Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, January 21, 2011

Getok Ubi Kayu..enak banget!

Punya lama nak upload..target nak kongsi2 gambar waktu sarapan,sekali untuk minum petang pun nyaris2 terlepas masa..huehueee...celcom banyak pe'el yer musim2 hujan ni..malas ngomel panjang pasal celcom..masuk blog HaSue jer mesti komplen line celcom lembap.kehkeh...sabor jela ;P

Baiklah yer...model yang sedang memperagakan baju kuning nih adalah kuih tradisi kita..agaknya ada lagi yang tak pernah merasa di luar sana.
Jika anda adalah seorang penggemar ubi kayu..adalah satu kerugian bagi anda jika tidak merasa kuih yang amat-amat sedapppp ini..rasa lemak ubi kayu bergabung pula dengan lemak2 kelapa parut diselit lagi dengan kemanisan gula secukupnya boleh membuat anda terkenang2 sampai bila2.. err,amacam penerangan tu?over tak?over tak?hikhik =)

Tapi betullll..sedappp niiii..iskh2.
Biasa tengok orang buat getuk/getok nih bolat-bolat...
Aku prefer ia segiempat..senang nak mam.eh macam la kalau bulat susah nak ngap ek.hehe..takde,aku suka tengok segiempat2 nih jer. Tak ada alasan tertentu pun ;P

Kalau ikutkan aku tak ikut resepi ..buat main letak tambah sesedap rasa jer.. adunan pun buat macam nak goreng pisang rangup biasa tu..
Kalau dah merasa sekali,nak gila lagi dibuatnya woo..
Bahan2 pun simple n mudah pula nak membuatnya..

Untuk rujukan kawan2 atau anak2 yang ingin mencuba..aku kopipes resepi dari myresipi yang dikongsi oleh Joayee nih...tq kak Jo

Getok Ubi Kayu > Joayee@myresipi.com

Bahan-bahan ( 1 family )

* 2 cup ubi kayu rebus tumbuk
* 1 cup kelapa parut
* 1/2 cup gula
* secubit garam
* batter mix: boleh guna batter mix kegemaran sendiri

Cara-cara

1. campurkan semua bahan hingga sebati.
2. kepal bulat-bulat.
3. celup dalam batter mix. goreng hingga kuning. jangan goreng terlalu lama, nanti pecah.

Untuk resepi batter mix yang aku guna,dan biasa juga untuk goreng pisang,keledek,keladi dan sebagainya..sila rujuk resepi di sini(klik)

zoom in sket..kuih ni lembuttt jer..rangup diluar,lembut di dalam..gitu!makan suam-suam..hmm!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

sue, cantik la ubi getuk tu...ni first time tngok ubi getuk 4 segi...he..he...mas dah terliur tau tngok ubi getuk sue ni...

kak Erna said... [Reply to comment]

hasue..sedapnya kalau dapat ubi ni..rebus ke..buat cekodok ke..
macam2 boleh buat..

izahdaut said... [Reply to comment]

weh aku pun 1st time tengok getuk 4 segi weh...yuhuuuuuu tak tahan tengok isi nyer tuu..putih melepakssss

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Salam sue..akk semalam bf ngan ubi kayu rebus..cdgnya kalo tak abis belah ptg tu nak buat getok..emmm hampeh abis, tinggal 2 ketul je...tgk sue punya getok 4 segi ni sedapnya rasa

hani said... [Reply to comment]

salam kak hasue
saya dtg ziarah blog akk yg berseri2 ni... i follow...

kak ina kl said... [Reply to comment]

salam ha sue..ubi getuk cuma hb dan akak ajer yang makan tak berapa suka.

akak pun ada masak daging rusa ..ada orang tolong belikan

Mama Nani/Mama Hawa. said... [Reply to comment]

Salam Hasue...
Arituh nmpk jgk kat rumah Izah ... waa dah ada kat sini pun :(

hana said... [Reply to comment]

Waaaaaaaaaa...... rasa nak terjun bangunannn!! huh! mencik mencikkkk!! *baling besen! zhariff tepis tepissss.. aku nk baling mak ko! hahaha

ima said... [Reply to comment]

salam sue...wahhh akak tengok ubi getuk terus nak dtg sini...akak memang suka..tapi tak pernah lagi buat sendiri...dan pertama kali tengok ubi getuk segiempat ni..cantik,rupanya senang aje ye...

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

salam sue...sama tp x serupa..tetap suker! :p~

Rin said... [Reply to comment]

aduhhh...terliurnya kak rin tengok getuk ubi kayu ni...tak pernah merasa lagi tapi pernah makan ubi kayu digoreng seperti cokodok pisang..:-) salam ziarah dan salam perkenalan HaSue... jalan2 la ke blog kak rin ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...