Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, October 1, 2011

Resepi Puding Kasih Bertaut...

Salam sejahtera buat semua..
Dah masuk bulan Oktober pun kite..Tanpa buang masa..jom tengok menu yang sedang berposing ala kadar ni..

Puding ni buat untuk banglong bawa gi sekolah aritu gak..cam tak kena jer wat lepiu2 tuk jamuan sekolah kannn..hahaha..tapi tu jelaa mould yang sesuai aku tengok masa tu..ingat nak buat lep tu kaler merah semerah hati biasa tu tapi geram gak laa sebab tak jumpa2 lagi pewarna merah yang sebenar2 merah..yang beli kat bakery aritu merah ke'oren'an laa pulak..yang warna merah star brand tu lebih kepada maroon..buh sikit tu ok kot..tapi aku buh kaler pink ni cam ok laa jugak..tertarik laa pulak bebudak pompuan kat umah ni nengoknya.heh..


Masa resepi ni tersebar luas terus terang citer laa..aku tak mengikuti perkembangannya sangat..sungguh2 tenet tak support nak blogwalking ni..
masa kak naz buat(dan post resepi yang diolah lagi tu rasanya) dan kak nor buat jer yang aku betul2 gi tengok depan mata..maaf ye kawan2 yang tak sempat gi jengah..ada yang nampak dari tingkap umah jer..bila dah bukak link tak kuar gambar gak..tskk..mesti orang susah nak paham sebab tak ramai yang broadband bermasalah cam aku nih.hehee..

Ok berbalik kepada cerita puding..sebenarnya senang je kan nak buat nya..yang aku buat nih versi senang amat sebab buh satu warna jer.hee..start buat kul 12 tengah malam..tu pun banyak iklan penaja yang ditaja oleh Zhariff enterprise..selalu lak terjaga2. Tapi sebenarnya mudah nak buat..hasil pun sedap dan cantik..lagi2 kalau rajin buh banyak kaler maler..

Puding ni sebelum ni aku pernah gak tengok tapi nama jer lain..yang seangkatan dengannya cam puding puteri dalam kaca.. puding permata dan macam2 nama lagi la..
Tapi nih festaim laa aku buat gini..tu pun versi derhaka sikit tak buh gula melaka tapi guna gula biasa je supaya adunan kat luar tu benar2 jernih.

Mula2 kena laa buat 'inti' kat dalam tu..

Aku gunakan mould ice cube pemberian seorang adik cantik manis dari penang nun..sesuai sangat nak buat puding sebab flexibel nak buka tu..mekasih kat dia.. untuk satu adunan bahan2 A tu cukup2 2x isi..masuk freezer jap je dah beku..baru masuk lagi baki adunan..

Pastu keluarkan dari mould dan simpan dalam mould lepiu gak yang lebih besar..
Dah tu baru masak adunan B dan tuangkan(tapis) perlahan2 ke dalam bekas lep yang besar tadi..
Tapi sebab ia terapung2 lak..sebelum keras membeku kena susun2 laa sikit puding pink tu guna sudu..takleh kasar2,nanti puding calar balar abis sememeh kan..huhu..

Ok..untuk resepinya,aku copy dari dapur maya kak Nor Azmihah yer..
Korang kan,buat yang tak tau lagi tu..kalo nak copy2 masuk dalam blog sendiri(kalo private takpe la)tu,sila copy resepinya dan tepek gambar sendiri udah ler..takyah minta kebenaran pun takpe..tapi gambar2 kami ni(blogger yang share resepi) tak payah laa copy sekali..terutamanya tanpa kebenaran.. rasanya masing2 blogger dah tulis kat tepi/atas(header) blog tentang ni..gambar2 kat blog orang,terutama yang ada watermark(nama empunya blog) tak boleh main copy2 jer..sila jaga adab berinternet yer..buleh kan? PEace! :)

Resepi asal adalah dari kak Nazharzan yang macam artis tu..sapa tah yang nyebar berita tu..hehe,.jangan marah kak naz..dan hepi belated besday sekali lagi buat kak Naz..semoga bertambah murah rezeki akak dan keluarga..

Resepi kopipes dari dapur kak Nor..untuk versi berwarna warni,boleh tengok blog kak nor,kak naz dan rakan2 blogger lain yang dah mencubanya..terima kasih yer semua akak2..izinkan dikongsi kat sini pulak.. :)
Edit sikit2 untuk rujukan sendiri..sila klik link di bawah untuk terus ke blog mereka..

PUDING KASIH BERTAUT
Resepi Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
sumber: K.Nor@SecubitGaram
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan A :
1/2 paket @ 2 tsp serbuk agar-agar (dari sepeket 10 gm serbuk agar-agar)
300 ml air
200 ml santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
2 atau 3 jenis pewarna dan perisa (kalau tak nak letak perisa pun tak pe, just pewarna)-hasue letak kaler merah jambu dan buh perasa ros

Cara-cara :
Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut. Kecilkan api.
Pecahkan telur ke dalam santan dan kocok sikit dengan garfu. Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar tadi dan kacau sebati dan masak hingga mendidih (beware! atas api perlahan tau!). Setelah mendidih, tutup api.
Bahagikan larutan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna dan perisa. Kacau sebati setiap bahagian dan tuangkan ke dalam mould yang anda suka. Biarkan ia keras di dalam peti sejuk.
Setelah keras, keluarkan agar-agar dari mould atau kalau guna bekas yang besar sebagai mould tadi, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil dan masukkan semua agar-agar ini ke dalam satu bekas lain yang lebih besar.


Bahan-bahan B :
1 paket serbuk agar-agar 10 gm
1 liter air
1/2 cawan gula pasir
100 gm gula Melaka atau nise -hasue guna 180g gula putih sepenuhnya untuk hasilkn puding jernih..
2 helai daun pandan (disimpulkan)

Cara-cara :
Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk dan masak hingga larut dan mendidih. Tutup api dan tapis larutan agar-agar.

Cara menyediakan puding :
Tuang larutan agar-agar B ke dalam bekas yang berisi semua agar-agar A / kiub-kiub agar-agar A tadi. Biarkan keras dan sejukkan ke dalam peti ais.

NOTA :
Untuk perisa tu, kalau tak nak letak pun tak apa. Cukup sekadar mewarnakan agar-agar di bahagian A itu dengan 2 atau 3 warna yang berlainan agar hasilnya nanti nampak cantik dan menarik.
Kalau tiada mould yang bentuk macam Naz(pada link ni), guna loyang jer pun boleh untuk keraskan agar-agar bahagian A. Cuma lepas keras, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil.

Bila dah beku sepenuhnya,agar2 jernih tadi pun bertukar sedikit ke'pink-pink'an..
Rasanya kalau nak buat sekali ganda(abiskan terus sepeket 10g agar2 dalam bahan B tu pun takpe..)bagi banyak sikit kasih bertaut..hehe..

InsyaAllah kalau ada kesempatan akan buat lagi puding sebegini...seronok gak kan cuba2 resepi nih.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

29 Komen Di Sini:

Ummi said... [Reply to comment]

Suuuuueee, sweet sekali puding kasihmu...hati tertaut la sudaahh...pink yg menawan...adeeh leleh airliur jek tgk.. ^__^

K.Nor said... [Reply to comment]

sweetnyer lap2 kaler pink! lap u lah sue :)

bila ya blogger2 baru ni nak beradap dan beretika yg betul dlm alam blogging nih.. ermm.. asyik nak mudah, nak senang, nak cepat glamer jer ish...

K.Nor said... [Reply to comment]

ehh watermark baru! cantik! letak jer atas gambo tu .. kang kena curik lagi.. :)

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

tumpang lalu..nak komen sini boleh kan (nk jaga adab sket)
alahai.jiwang nyer nama puding ni.
aku rasa si kakak mesti suka lup2 pink ni kan...huhuhu

HaSue said... [Reply to comment]

@kak Ummi
akak dah try lum puding nih?skali skale nak yg bertaut berpaut best gak kan kak..hehee

HaSue said... [Reply to comment]

@K. Nor
Lap u too kak norr..hehe..

tu laa kak..ke patut tulis kat tiap entri baru diorg paham sket?hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
boleh2..tp yg ko jalan kepit2 tu apsal..ko ye pon.hehe

musti2..tu fanatik pink karer tu

izahdaut said... [Reply to comment]

sue... mcm tak berapa nak bertaut je kasih nyer tu? gaduh ker? akakaka... aku suke suke je usik ko.. jgn marah aaa..aku tak buat lagi puding ni. bila tengok puding ko yg so sweet 18 ni kan, mcm terbuke hati je nak try buat... sodap tak? soalannnn... hehehe mesti ler sedap kan kan..

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue...
wah cantik... kalau irfan nampak nie pasti akan cakap... e'eeh.. warna perempuan ler... hehehehhee.. Memang cantik warna n bentuk nya tu...

oo yer.. akak ada bg sue award.. nnt senang2 singgah ler yer.. :)

Anna Qawina said... [Reply to comment]

Sue..yuhuuu..aku jugak tak terbuat nih..tunggu ko buatkan tuk aku dului la...hehe..
eh..tpt aku nih ada kaler merah jenis terang gitu..oil base mmg cantik warnanya..ko nak? hehe..

rahel said... [Reply to comment]

sesuai betul la ngan namanya puding tu..cantik dan pastinya nyaman banget time cuaca yang panas ni.

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, comel je puding kasih bertaut tu, sweet je pink, nampak sopan santunnya hehehe

eh ada lg ke yg curi2 pic ni, akk tak terjumpa la pulak, mana aci macam tukan

Mas said... [Reply to comment]

sue....meh la sikit puding love kau tu...
aku gak tak buat2 lagi..he3
list dah berderet2 nunggu ...
aku buat yg mana sempat la dulu...
cantikkkkkkk pink tu...

Acik Erna said... [Reply to comment]

Assalam hasue..namanya boleh tahan..rasa pun dah tentu sedap..
tapi tak bekas yang kecik le..camana ye kalau nak buat nanti..

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
Yg bertautnya tu yg pink ngan yg jernih tu..sesama pink xleh duk dekat2..takut gaduh..hahahak..kemain ko,ngan puding pun nak imejinasi tau..cube sesekali berimejilauk lak

Sedap ler..cam puding biasa gak..cuma pattern je spesel skit kan.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@kak Diana
w'kumsalam kak
cepat2 ler suh irfan tengok..hihi..
ooo..ok kak..mekasih sudi bg award..nanti line tenet ok skit nak gi amik..tq2 :)

♫ mokwo® ♫ said... [Reply to comment]

looor ingatlan nak anto kat besan..berlap2 u bagai...hihi..
chomey3x!

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
Kat tmpat aku nih ada agar2 10g..kat tmpt ko ade x?kaloa de phm2 la kan..hihih..

wahh..siyes ke ader?nak2..order 2 botol..mmg besh kalo ade oil base tu..buh skit pun terserlah dah kan

HaSue said... [Reply to comment]

@rahel
rahel bila nak buat ni?boleh tumpang mkn kat sana lak.hehe

Naz / Nadz COSK said... [Reply to comment]

Assallamualaikum Sue.. Sue, k Naz amat memahami keadaan internet sue tu sbb "kita serupa2x"...huhuhuuu..
Internet akak pun slow jugak ni..tambah2 lg skrg dah mula hujan2 di sini..
Oh..tq for the birthday wishes & the doa.. Aahh..sape la yg menyebarkn akak cam artis tu yer..** Malu ai**..
Comel sangat puding Sue.. Lap u lap I lg. Tq sudi cuba resepi ni..

emy|farid said... [Reply to comment]

sweetnya.... comel lak tu

Nieza said... [Reply to comment]

waduhh sudah jatuh chenta sama ini puding sue...sukax2 tapi tak buatx2 juga lagi...hehe nanti tunggu angin rajin dtng yer..:)

Fiza Nordin said... [Reply to comment]

huhuhuuu jeles sungguh tgk orang buat puding bertaut kasih ni... mane tak jeles, kan... diri sendiri tak terbuat2 lagi.....resipi dah lame salin tapi belum jugak terlaksana.marah kat diri sendiri sebenarnye ni hahahaaa

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak sue,cantik lah puding tuh,sweet ajer..Sy dah wat dah,sedap bila letak air gula melaka tuh...Ermm cantik mould,sapa bagi eks,nnti nk gak mnta...

lina_pg said... [Reply to comment]

alahai cumilnya tgk lebiu2 pink kaler ni sweet jerr

HaSue said... [Reply to comment]

@kak Rosaliza
w'kumsalam kak..
mmg sopan santun je kaler dier kan..cam dare pingitan..haha

eh..rasanya xkan berkesudahan kot kak..sebenarnya ramai yg x tahu tp x krg jugak yg buat2 x tahu yg amik gmbr slm blog org ni satu kesalahan..

Kakwan (K1) - citarasawan said... [Reply to comment]

kalo K1 wat pun nk lebiu gak laa Sue.. sweett je nampak..

ijan said... [Reply to comment]

Salam Kak HaSue,
mak aiii cantiknye yang mentuk love love love tu... kiut ler. :)

Lily said... [Reply to comment]

halllahhhaiiii tiutnyer puding...nk wat jgk la kak sue...lily copy yerr?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...