Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, October 3, 2011

Kek Batik Coklat..Entah untuk ke berapa kalinya..

Terpenuhi juga permintaan si kakak setelah sekian lama requestnya tertangguh..
Suka benar mereka dengan kek ini..tak jemu2 nampak gayanya..

Menu kek paling selalu keluar dalam blog ni kot.haha.. ia sedap,mudah..dan kaya rasa coklat..guna 4 bahan utama jer..biskut meri,marjerin/mentega,serbuk milo dan susu pekat/krimer manis..Nak lagi best memang tambah 1 lagi bahan,serbuk koko..kalau nak laagii best,guna serbuk koko van houten. Kalau guna serbuk koko biasa2 pun boleh juga..kadang2 kalau kehabisan stok,aku tak letak pun.heh.

Lepas tu kalau taknak guna milo,boleh guna vico..takde susu pekat..guna krimer pekat manis...takde tin pendek..guna tin sederhana dalam 2/3 tin aje yer...ermm..lepas tu aku biasa guna marjerin puteri..
yang penting..guna handwhisk untuk memudahkan kacau mengacau..lepas sebati baru guna sudip besi..yang lekuk sikit tepinya agar mudah nak cedok adunan ke dalam loyang..

Aku tak tau laa bagi orang lain kan,tapi bagi aku..
Apa2 resepi kek batik pun yang guna biskut meri,aku tak suka patah2kan biskut tu bila nak digaul sekali dalam kuali atau nak susun2kan(kecuali untuk penuhkan ruang)..kalau saja2 nak patah2kan tu memang aku tak suka sebab nampak berterabur jer biskutnya nanti..tu bila aku buat la..hehe..
bila biskut tak dipatahkan(ni kek batik yang dikacau biskut sekali laa ek)..bila nak buh dalam loyang memang mencabar sikit tapi hasilnya lebih kemas insyaAllah.. tu cuma pendapat peribadi jer,tak semestinya korang ikut dan jangan kecik ati kalo korang buat gitu sebelum ni..masing2 ada cara tersendiri kan.. :)

Kali ni aku buh almond nibs(badam cincang).. tak merancang pun nak letak,bila buh almond tu baru ingat almond tu adalah almond yang masih belum dibakar. Jadinya,dah kek keras tu..keluarkan dari plastik(alas masa nak membentuk kek tadi) dan buh balik dalam loyang..yelaa takkan nak bakar ngan alas plastik sekali kan..
Panaskan oven ke suhu panas 220c guna api atas je dan bakar dalam 2 minit.hehe..cukup sekadar untuk membakar almond tu aje..satu keroje jugak laa jadinya kan..jadi next time jangan buat masa fikiran menerawang yer..kena bakar almond tu dulu sebab kek ini memang tak perlu bakar atau kukus.. :)

Tapi memang best lagi buh almond ni..yummy!!

Untuk resepi penuh,pepandai laa korang cari dalam blog ni..guna enjin carian kat tepi tu..siap tanya korang nak cari apa tu ha..taip 'kek batik coklat' sure dia bagi list link2 entri yang aku dah post sebelum ni...
sesambil tu leh jugak korang cuci mata nengok2 entri sebelum2 ni kan.. ;)

SELAMAT MENCUBA!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

24 Komen Di Sini:

chikadakbiru said... [Reply to comment]

kek nih simple sangat nak buat.dan teramat la sedapnya..nanti nak try la plak resepi kak ssue ni..sbb tak bese susun melapis mcm nih....hari raya ari tuh..ade bg resepi kak sue nih..kat cikgu tadika anak..heheh..cikgu tuh pun berjaya buat!!Tq

Mas said... [Reply to comment]

sue..ada lagi kan..
nak 1/2 loyang..
kau kan tak makan banyak...
jngn kedekut2 ngan aku..
dah terliur ni nengok kek batik kau tu..
menggoda betoiii...

anymz said... [Reply to comment]

fuiiyooo cantiknya kek marie hasue...nanti buatkan utk akak bila kita jumpa ya sue..haha

terimakaseh ya sue sebab sudi doakan yang baik2 utk akak..:))))

rahel said... [Reply to comment]

Kalau kek sedap n cantik cam ni memang tak jemu punya.

Amie said... [Reply to comment]

Assalam Hasue,
tak kisahlah untuk ke berapa kalinya... kalau dah memang sedap...tetap sedap!

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue..
cantik n kemas kek tu sue... mmg nampak sedap tu...

Pn.Mieza Fadzly said... [Reply to comment]

comel jer susunan dia..kemas la akak...

HaSue said... [Reply to comment]

@chikadakbiru
sama2.. mesti seronok je cikgu tu kan..alhmdulillah..resepi mudah ni mmg disukai family akak gak.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
eh mas..aku mmg x makan banyak..sekali..tapi mkn berkali2..camner tu mas?haha..
ko jan ngengada..gi wat sendiri sana!sedap taw mas..ko jgn pandang resepi mudah ni sebelah mata..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
kak anim..nanti dah nak jumpa sy bwk bhn2 dier siap2 ye kak.pastu akak wat sndiri..eh??heee..

sama2 kak..semoga dimakbulkanNya.. seronok tengok akak dah kuar sepital...jgn ngengada nak duk sepital lg tau..hehe

Anna Qawina said... [Reply to comment]

sibbaik ank aku dah g sklh, kalo x sah2 dia soh wat..sbb kat jamuan sklh dia ritu ada menda nih, pastu di balik soh aku wat..sampai sudah aku tak wat..bagus betul aku nih..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@rahel
rasa kek batik ni berbeza dari yg sy biasa buat..yg biasa buat tu leceh skit sbb kena pukul lg.haha..malas je kn.tapi kalo nk mkn yg tu kena wat juge..hehe

Ryo Azhar said... [Reply to comment]

kek cheese bila pulak nak masuk entry sini??huhuhuhu

CT Delima said... [Reply to comment]

As'salam Hasue

amboiii..macam tau2 jer ada yang gemar makan kek batik dalam rumah k.ct erh..hihihi. yalah ank dara k.ct hantu kek batik ni, cuma k.ct ni hantu xmerajinkan diri jer nak membuat..hahaha

apa pun nantilah suh ank dara k.ct cari resipi kek ni dalam blog sue lah suh dia cuba buat sendiri erk..hehhee

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam Sue, cantik sungguh kek batik sue tu, tersusun santun je.

PTK said... [Reply to comment]

ciklinn datang menyekodeng cheesecake hehehe...

ZieSalikan said... [Reply to comment]

terliurnya...tetibe teringin pulak nak buat lama dh x buat kek nie...

HaSue said... [Reply to comment]

@Amie
w'kumsalam
oh kak amie..itu tersangat laa betulnya..hehe..ulang2 pun mmg tetap maintain sedap.hihi

Kaz said... [Reply to comment]

Salam perkenalan Hasue, akak dah lama membaca blog Hasue dan dah 2 kali buat kek batik ni. Kalau tak percaya, Hasue gi blog akak, entry tu adalah yg second latest dan yg bestnya akak bg tajuk kek batik coklat paling sedap di dunia. Mmg sedap betul, ikut hati satu tray tu pun boleh akak habiskan. Tq hasue for sharing the recipe. Mmg akak akan selalu buat lagi dan lagi...

Yanie said... [Reply to comment]

cantik je kek batik ni ya yang penting sedap, saya pun suka gak kek batik ni.

HomeKreation said... [Reply to comment]

Aslmkm HaSue cayang. Wah, mmg dah expert lah CikSue kita ni dah selalu2 buat. Along suka selalu makan jer tak suker nak buat selalu2...hehehe

Ummi said... [Reply to comment]

Assalamualaikum Hasue...cantik betul kek batik Sue ni...ni jenis susun2 punya eh..bukan tenyeh2 gitu kan...hehee...nnt akak nak try eh.mintak izin :))

HaSue said... [Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
waalaikumussalam..
tq kak..hehe

Lieya said... [Reply to comment]

Feberet ni.. sedapnyeeeeeeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...