Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, September 29, 2011

Kek Coklat Lembap..lagi..

Dah lama tak keluar entri masak2 yer..
Itu mungkin bermakna tuan blog sedang berdiet.. Mungkin. :P

Sebenarnya pagi tadi nak ngentri..sedang2 berborak kat FB dengan geng masak2 a.k.a mak2 daras yang lain tu..lappy pengsan. ah perkara biasa kalo lappy ku tu..entah2 terbuka blog yang pasang lagu lagi.. on balik. baru jer nak upload gambar..pengsan lagi.huwahh..luar biasa. Sebab tak buka browser lain selain 'create post'. Tak putus asa,on lagi..bar connect..dah nampak tanda2 nak pengsan lagi..baru nak restore dan..ergh!panik jap.. lepas tu baru ngengada copy file2 gambar penting ke usb had disc..agaknya dah terlampau berat kot..selalu tangguh2 nak copy kann..hee..pastu dah lama tak servis..

Nasib baik ada penyelamat.. buat masa ni guna lappy cik abang aku nih..sibbaik dia tak bawa gi keje tadi..mudah2an dia buat selalu..hihi..
Tapi tu laa..guna lappy lain dari biasa ni sedikit kekok gak kan..tapi bess laa tak jammed(pengsan) cam lappy aku tu..ehee...

Oklah..kek coklat ni aku buat malam tadi,atas permintaan anak sulong ku itu untuk dibawa ke jamuan sekolah hari ni..
Resepi masih yang sama ..dari resepi asal kek kukus zubaidah..tapi aku malas kukus,aku bakar jer. Bila dibakar alhamdulillah lah..kek ni masih lembap..bayangkan kalo dikukus.Laagiii lembap! :D

Tinggalkan beberapa potong jer untuk si Yana dan ibunya .. coklat ganache pun aku masih guna resepi yang biasa aku guna tu.. cukup2 untuk 'siram' sebiji saiz kek ni haa..kalo nak ganache lebih leleh..tambahkan aje whipping cream tu dalam setengah sudu besar..
kek yang belum potong tak sempat nak ambi gambar..terkocoh2 jer nak memotong kek ni siap2 tadi..

Ni pun syukur siap gak sebiji kek yang mudah..dari siang kelmarin membawak ke malam tadi si kecik zhariff merengek...sibbaik laa banglong tolong jaga jap..buat kek ni pun bukan lama sebenarnya..malas yang banyak kot.haha
ganache tu lak aku buat selepas tengah malam. Sekejap jer pun sebenarnya nak siram tu kan..risau juga banglong kot2 takde topping kat atas,too simple katanya. aih?demand?hehee..

Ok lah..aku kopipes lagi sekali resepi yang sama yer. Ramai blogger masakan dah membuatnya juga..jadi jika korang tak pernah buat lagi,sila2 laa mencuba..lagi2 jika korang penggemar kek coklat tegar..kek yang ini pasti jadi...tak perlu guna mixer pun..
Terima kasih kat chef Zubaidah dan Alongroz sekali lagi kerana berkongsi resepi ni dan buat kawan2 yang menyebarkannya dari dulu..maaf tak leh sebut satu2 sebab terlalu ramai dah cuba..kang ada yang tercicir kecik ati lak.hee..

Resepi Asal: Chef Zubaidah
By: Alongroz@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan:

* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder

Cara-cara

1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.

Penyediaan chocolate ganache:
Bahan2:

150g coklat masakan
65ml whipping cream
1 sudu teh mentega

Cara2:

Gunakan kaedah double boiler,cairkan coklat. Kacau sehingga benar2 cair. Tambahkan whipping cream dan mentega. Kacau lagi sehingga benar2 sebati(guna handwhick). Padamkan api.
Sejukkan seketika,(bila sejuk sedikit ganache akan sedikit memekat)-(dalam dua minit) barulah dituangkan di atas kek coklat yang sudah disejukkan sepenuhnya.

Cara menuangnya adalah dari tengah dan sebarkan ke tepi2 kek sehingga sekata.. hiasan kek mengikut deko kegemaran masing2

Untuk penggemar coklat..rugi jika tak cuba sendiri..hasilnya pasti tidak mengecewakan..selamat mencuba! :)


P/s: Sama2 kita doakan semoga kak Anymz dari blog My Kitchen agar cepat sembuh dan kembali sihat dan ceria seper sediakala..sedih bila dapat berita kak anim masuk hospital semalam..terima kasih izahdaut for the info..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

22 Komen Di Sini:

N i e Z a said... [Reply to comment]

sedapnyer larrr...

izahdaut said... [Reply to comment]

Puas aku bulatkan mata nk nampak texture kek ko tuha. Saja cari pasal ngan ko, aku kan kalau buat kek coklat, bila nak snap masalah sungguh nak kasi jelas. Kalau jelas sangt karang, masalah dia kaler dlm gambo dh tak serupa dgn kek sebenar. Ko paham ke masalah aku ni, ke ko buat2 tak paham?

Smoga kak anim sihat lah hendaknya

rahel said... [Reply to comment]

Bah...mengancamlah kek coklat lembab tu..bole post sikit2 ke sini? hehe.

Amie said... [Reply to comment]

Assalam Hasue,
nampak gambar KCL nih... memang dah terasa sedapnya ....sampai menjilat jari!

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Sedapnya kek coklat tu..best kwn2 banglong dapat mkn kek coklat yg siap bertopping lagi..mesti jap je licin tu

tun_telani said... [Reply to comment]

adoiiiiiiiii.......... tension! dh 3 bijik dh kek terliur arini.. ehh.. 3 ketul je tinggal kt umah? mesti yana sempat merasa 1/2 ketul kan.. yg belen tu mesti yg duk dukung zhariff tu ngap kan.. betol x? betol x? hihi.. makan laa byk2 sket kak sue.. mlm ni wat lg yer.. hihi

Ida,Japan said... [Reply to comment]

dh lama tk buat kek cakelat...minta ngan sue jer la..he..he

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak Sue sy phm sgt lah ngan prblm lappy yg ashik terpadam nih,sbb masalah kita serupa,tadi pas pos n3 terus terpadam,tuh pon b4 nak pos,2kali jugalah on blk,huhu..Nak mnta baru lah tu..Akak adoiaiii nmpak sedap kek cekelat nih,dah la feberet cekelat,Kalo wat mmg sy n nana jer mkn,hubby kureng cikit kek cekelat..

Nieza said... [Reply to comment]

uishhh sedapnya kek cokelat tu sue..lama gak tak buat ...kalau buat setgh loyang pun leh abis..hehe

Mas said... [Reply to comment]

mak aiiii..menggoda iman aku betoi nengok kek coklat kau ni sue...
aku pun suka guna resepi ni klu buat kek coklat kukus..
memang terbaik kan sue..he3

ishhhh..tak leh tengok lama2 kek tu..
macam melambai2 jerk kat aku...
tolongggg.....

ninazsyafinaz said... [Reply to comment]

Whoa..Kek coklat dimana2 nih..Naz pun selalu buat guna resepi Chef Zubaidah nih jugak..sama kita..naz bakar jek.tetap moist!

kha said... [Reply to comment]

memang terbaeeek lah kek coklat ni..i like too :D

Nazrah said... [Reply to comment]

memang sedap kek ni ... mesti jadi..

lina_pg said... [Reply to comment]

tersangatlah moist kek mu itew..sedapnya..dh lama tak wat kek cekelet.Terliuq la pulak

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

lappy padam2 sila hantar format.syg kalau dibiar camtu je nanti melarat kepada hardisk.bila HDD kena..data dlm tu x bleh nak selamatkan.hihii.

faizah said... [Reply to comment]

salam kak, nk tumpang tanya..kek ni bakar suhu berapa selama 45 mins tu? mcm menarik untuk dicuba :)

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue..
mmg nampak lembab kek tu sue.. sudah pasti sgt sedap kan ... bab2 kek coklat nie mmg fav anak akak... tergoda lg tau

Yanie said... [Reply to comment]

salam,kek coklat sememangnya sedap, tambah2 lagi kalau orang yg buat kalau sendiri buat selalu tak jadi.

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

sedapnya...nak! nadiah suka kek coklat ;)

snuMun said... [Reply to comment]

kak, canteknya kek choc akk. klu sy wat kenapa choc nya kurang gelap cmtu eh..huhuh....

HaSue said... [Reply to comment]

@N i e Z a
sedap3x..hehe

@izahdaut
yer2..aku paham2.. aku harap ko nampak laa tekstur yg aku cuba gambarkn kat gmbr tu..aku pun takut gak kalo gambar lari dari rupa sebenar nih..lg2 kek sarawak la..kdg2 kena shoot bebetol kalo nk bg spt yg real.. kann

@rahel
rahel kan rajin..buat laa byk2..hehee

@kak Amie
betul2..sehingga menjilat jari kalo letak topping skali tu kak

@kak liza
alhamdulillah..baglong kata laris gak..abis gak kwn2 n cikgu2 dia mkan.hehe

@kak ida
dah abis laa kak..harus laa buat sndiri tu.hihi

@zaliedana
Kebetulan sangat2 hb akak beli lappy nih masa lappy akak semakin teruk tu..kalo x mmg dah cuti blogging laa akak jwbnya..ni pun tah bila nak anta klinik nih..huhuu
hb akak pun kureng gak kek ceklat nih ct..anak2 suke jek..hehe

@Nieza
Tu laa pasal kan..setengah loyang dr satu adunan ke?haha

@mas
mmg ko kena buat lg mas..sian danial nak makn..hehee..mcm tau je anak ko nak mkn kn..kang ko gak yg lebih2 mkn byk..eh xpe ko dah slim melim..bg ko gemuk skit*cam jeles je kan.haha

@ninasyafinaz
betul tu..kalo kukus lagilah lembap amat kan naz..penah try x?hehe

@kha
gimme paiii!hehe

@Nazrah
betul2..sesuai sgt buat org yg malas guna mixer atau xde mixer..hehe

@kak lina_pg
sila2 laa buat kak..sesekali menternak lemak.hehe

@ryo azhar
tenet lemau nih leh anta format gak x?apa2pun thanks for the info..nanti aku fikirkn.hehe..tp dlm proses copy semua file ke external HD..

@Faizah
W'kumsalam..sori lambat reply.akak bakar dalam suhu 165c,ikut suhu oven gak..ada oven yg kena bkr suhu 170-180 kot..cuba test cucuk lidi selepas 43 minit tu ye

@kak diana
w'kumsalam kak..tu laa pasal..lembap tu yg sedap kan..hehe

@Yanie
w'kumsalam..Dah try ke resepi ni?insyaAllah jadi kalau ikut resepi tu..cuba yanie buat dulu..kalo x jadi gak kite tengok mana silapnya tp akak rasa mmg jadi punyer la

@Nadiah
nak yer..serbuk koko ade x?susu cair?err..bhn2 lain?sila laa buat sndiri.hihi...akak nyer nih dah abis laa.. lenkali yerr ;P

@snuMun
Tq..gelapnya tu bergantung ngans erbuk koko yg kite guna..kalo van houten biasanya mmg gelap je kejadiannya..yg ni akak guna yg dari bakery je..gelap gak..hehe..

Anonymous said... [Reply to comment]

Salam, nak tanya if bakar 40-45 minit,suhunya berapa?
dan kalau kukus,berapa lama ye?
stk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...