Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, January 29, 2011

Resepi Bubur / Kuah Serawa Durian

Terkejut juga apabila roommate aku bawa balik durian semalam. Beli kat tepi jalan on da way balik dari Sibu.. Harga of coz mahal dari biasa sebab bukan musim kan..huhuu..rindunya musim doroyan..
Lepas melantak cam orang kebulur durian malam tadi,aku buat ler bubur ..
Nih versi kekurangan gula melaka..hee..pastu aku macam biasa laa buat bubur nih mesti nak campur nasik..sedap woh makan bubur durian+nasi..
Tak payah makan dengan pulut dah..hehe

Nak cerita apa eh..aku blur sebenarnya ni....memang tahap kritikal la blur aku rasanya masa taip entri nii..mesti banyak makan durian malam tadi..ngehehee
Bukan,agaknya sebab dari pagi tadi cuba upload gambar,duk refresh2 sampai tengah hari baru kuar...idea nak cerita pun dah expired..nak taip cerita dulu macam takde ilham jer kalau takde gambar..haha..apa punya alasan.. ;P
Dah,dah..meh tengok resepi nih..tak ikut sangat pun takpe,sebagai panduan aje k..tQ manjasayang yang dah kongsikan resipi nih kat myresipi.com

Bubur Durian/Kuah Serawa Durian >> manjasayang

Bahan-bahan ( 5-6 org )

* 2 biji buah durian-di ambil isi nya
* 1 biji kelapa parut-di perah ambil santannya 1 mangkuk sedang
* 3 ketul gula melaka
* 2 gelas air
* 2 helai daun pandan
>hasue tambah nasi sejuk
>tambah sedikit garam

Cara-cara

1. Masak gula melaka dgn 2 gelas air.
2. Masak santan dgn daun pandan sehingga mendidih,tuangkan air gula melaka dan kacau rata.
3. Masukkan durian,kacau shingga pekat sedikit dan tutup api.
4. Dah pun siap...enak di mkn dgn pulut,roti atau mkn begitu aje...

Note:aku lebih suka masak durian + nasi sampai berubah warna dari asal..rebus lama dengan api perlahan..rasanya lebih sedap tau! Ni pun my roommate yang ajar.. :D
Iyerr..iyer...aku tahu penggemar durian yang dah lama tak jumpa durian memang tak suka entri nih..ahak...tapi sedappp sangat dapat makan durian wooo...
Tuu..ada yang aku siap2 buat tempoyak lagik.heh heh..pastu selebihnya boh dalam bekas n difrozenkan.. in case,ada menu yang memerlukan durian,tak lah terliur aje kan..
err,itu pun kalau tak abis sehari 2 ni laa.. :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

9 Komen Di Sini:

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..huhuhu jelesnya.. ank2 akk pun sibuk2 nak mkn durian..tak de lak jumpanya. La ni kalo ada mmg mahal betul jual kira timbang. Akk tak pernah boh nasi kalo masukkan pulut dlm tu ada lah heheh..mmg sedap, pekat2 sikit

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
Waalaikummussalam kak.....memang bukan musim kan sekarang ni.. tu yg x sangka dpt mkn smlm.siap leh wat tempoyak lagi..suka sgt! kat sana kalau dah musim memang murah ek kak..sini musim pun takde laa murah sgt,jual pun jrg jumpa yg main longgok..kecuali dah banyak sangat..selalu mmg timbang je

Aiydalela said... [Reply to comment]

sedapnye durian. huhuhu.

kalau kat terengganu, biasanye kami buat pulut durian. heheheh. tapi kalau buat pulut durian. kene makan time lapar. kalau tak, cepat muak :)

Mas said... [Reply to comment]

suka bubur durian...sedappnya..
nak semangkuk sue....kuah lebih..he..he..

Cendana Kasih said... [Reply to comment]

alamak Sue..tak baek tau bagi akak terliur..meh semangkuk..nk cicah ngan roti

kat kawasan rumah akak ni dh banyak orang jual durian.. kononnya durian dr Perak (sbb kawan bawakan tempoyak masa dia balik kg ari tuh)

izahdaut said... [Reply to comment]

aaa tensen stress n pening aku tengok entry ni..apa durian durian nih...nyamfass tauuu...sue, kirim kat aku yang dlm esbox tu ...huh!! sajee je..bile tengok durian serawa ni aku dah terlebih dari ibu ibu mengandung ngidam dah ni..hehe

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

assalamualaikum sue..ehh,dah musim durian ke..best la klu dpt mkn durian bnyk2..jeles2 :)))

anymz said... [Reply to comment]

sue,sejuk2 ni makan cenggigni sedap kan...lambat sampai la kat sini..sibuk sikit kalo tidak boleh kuor kan durian yg dah lama mengeras kat lam freezer tu.hhu

zmah said... [Reply to comment]

Banya berjalan,lebih pengalaman lebih rasa tentang pengetahuan join join akak!kita pi jalan-jalan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...