Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, October 27, 2011

Resepi Agar-agar Santan Pandan

Agar2 pandan yang bersantan nih mesti ramai yang tau buat kan.. aku selalunya buat main agak2 jer..malas nyukat2..ehee..memang ikut basic guna agar2 jelah..so sapa2 tak pernah buat lagi tu boleh laa ikut resepi nih..memang jadi jer..nak guna jenis agar2 bertali tu pun boleh..tapi seeloknya rendam laa dulu ek..

Kali nih aku cuba resepi kak Paty nih..tergoda aku nengok kat dapurnya aritu..lepas tu makan tak hengat..sedap dengan rasa pandan n lemak2 santan..makan lak sejuk2..hmm..best sangat!

Terima kasih yer kak Paty share resepi simple dimple nih..minta izin nak tepek kat sini lak..nak tengok versi asal boleh klik link di bawah ni nanti ek..ada dwi bahasa..aku tepek yang bahasa melayu udah..nak nengok bahse inggeris gi dapo kak paty yer..ehehe

AGAR-AGAR SANTAN PANDAN
Sumber:Paty's Kitchen@patyskitchen.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:
  • 10 g agar-agar serbuk
  • 1 cawan gula
  • 1100 ml air
  • 170 ml air campur dengan1 paket serbuk santan-hasue guna santan kotak 200ml
  • 1 biji telur
  • secubit garam
  • 5 helai daun pandan-hasue guna pati/pes pandan


Cara2:
  1. Masak air dengan gula sehingga gula hancur.
  2. Masukkan serbuk agar-agar dan kacau.
  3. Pukul telur dengan serbuk santan dan perlahan-lahan masukkan ke dalam agar-agar.
  4. Biarkan mendidih sehingga adunan santan timbul dan berbintik-bintik.
  5. Tuangkan ke dalam loyang/acuan. Biarkan sejuk dan membeku

Kadang2 aku buat jadi berlapis gini,kadang2 tak berlapis..agaknya terlebih air kot terjadi lapisan nih..ataupun tak cukup lama dimasak..eh tapi cam lama dah rasanya..mana2 laa ek..dua2 pun best pada aku,berlapis ke..atau dapat satu warna aje.. sedappppp sangat! Walaupun simple nak buat,kan? ;)

P/s:Terima kasih jugak buat hamba Allah yang hadiahkan mould agar2 tu.. ;)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

22 Komen Di Sini:

chikadakbiru said... [Reply to comment]

wah sedap2...tp cuaca di sini tak nyaman nak makan puding...dr pagi smpi malam hujan sahaja..tumpang tgk dr jauh jaa :)

Gee® said... [Reply to comment]

slruppp.... nyamannya tekak dpt rasa agar2 nih... nyam2x

quinnie said... [Reply to comment]

kita pun tengah byk daun pandan ni..nak buat puding cam hasue lah..hihihi

izahdaut said... [Reply to comment]

sue..ni tahun bila nyer agar2 ni. brukband ko kejang lagi ke? hehee.. lawo betui warnenyer. hijau mewah gitu. aku pun suke la agar2 santan gini. kalau gula aerah tu pun suke. ko suke mana satu? pandna ke gula merah? soalan trick ke? hehee

HaSue said... [Reply to comment]

@chikadakbiru
kat sini siang panas jer cerah..tgh malam baru hujan..sila jeles :P
tu yg best jer ngadap puding2 nih siang ari..eh malam pun ngadap gak..

HaSue said... [Reply to comment]

@Gee®
nanti sy nak buat lg laa kak..versi lain lak..rasa x puas lak mamam

HaSue said... [Reply to comment]

@quinnie
selamat memuding..jangan lupa anto sebekas beso ke sini kak.hee

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
ketahuilah olehmu wahai izah..ini adalah entri auto pblish yg aku set kul 3 pagi tadi..sepatutnya ada entri lg td tapi x terupload2 abis lg..aku malas je ngomel pasal kelembapan berokband nih tp sementelah ko dah kaitkan ni aku gitau laa ko kann..haha..ni puding aritu nih.ada lagi menu dalam folder nih haa..
aku suka pandan kot banding gula merah..ermm..tp kdg2 sedap gak laa gula merah..dua2 pun lebih kurang kot..ehe..menjawab soalan tak jawapan aku nih? ;P

tun_telani said... [Reply to comment]

wah.. cantik nyer kaler hijau dia.. jd xtra cantik sbb bentuk star. tun pandai makan je agar2 santan nih. nk buat nyer malas sbb biasa makcik2 yg masak agar2 santan nih. hihi.. xde makna yg tersembunyi pada statement itu.

dZana said... [Reply to comment]

trasa nk buat jugak la sue.. harap2 rajin hr ni..

Chah said... [Reply to comment]

sue, zlusss jer agar2 ni masuk tekak....nyaman...ijo merak kayangan gitoo...

Acik Erna said... [Reply to comment]

HaSue..walaupun hasue kata simple..tapi bila dah ditayangkan gambar ni..memang menarik dah nampak sedap betul..

Amie said... [Reply to comment]

sedap & wangi... makan 3 ketul pun rasa nak lagi sebab cepat menelannya ye Hasue...

iva | in my kitchen said... [Reply to comment]

Nice! sangat fresh esp kalau baru keluar peti sejuk! yum yum yumm

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, menarik n tetarik dengan agar2 santan kaler ijau tu..elok je kejadian lapisnya

K.Nor said... [Reply to comment]

lawonyer kaler ijo tu sue... apasal tak buat keler biru! hehehe

ijan said... [Reply to comment]

Salam Kak HaSue,
agar2 ni kite pon suke. memang nikmat la makan time sejuk2 kuar peti ais... makan banyak pun boleh agar2 ni. hehe

anymz said... [Reply to comment]

sue,itu lah untungnya kalau buat auto publish.mudah kerja kalau tenet kita lemau..hehe(mcm dah biasa buat je kan??..kan??)
eh!dah lambat ni.org semua dah balik akak baru sampai depan pintu.jgn marah yo sue.janji dtg kan?kan?kan?kan?..

Ling Asha said... [Reply to comment]

Nak tanya skit... Serbuk agar2 tu boleh ganti dengan agar2 yg pjg tu ek? Sorry, sy bdk br belajar buat agar2, so agak keliru laa skit...

HaSue said... [Reply to comment]

@Ling Asha Boleh,tapi kena masukkan agar2 pjg tu dulu n pastikan dh cair spnuhnya bru masukkan gula ya..slmt mcuba

Ling Asha said... [Reply to comment]

Ok kak, menjadi sudah :)

Ling Asha said... [Reply to comment]

Tapi kalo pakai agar2 yg pjg tu, pakai 10g jgk ker?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...