Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, January 27, 2010

Puding Roti Coklat Chips

Sebenarnya puding roti bukan peberet kat umah nih.. tak tau nape..tp memandangkan ada lebihan roti tu dari terbuang begitu saja..tu yang buat puding/ bingka ceklat nih...
Nak buat tu senang jek..koyak2kan roti,buh dalam bekas..pastu tuang adunan atasnya dan tabur coklat chips...adunannya leh rujuk adunan untuk tart telur.
Sedap gak makan bingka perisa coklat gini kann...

Lagi enak kalo dimakan sejuk... :D

Ini resepinya untuk Sue@Nenie dan mereka yg nak mencuba yer..

Bahan2:
  • Roti putih secukupnya
  • 1 cawan susu segar perisa coklat
  • 1 cawan air
  • 4 biji telur
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1 tbs tepung kastad
  • 1/2 tbs esen vanilla
  • Coklat chips secukupnya
Cara2:
  1. Panaskan oven ke suhu 180c
  2. Koyak2kan roti dan letak didalam bekas yang sudah digris mentega / atau boleh juga guna ramekin -
  3. Campurkan semua bahan2 lain dan kacau perlahan sehingga gula benar2 larut.
  4. Tapiskan dan tuangkan ke dalam bekas berisi roti tadi sehingga penuh dan menutupi roti
  5. Taburkan coklat chips dan bakar selama 20-25 minit bergantung pada jenis oven masing2..Selamat mencuba :)
P/s: Sibuk me'refresh'...asyik kuar 'page load error'... :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 Komen Di Sini:

ita cutevirus said... [Reply to comment]

pppeeerrrrrggghhh!!!!!!!!!!!!!!

nyamannyer... nak citet... poskan ek.. ekekekke..

awek_utara said... [Reply to comment]

iskk..sedpnye kak sue..telan air liur dh nih (serius)...senang erh resipi neh..nk try r..

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam Sue...
Sedapnya...bagilah resipi...bagilah...bagilah....

maiyah said... [Reply to comment]

ingt ayam tadi hehe.. sedap mkn sejuk ke

HALAMANKU said... [Reply to comment]

Sue... Coklat... nak juga...syedapnyer..

Watierman, rmanbkr said... [Reply to comment]

Salam Sue...lama tak jenguk Adik2..rajin nya korang main masak2..bagi lah Akak api kerajinan tu sikit...tiupkanlah agar ia menyala....ni asyik padam jer..macam mana nak rajin!!!Huuuuhuuuu Sue...ada lagi ke bingka tu??

ain said... [Reply to comment]

sedappp!!!!

Mohd Fahmi bin Hussain said... [Reply to comment]

sedappnyer..!
nk sket! :)

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Sue!!! Terliur Love tgk puding roti U ni tau! Pls pass me some...

Mana Eyana??? Nak cubit lor! :)

HaSue said... [Reply to comment]

ita_cutevirus > nak pos gamba ke?hehe

awek utara > selamat mencuba yer iza.. :)

Sue@Nenie > wkumsalm...dah bagi dah tu..selamat mencuba.. :)

kak maiyah > sedap makan sejuk ler kak.hehe

HALAMANKU > meh laa sepotng kak..hehe

kak watie > salam kak..rindunya kat akk...sue x rajin mana pun semangat ntah melayang2 dibawa broadband yg kiok memanjang..hehe

kak ain > hehe

Mohd Fahmi bin hussain > jemput la menjamu mata..hehe

LOVE2COOK > u wanna have some? let me pinch ashika 1st..hahaa

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam Sue..
Haaa...Dah muncul pun resipinya...Terus CnP ni...Pssstttt peram dulu kasi vit-R menjalar dan tumbuh segar...
Apa-apa pun Thanks.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...