Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, January 10, 2011

Akhirnya..44 hari sudah..

Salam n selamat pagi isnin..
Pagi?ahak..lama dah tak ngentri pepagi ni.. :P

Hari nih genap 44 hari dah tempoh berpantang yang kita orang melayu biasa amalkan..
'sekejap' jer masa dah berlalu kan..nge nge..sekejap ke.. :P
Ini bermakna dah main kejar2 dah bebas laa sikit nak jalan-jalan ke mana2 dan makan yang dipantang dalam tempoh tu..cuma kata orang,adalah baiknya makanan yang sejuk2,makanan 'tajam2',pedas2 ke dan segala yang berkaitan(bab ni kena pandai adjust sendiri ikut kemampuan badan masing2 kot..)sebaiknya teruskanlah berpantang sehingga 60 hari atau sehingga diyakini oleh tubuh sendiri.
Kadang2 kan sesetengah wanita selepas berpantang pun masih tak yakin nak makan makanan sejuk seperti timun,kangkung dan sebagainya..sebaiknya makan la sedikit2 dulu,biar badan adjust balik nak bagi biasa..insyaAllah tak ada apa2..nak lagi yakin,tunggu 60 hari. :P

Sebab menyusukan bayi juga adalah faktor untuk tidak makan sewenang2nya..ni pun bergantung kepada antibodi ibu dan bayi juga kan.
Tapi bayi dah ok sikit laa kalo banding masa baru lahir dulu..tak sensitif sangat. Kena makan yang makanan yang merangsang pengeluaran susu badan juga kan..
Setakat ni alhamdulillah rezeki baby mencukupi malah melebihi pulak,boleh laa kongsi dengan kakak dia yang masih menyusu gak kadang2 (atas permintaan dia sendiri).

Syukur lah,kali ke empat berpantang ni sedikit sebanyak pengalaman pun bertambah..
Paling disiplin, mandi dengan air panas(daun2 herba). lulur tu kalau rajin dan berkesempatan baru guna.ehe..
'Cuba' mendisiplinkan diri dengan minum-air panas(suam) sepanjang tempoh 3 minggu. selepas 3 minggu masih minum air panas juga cuma kadang2 dah minum air masak/mineral(tidak berais).

Apa-apa pun,terima kasih kepada semua akak2 n kawan2 sama ada melalui blog atau facebook yang banyak mengingatkan..melarang itu ini,bagi 'makan curi2'(hehe) dan sebagainya dalam tempoh aku berpantang nih..

Dan terima kasih tak terhingga juga buat kakak2 ipar(walaupun diorang tak baca blog aku nih) serta keluarga mertua..dan juga keluarga aku semua yang terlibat secara langsung atau tidak dan istimewa sekali buat suami tersayang..walaupun sibuk amat dengan kerja yang memeningkan kepala di hujung tahun,dia sempat juga memasak dan tolong apa2 yang tak sempat ditolong kalau bukan masa aku berpantang.. Terima kasih ayang..i love u so much! Anak2 ku juga,Abglong,kakak n Yana(now dah kakak jugak)..thank u kids..muahhh2..
Dah mcm dapat award jer nih.

Oh..dan tak lupa juga buat kawan2 n saudara mara yang bagi gift n sebagainya kat baby Zhariff..murah rezeki beliau.. :)

Update gambar Zhariff yang dah berusia 44 hari..(sempat snap pagi tadi..)hehe. Pasni zhariff dah boleh pergi Yun Nam Hair Care dah nampak gaya nih.hikhik.. ;P

P/s:Dah berakhir pantang tak bermakna tak boleh kongsi pengalaman hamil,bersalin,berpantang dan menu pantang kan..
manalah tahu ia boleh membantu mereka yang lain.. ;)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

19 Komen Di Sini:

Sofea said... [Reply to comment]

salam Hasue...wah dh bebas ye hari niii...tahniah! semoga bb dan ibu sihat2 selalu..!

HaSue said... [Reply to comment]

kak sofea: w'kumsalam..haha..konon2nya gitu laa kak.tima kasih yer doakan kami ;)

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Merdeka!merdeka!merdeka!...fuhhhh lega rasanya ek sue bila abis tempoh berpantang ni..langkah pun boleh jauh sikit heheh..tapi yg berat2 takleh angkat lagi..dah boleh g amik kakak n bang long ke ari ni

izahdaut said... [Reply to comment]

sue..mmg dapat award pun..tuuu award besor tuu si zhariff tu la..hehe...ceehhh cerita baaikkk je pantang kan..ada curik2 makan tak ni?ekekee...

HaSue said... [Reply to comment]

kak rosaliza: a'ah kak..mmg lega laa banding kena ikat lg.hehe.. dah mmg amik budak sekolah pun dari masa dlm pantang pun kak.haha..ada laa beberapa kali masa hb xleh amik.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

izah:ha'aa ek..ye tak yer..award hidup lak tuh..hikhik..
curik2 makan takde.terrrrr curik2 minum ada..akakaka..tu pun sebab 'takde pilihan' air minuman masa tu..dah terrrr sejuk kena aircond keta..berapa banyak terrr daa... betullll zahhhh(sambil tepuk peha izah)..hahaha

Mas said... [Reply to comment]

seronoknya sue...dah abiss pantang yer....tapi mkan kena jga2 gak sebab sue menyusukan zhariff kan...
zharifff...gerammnya aunty mas tengok...rasa nak gomoi2 jer...mehh nak cium sikit..sedapp ni bau baby.....

PUTERA2PUTERI said... [Reply to comment]

wah dah merdka ye....so leh la langkan panjang ckit no...pa pun kena jaga2 lg....x sepenuhnya dh baik kan....

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

lahai tomei2nya bby zhariff ni...tarik2 idung dia n tubit2 pp dia..geram nengok dak kecik ni......rambut tu takpe nnt lebatlah tu sue. Sue cukur tak rambut dia

Alimaz-Kembara Terasing said... [Reply to comment]

tahniah kak akhirnya habis jugak berpantang

HaSue said... [Reply to comment]

mas:ha'ah..tu laa mas.lum dpt makan rempah2 sangat..sikit2 je takpe.hee.. aik,mama zhariff xnak cium skali ke?hahah ;P

HaSue said... [Reply to comment]

kak ieta:betul2x..hehe.kak ieta bila nak tmbh lg? ;)

HaSue said... [Reply to comment]

kak rosaliza:mmg ingat nak cukur kak..tp lom tau bila..cukur2 nih ngeri sikit..nak suh hb yg mcm brutal tu lg dia ngeri.haha

HaSue said... [Reply to comment]

Alimaz:maksih zila..lama x nampak dia..rindu akak!:)

Ciklinn said... [Reply to comment]

hoyerrrr... leh jalan2 dah heheh..

ciklinn cilok resepi lagi nih.. nak buat sabtu ni ... hahah

Suzi said... [Reply to comment]

salam hasue...wah tahniah! dah merdeka hehehe...
tapi kan...selagi kita menyusu selagi tu kita kena berhati2 makan...kesan pd baby...kan?

HaSue said... [Reply to comment]

ciklinn:hoyeyyy..hihi.. sila2 laa cilok mane2 bkenan.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

kak suzi: wkumslm kak..tq2..ha'aa..mcm tulah kak.tp kena pepandai sendiri laa ejas kn.hehe

Cikmin said... [Reply to comment]

eh bukan sue pantang 100 hari ke? ahaks... :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...