Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, October 19, 2011

Resepi Sambal Kentang Ikan Bilis Berkacang... dan Bercili Hijau..

..juga bercili merah...
Haha...tajuk panjang kemain lagik...sibbaik tak buh bergaram berbawang sekali..takyah susah2 dah tulis bahan2nya kang kan..bukan apa,sekarang kan dah banyak versi sambal kentang ni haa...ada yang suka pedas2..ada yang suka pedas2 ala gitu2 aje..
Yang aku buat nih buh cili hijau sikit sebab kebetulan cili hijau ada stok..
Jadi bila makan bersama cili hijau dan sambal tu memang best..ratah gitu je pun dah mantopp..kalo yang suka pedas tu buh laa cili giling ke..ikut selera masing2 yer..

Dah lama nak mencuba resepi kak Rosaliza nih.. tapi derhaka sikit2 tu kak liza tak kisah kann..ehee..
Nih gara2 terliur nengok kat dapurnya masa dia post entri masa tu..

Oh yer..aku tak goreng kentang sebab nak cepat jer aku buh dalam pressure cooker..kurang dari 5 minit dah masak..ngeee..rasanya dalam 3 minit setengah gitu lepas mendidih kot..kentang dah empuk..ada yang terlebih empuk lak..(eh..ayat eksen ke ni izahdaut?ehe)

Lepas tu baru aku tumis bahan2 dan gaul kentang tu sekali cam dalam resepi..kalau nak tengok sambal kentang kak rosaliza sila klik SINI
Aku buat nih cam terbanyak kentang lak..ekeke..

Minta izin kak Rosaliza yer..nak share kat sini...
edit sikit2 untuk rujukan sendiri...terima kasih kak..lebiuuuu muahhh!

SAMBAL BILIS KENTANG BERKACANG
Resepi: Kak Rosaliza@embunrosaliza.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Ikan bilis
Sedikit Kacang Tanah
2 biji kentang - kupas kulit dan potong baji
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 biji cili merah- buang biji*
5 biji cili padi *- untuk rasa lebih pedas
Secukupnya oyster
2 cili hijau
1/2 labu bawang besar*
Minyak untuk menggoreng


CARA - CARA


1. Tumbuk bahan2 bertanda * ( akk blender kasar2 je)
2. Panaskan minyak masak, kemudian goreng kentang sehingga masak. Angkat dan toskan.
3. Goreng pula kacang tanah sehingga rapuh, jangan sampai hangit ya. Angkat .
4. Goreng ikan bilis sehingga garing kemudian angkat.
5. Dengan menggunakan lebihan minyak tadi, tumislah bahan2 yang di tumbuk tadi sehingga sehingga wangi. Kemudian masukkan oyster kacau seketika.
6. Akhir sekali masukkan ikan bilis, kacang dan kentang, gaul mesra dan angkat. Siap.

Sedap !sedapp... kalo buat sambal lebih lagi besh!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

sue...klu laki aku tengok...
compom aku kene buat..
peberet dia ni sambal ala2 gini.....
ada kentang, ikan bilis, kacang tanah...pedas2 lak...

hmmmm....rasa nak buat gak la kat dia...
sayang laki la kan...muahahaha
bebahan dah ada..
tinggal buat jerk..he3

rahel said... [Reply to comment]

emmm menggiurkan betul,nanti nak try gak..my hubby suka sangat lauk yg cam ni..

cik cek said... [Reply to comment]

Sedapppp....suka.....:D

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, lama juga akk tak buat ni, terliur pulak bila tgk kcg2 tergolek sana sini. Ini resipi biasa2 je sue, semua org boleh buat dan tahu buat. Mekasih sue

MamaJay said... [Reply to comment]

mama suka lauk macam ni..ratah saje pun sedaptapi papa tak minat jadi tak syok le makan sorang..

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

ratah jer pun kenyang ni, kentang dah karbo kan..

Nazrah said... [Reply to comment]

memang favourite....

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam Sue..best betul tgk kacang tu dok tergolek2...memang betul..ratah pun sedap ni....

kzai said... [Reply to comment]

mmg sedap sambal ni hasue..my feberet..

tun_telani said... [Reply to comment]

saboo je laa tgk tajuk n3 tu.. mmg kalau letak bawang segala bagai tu xtau nk ckp ape la.. huhu

ni dh habis ke niii?? lewat bape jam dh dr masa lunch.. xkira! x kira!! wat utk dinner pulak!

Nieza said... [Reply to comment]

simple dan sedap..i like:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...