Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, October 24, 2011

Bukan Sekadar Apam Dot Dot..

Selamat sejahtera buat semua pengunjung blog I LOVE MY LIFE.. semua sihat2 belaka hendaknya yerrr..
Bagi aku hujung minggu baru2 ni penuh dengan aktiviti dan pengalaman baru..korang bagaimana? Harap2 banyak peristiwa best yang berlaku ek..
Semalam pun cik abang gi Miri sebab ada miting arini..so hari ni sibuk lah sikit sebab pegang jawatan menteri pengangkutan di samping tugas utama sebagai tukang masak,tukang kemas,tukang cuci,baby sitter,guru dan sebagainya tu..
Walaupun tugas kita cam banyak jer dan tak berkesudahan.. berbanggalah jadi surirumah,tak semua orang berpeluang merasai membesarkan anak sendiri di depan mata kan.. ;)

Lewat petang semalam aku sempat mengukus labu,lebihan dari sebiji labu yang aku buat pengat pada malam sebelumnya...kira2 nak buat bingka. Lama tak makan bingka labu.

Bila ngenangkan anak2 ni kureng sikit kuih jenis bingka ni..pikir lagi apa plak yang sesuai untuk sarapan budak2 nih.. teringat lah apam yang bercorak2 yang ramai rakan2 blogger masakan dah cuba. Dari tahun lepas lagi rasanya dah ramai yang buat..sampai buat bisnes pun ada..tapi aku macam tak cukup minat nak cuba memandangkan selalunya menu apam ni dipandang suram jer kat umah ni..lagi2 kalau ada menu sampingan lain..memang lambat sangat ler habis. Sudahnya kang..incik tong sam pah kwang juga yang kekenyangan.

Tapi bila izahdaut buat minggu lepas,cam teringin lak nak try bercorak2 nih..tapi masa tu masih malas.
Jadi kan, malam tadi bila pengukus dah kat luar tu..terus jer mengadun apam nih nak buat untuk sarapan paginya..
Sudahnya aku dengan ditemani zhariff mula mengadun dan mencorak..tak lama pastu zhariff pun meragam nak tido..huhuuu.. jadi aku kukus je dulu mana yang sempat.

Nih antara kukusan pertama, ladybird yang kena bedah pastu lupa nak jahit balik agaknya..

Tapi tak semua merekah..naik tu memang naik. Yang over merekah pun ada..tapi macam sadis sangat nak diambil gambar..macam mangsa kemalangan ngeri,tak sesuai ditonton masyarakat di bawah umur..heh.. :D

Dah si kecik tido, aku sambung balik..untuk kukusan ke 2,aku kecik kan sedikit api, tapi bila dah nampak elok je naik tu aku besarkan laa sikit2..nak suruh masak cepat sebab tak sabar nak padamkan api..nak tidur.huhuuu..

Pastu jadilah jugak yang gini..ada laa rupa ladybird comel sikit kan.. yang jauh di hujung sana tu konon2nya bee(lebah) ler..pemalu n low profile sikit sebab tak berapa comel..ladybird depan ni bajet paling comel dah nih..hahaha..

Yang nih versi dot dot..naik elok menggebuss2

Dah tu, aku tutup api..bahaya wo buat kuih malam2 kalau lupa nak tutup api..hehe
Kemudian sambung kukus esok paginya lak..alhamdulillah adunan masih elok naik jer ..cuma aku tak berapa rajin nak mencorak je laa kan..buat dot2 jelah..asal siap.ehee

Nih lagi,antara yang terlibat dalam pembikinan filem tapi tak berapa nak comel..hehee.. lebah kat atas kanan tu terlebih pakai celak..

Saja jer aku dendiam simpan atas meja n suruh anak2 minum macam biasa..teruja diorang tengok ladybird haa..sibbaik diorang sebut ladybird gak..bukan katak ke..kuye2 ke..maknanya ada laa rupa ladybird tu kan...ngahaha

Tekstur apam ni..gebu jer..erm,anak2 suka lak makan yang ada corak2 ladybird n lebah tu..si kakak masa sarapan tadi taknak..dah balik sekolah baru mencari..sibbaik ada lagi. Aku suka makan apam ni masa panas2 suam tu je..masa sejuk tak berapa best ke tekak aku.hehe...tu yang bahaya ngadap masa suam tu...tak hengat!

Ohya..untuk resepi n skill mencorak boleh rujuk ke dapur kak MadiHaA atau kak Ratna di SINI(klik) dan asal usul pengumbang resepi dan teknik boleh rujuk di sana yer.

Sebenarnya tenet aku mengong je ni..nak buka browser pun problem jer..huh. harap2 tak lama..

Apa2pun terima kasih buat izah,kak hana,kak Ratna dan semua sekali yang terlibat dalam penyebaran resepi n teknik nih..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

40 Komen Di Sini:

quinnie said... [Reply to comment]

hahhaha..lawak la hasue ni...sue..kita kalau buat tah rupa apa la agaknye ladybird tu..kekeke..sampai sekarang takut nak buat apam dot2 ni...kekeke

tun_telani said... [Reply to comment]

kak sue.. kak sue.. agak2 kalau tgk apam versi kemalangan ngeri tu tun pengsan x?? muahahaa~~

*adoiiii... pesal rasa mcm kene sekeh je nii.. kui kui

izahdaut said... [Reply to comment]

ngapa aku enngok apam ko ni lawa sangat.ekk maksud aku apam yg ko corak2 kan nila. aku buat tak de la setampan apam lady2 ko ni... hah jelesss

cik cek said... [Reply to comment]

Sue...
Waaa...apam bermacam ghupa...jadi ke tidak tak kisahlah...janji sesedap rasa dan anak2 sumenya suka....comey2 ladybird tu....sib baik tak terbang diawan...sat lagi nak kena tangkap baru dapat mkn...:D

lina_pg said... [Reply to comment]

assalam sue,pekaba?rasa cam lama xsinggah sini.Agak kebizian sket.

chumil la apam ladybird tuh..size camni senang nk ngap..

awek_utara said... [Reply to comment]

kakkakaka..kelaka btol..bee yg over pkai celak tu yg xleh tahan tu..aduyai..gelak snsorg saye..hik2..anyway, nmpk sedp la kak sue..huhuh..bak skit... ;))

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

hahaha gelak dulu, lebah pkai terlebih celak...agaknya celak mekah tu yg berabuk tu tertumpah hehehe.

Akk tgk semua comel2 je apam, akk yg pesen lady bird tu masih mls nk buat rasa mcm susah hehe. umah akk apam ni suka lak bdk2

Nazayiena said... [Reply to comment]

Jadilah apam dot.dot Sue,cantik lg...
nak cuba jugak tp sik tauk bila nak molah....

Yati said... [Reply to comment]

ya Allah sue...cantiknya apam tu...kagum betul la dengan kerajinan dan kepandaian sue dan semua otai2 masak yg lain...

Cendana Kasih said... [Reply to comment]

adoi...dah penat dah tengok apam ni..setiap hari akak buat 500pcs apam..dah berpino mata mendot dot apam tu..sib baik versi lady bird ni diorang tak mintak (sbb tak tunjuk pun lagi...hahaha)

Liza said... [Reply to comment]

rajin Sue buat apam ladybird...kalau akak, xlarat weii..hiihihi

rahel said... [Reply to comment]

Hasue..tetap naik gebus gak apam ni walaupun adunan dah semalam kat dapur ek..best2...

nonierahman said... [Reply to comment]

wah cantik jer kak sue buat.mcm mana ei nak bagi inti dia tue elok jer di tengah,hari tue penah buat tapi inti jatuh ke bawah :(

nuwairani ismail said... [Reply to comment]

x sabarnye nak beli mixer cepat2 supaya pasni leh buat corak2 mcm ni jugak...teringin! hihih...lucu je ayat kak hasue ladybird kene bedah lupa nak jahit..hihih

Gee® said... [Reply to comment]

hahahahaha....lawak la sue nih... apapon sangat cantek apam ladybird tu... pas ni buat apam angry bird pulak yer...

Cheq Sue said... [Reply to comment]

sue...saya ni tersangatla berpengalaman dengan penghasilan ladybird yang alami kemalangan ngeri tu... he he he...sampai dah serik nak buat. Ni yang ni elok aje... kira ok la tu ada jgk yang jadi

azy said... [Reply to comment]

hi k.sue..
sy pon bru buat apam dot2 ni jumaat lalu..boleh pula terlupa bubuh baking powder...nasib try kuks sebiji dulu hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@quinnie
sebab anak2 suka lak,agaknya lepas ni kuar lg laa apam bentuk2 ni kot..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
tau2 jer kan dah kene sekeh..heheee...

versi kemalangan tu sebab ia memandu dgn laju tanpa pakai helmet tun..tu yg sampai pecah tu :P

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
hahahahaaa..ko mmg tungguuu jer aku mengapam ekk..x abis2 ke balas dendam ko nih?haha..wehh ko buat lg byk corak daa..aku nih dah laa kaler seadanya aje..malas! :P

HaSue said... [Reply to comment]

@cik cek
kalo ladybird yg injured tu nak terbang mesti x lama dah landing sebab kehabisan tenaga kak cek..hihi.. akak buat mesti santek2 ekk..segan sy

HaSue said... [Reply to comment]

@lina_pg
w'kumsalam kak lina...
sy sihat alhamdulillah..akak baru balik honeymun yer..hihi..

HaSue said... [Reply to comment]

@awek_utara
aaa..gelak laa tuu..mementang bee tu masih amatur dalam pemakaian mekap..hahaha... kalo nak,wat sndirik yer..wat bee over pakai aishadow lak..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@EmbunRosaliza
tu laa pasal kak..pakai celak mekah kot.salah bajet terlukis lebih terang..hihi...

bebudak suke gak kak..x sangke lak.tp yg bercorak jelah..yg dot2 tu x berapa pandang lak.pastu sebab ada inti blueberi..tu yg suka lak dorg

HaSue said... [Reply to comment]

@Nazayiena
tengkiu..hehee..
cuba lah polah..senang jak.mencorak jak la perlu masa sikit(bg kmk la..haha..) mun molah banyak baruk besh

HaSue said... [Reply to comment]

@Yati
tima kasih kak..xde laa cantik mana pun..hehe.main belasah asal ada bentuk jer tu..utk budak2 mkn :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Cendana Kasih
kalo customer tu dah nampak kang mesti byk tmpahan lg dr yg dot2 kot kak..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Liza
kalo budak2 yg nk mkn sungguh2 xde masalah ler kdg2 tu kak..kalo buat2,xde yg mkn jenuh gak laa nak tunggu abis..tu yg malas nk buat..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@rahel
yer,betul tu rahel.x perlu simpan dalam esbok pun..just kaver la adunan tu kan..kang berenang2 lak cicak kat dalam tu.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@nonierahman
akak buat camni,masukkan sikit adunan dulu,pastu masukkan inti.pastu baru kaver dengan adunan lg..pastu baru corakkan atas tu.. so inti dia duk tgh ler..

memula akak ikut cam kat dalam resepi tu,terus buh inti..mmg ia duk bawah jelah..tp akak guna cara tu mmg inti duk tgh jer..hehe..selamat mencuba yer nonie

HaSue said... [Reply to comment]

@nuwairani ismail
haa..apa lg,beli cepat2.hehe..skrg ni dah byk mixer yg murah2..walaupun brand fofular..sekitar rm50 dah ok laa tu..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Gee®
angry bird yer kak?tunggu sy mendalami ilmu mencorak dulu..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@Cheq Sue
wahhh..nih kira dah expert laa ni?hehe..dah guna api paling perlahan ker? apa kata jangan buh masa pengukus tu ngah mendidih..biar suhu dia turun dulu..dah tu baru masuk..pastu guna api perlahan..bukak pengukus tengok ia camner.. dalam kes buat apam ni xpe nak bukak2 masa dkukus sebab kite bukan nak ia merekah kan..
yang penting ia naik..rasanya bukan takat api jer mempengaruhi(api dapur masing2 pun kena paham kan) tapi kualiti bhn2 pun beza gak..kdg2 org guna yg 3 sudu teh baru naik,ada yg guna 2 sudu pun dah naik.so kalo buh 3 jadi over naik laa kan...tu sekadar pendapat jer..hehe..

jangan putus asa yer sue..leh bedah siasat lg camne...cuba jgn kukus banyak2 skali gus.

HaSue said... [Reply to comment]

@azy
hai haii azy..
hehe..kalo buh baking powder tu cam terbyg jer rupa dier..sebab ade kes sorg kawan yg terlupa buh b.powder gak aritu.hehee...
sibbaik baru try test sejibikk ekk.. :D

yg lain2 tu mesti santek2 kn

Pia said... [Reply to comment]

"hurmmm sampai skrg ni lom buat...risau takut tk jadi..tp tk cuba mana nak tahu kan...apam ni sgt femes smpai kt pasar malam pun hari tu penah jumpa..comel2 sgt.."

Anna Qawina said... [Reply to comment]

hahahaha...meh gelak ngan aku..aku gelak je sbb aku sbnrnya takut jd lagutu le...maunya ank2 nak mkn takpela..kang tak pasal2 aku lak kena paksa dek laki aku yg tukang beli bhn baking tu makan secara paksa rela..

Cheq Ana said... [Reply to comment]

ehh elok lawa je..inti pn elok je kt tengah2..ana buat 3-4kali dah inti dia asyik jatuh ke bawah je la..ada petua ke xbg inti dia jatuh??

azy said... [Reply to comment]

hehe..yg x bubuh b.powder tu x nyempat snap..trus ngap masuk mulut huu..ada je gambar apam dot2 sy tu kat blog sy yg biasa2 aja hehe

orang baru said... [Reply to comment]

Benar kata ktk ya. Dot2 ya x ckp mengguda..dh dipolah kedak ldybird ya kacak juak o...polah kmk kak tok..hehe...btw kmk sukak bca entry kitak ko..pandei senyum kedirik..funny..:)

Masak-Masak Corner said... [Reply to comment]

Dah lama nak belajar buat apam dot-dot ni...mesti anak2 suker...gebuzzz gitew

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...