-bahan ( Tin 8 inchi diameter )

* 4 biji Telur
* 125g Gula Kastor
* 1/2 sb Ovalet
* 190g Tepung Superfine
* 220g Butter
* 2 sb Susu Pekat
* 1 st Esen Vanilla

Cara-cara

1. Pukul telur, gula & ovalet sehingga kembang & pekat. Masukkan tepung yg di ayak sedikit2 sehingga sebati.
2. Di bekas berasingan, pukul mentega & susu pekat sehingga kembang. Masukkan esen vanilla.
3. Satukan kedua2 adunan sehingga sebati.
4. Lapik kertas & minyakkan tin kek. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Api yg terlalu kuat akan menyebabkan permukaan kek merekah. Pastikan air betul2 menggelegak sebelum mengukus.

Macam rupa cheese cake pun ada kan..hehe..

Ni projek hujung minggu hari tu..hari nih kang ada plan projek wat kek lain lak...
Susah hati roommate aku nengok bini dia asyik mengekek...camner nak turun berat badan...kan..heee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

24 Komen Di Sini:

izahdaut said... [Reply to comment]

hahahhaa...ko mmg kreatif sue..membuatkan roomate a.k.a soulmate ko tak mo beli oven baru la nmpknyee...hihihi..wehh giless gebu weh kukus pun...menarik n tertarikkkss

suffer8zine said... [Reply to comment]

alamak tiba2 lapar

Terkini : Fakta Menarik Tentang Perempuan

anymz said... [Reply to comment]

ha'ah lah sue rupa cam ciskek pun ada.guna golden churn tu mesti sedap kan.okay noted..resepinya di ambil ya buk.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

izah: haha..dia mmg suka jek kek kukus2 nih zah..x risau dia oven mogok tuh.ni pun kek kedua aku wat dlm mggu lepas..kek 1st tuh x wat tygn perdana sbb x smpt posing dh licin dek tetamu2 yg hadir ms tu..huhu..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Salam sue..sedap nmpk n gebuss sangat kek kukus tu//tentu lagi sedap guna mentega GC tu

HaSue said... [Reply to comment]

suffer8zine:bukan dr tadi mmg lapar ke? ;P

HaSue said... [Reply to comment]

anyzm:iya buk..resepinya diambil aja deh..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

kak rosaliza:w'kumsalam kak..kek ni boleh thn sedapnya kak..ni pun tinggal sikit jek lg.hehe

Mas said... [Reply to comment]

sue, nmpk gebu la kek butter tu....terliur mas tengok...nak sikit bolehhh...

~Norul Mas Hana ~ said... [Reply to comment]

Salam hasue..
tepung superfine tu kalo gantikan dengan tepung naik sendiri leh??? sorry,saya budak baru belajar.. =)

fmina08 said... [Reply to comment]

kretip!!!! xda oven leh kukus....bagussss... bl nk mengekek lagi? jemput aku sama tau.. ;)

Wattie said... [Reply to comment]

Salam Hasue,
Lembutnya hasil tangan Hasue, terasa cam nak makan sekeping.....

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

salam sue..kiter kan sejak rajin merayap blog2 org lain mmg berat bdn susah nk turun..susah hati la plak tp tiap2 minggu ade je projek kat dapor :))

LinRosly said... [Reply to comment]

Assalamualaikum...

Sedappppnya!!!! Kek Mentega Kukus Ni...Nak Pengsaannnnn Kak Lin Tgk...Boleh Cuba Nanti...

mokwonik said... [Reply to comment]

mokwo pung amek resepi dulu..suka gak kukus2 nih..sejuk bila lalu kat anak tekak..betul ke makan kek banyak gemuk?? patut lerr mokwo tak kurus2..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Boleh..kalau dtg aritu..ni dh abis laa mas..heee

HaSue said... [Reply to comment]

@~Norul Mas Hana ~
w'kumsalam..boleh jer,tapi x seringan kalau guna tepung superfine laa hasilnya nanti..nama lain bg tepung ni adalah tepung hongkong..

HaSue said... [Reply to comment]

@fmina08
Kalo ada nak wat kek aku ajak ko skali ek..pastu ko watkan utk aku tau.haha

HaSue said... [Reply to comment]

@Wattie
w'kumsalam...mekasih kak.sekeping mana cukup..mau 2,3 keping tu..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
waalaikumslm..a'ah,mmg begitu laa adat blogging msk2 nih..susah skit nak tepis godaan..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@LinRosly
waalaikummussalam!eh..eh..jgn pengsan dulu laa kak lin..makan dulu,baru pengsan...err,sebelum tu kena wat kek sendiri dulu laa ye..heee

HaSue said... [Reply to comment]

@mokwonik
Sila laa amik resepinya mokwo..hehe.. betul2..tp kalau tak mkn byk x juge.lagi2 kalau org metabolisme tggi..mkn apa pun langsing gitew..hehe

HomeKreation said... [Reply to comment]

Salam Sue... kek dah abis ngap yg Sue hanto ke rumah, ni baru nak datang jenguk saki-baki...hehe. Maceh ya ingat kat Along....mmmuah2!

sue said... [Reply to comment]

NAK RESEPI BOLEH? MCM SEDAP JE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...