Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, October 25, 2011

Resepi Ayam Goreng Rangup Daria..

Menu semalam. Dah abis..jangan mintak eh..ehee..
Kebetulan masa mencari idea nak masak tengah hari semalam,nampak kat dapur peminat cerita Korea ni ha,sapa?kak Quinnie?bukan..ada sorang lagi antu citer korea nih..,daria namanya..tak pasti lak umur berapa nak bahasakan diri kak ke kan..tapi aku lagi tua kot..hehe
jeles aku orang cerita ada unifi nih..cam tinggal aku sorang jer terkontang kanting melayan berok ekor panjang ang lemau sokmo ni haa..orang ada unifi layan movie/drama thru tenet jer..huh..aku nak bukak blog orang pun seksa jiwa raga..huh lagi skali..eh jeles bebeno nampaknyer..hahak

Sambung citer balik..semalam tu nampak dia tayang ayam goreng ni haa...terus tanpa buang masa gi keluarkan ayam yang tengah sok bertapa dalam freezer..
Maka ku godek2 jadi ayam goreng rangup yang sedap nih
Bak kata anak2..cam bau ayam kepci..!! Yang tu aku pun akui..memang best aromanya..pestaim aku goreng ayam bertepung yang guna tepung ubi..jakun banyak..

Aku goreng 2 sesi..skali tu kurang kari jer..tapi sesuai laa untuk anak2 di bawah umur.hehe..aku guna bahagian peha ayam..

Mintak izin yer daria nak buh kat sini resepi simple tapi mabeles nih..memang ada iras2 ayam kfc la pulak walaupun bahan2 simple yang amat...puas ati jer makan cicah sos cili!
Kalau cicah sos jenama 'life' memang sejibik cam kepci.hehe..
Korang kalo nak try boleh rujuk resepi di bawah atau terus ke tuan punya resepi asal ke SINI..
Terima kasih yer daria untuk resepi nih.. :)

Aku gandakan adunan..bergantung kepada banyak mana ayam kita nak goreng yer.

Ayam Goreng Bertepung Rangup
Sumber: Resepidaria.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahannya:-

Bahan tepung salutan

*4 sudu besar tepung ubi
* 1/2 sudu makan serbuk kari(bergantung kepada selera anda untuk lebihkan)
*serbuk lada sulah
*garam secukup rasa (dalam 1/2 sudu kecil)

bahan lain

*3 ketul kepak ayam (apa2 bahagian ayam pun boleh)
*1 biji telur, dipukul sebentar
*Minyak secukupnya untuk goreng

Cara-caranya:-

1.Bersihkan kepak ayam, keringkan air ayam dengan tuala masakan.
2. Ketepikan sebentar
3.Sediakan tepung salutan. Masukkan serbuk kari, lada sulah, garam kedalam tepung. Gaul rata.
4.Panaskan minyak yang banyak dengan api sederhana
5.Celup kepak ayam dalam telur dan kemudian angkat kepak ayam dan masukkan kedalam salutan tepung. pastikan ia bersalut rata. Ulang sampai habis kepak ayam
6.Goreng sehingga kekuningan dan masak.
7.Angkat dan toskan dengan tisu masakan
8.Hidangkan bersama sos cili.

Yang nih versi buh kari lebih sikit..
Ayam ni memang rangup dan sedappp!! Mahap laa yer..tak dan nak posing beria...aku amik gambar pun masa nak ngap..masing2 dah kebulur..haha

Tips nak goreng ayam guna bahagian peha ni..kadang2 kita risau tak masak kat dalam kan..goreng guna api sederhana jer..bila dah kuar cecair tu(darah ayam dan sebagainya) biarkan dulu..dah berhenti baru balikkan ayam.. selepas masak sebelah baru balikkan lagi untuk warna ayam yang sekata..kalau tak yakin juga,guna lidi untuk cucuk isi ayam yang paling tebal,bila tak berdarah dah,dah masak ler tu.. so tak payah laa kite nak belek atau koyakkan ayam tu tiap kali lepas goreng ek..hehe...selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

21 Komen Di Sini:

cik cek said... [Reply to comment]

Sue...
Dah rupa ayam KFC la....sedapnya...nampak rangup je...tak yah mkn ngan nasi ni...ratah cam tu je lagi sedap kan...:D

CT NoArIzAh ArIs said... [Reply to comment]

Resepi daria memang banyak yg dah saya cuba memang best dan paling best dia tak kedekut idea dan ilmu tapi kesian selalu jadi mangsa cilok mencilok hasil kerjanya oleh mereka2 yg tak bertangungjawab.

Best kepci tu pasni leh wat jamuan kepci anak beranak kat umah dah byk jimat dah tu mkn pun puas..:)

Cendana Kasih said... [Reply to comment]

Ayam??? (nada upin ipin)..hahaha... ni kalo wat perasa tomyam pun sedap gak kan.. kalah kepci

tun_telani said... [Reply to comment]

wahh.. xkenal lg daria nih.. nnti nk gi berkenalan lah..
Oo.. ni saje laa ni, dh habis baru nk tunjuk ye.. xkira! xkira!! gi goreng yg lain.. tun nk duk bersimpuh kt sini sampai dpt ayam.

Mas said... [Reply to comment]

sedapnya tengok ayam goreng kau sue...
cicah ngan sos cili thai..sedapppp tu..

dZana said... [Reply to comment]

mcm ayam kfc la sue.. boleh lah akk cuba nnti eh..

HaSue said... [Reply to comment]

@cik cek
memang sedap jer ratah gitu jer kak cek..ni kalo ada lauk berkuah x pandang dah ni.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@CT NoArIzAh ArIs
rasanya bukan daria jer yg terkena tp rata2 blogger masakan mmg selalu jadi mangsa cilok gambar ni..dah malas je rasa nak ulas pjg lebar.kalo mereka2 itu jenis paham bahse,dah takde dah kes cilok2 ni...ehe

apa2pun ayam ni best.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Cendana Kasih
ni upin ipin ke opah diorg yg dtg nih?kekeke..ok2,kakak dorg laa kan,mude skit.hee
ha'ah kot kak..akak try ler buat..sesuai tu utk penggemar tomyam.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
sila2 laa berkenalan tun..hehe..
nanti pas lenguh duk bersimpuh tu tolong mop lantai er tun..tadi dah sapu tu x smpt mop..ni ada org bersimpuh kat sana tbantut lak niat ni..hehe..kalo nak ayam gak gi tangkap dulu..baru fresh

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
memang sedap tau mas...pestaim aku guna tepung ubi wat goreng ayam.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@dZana
a'ah kak.mmg best tau..anak2 kate cam ayam kepci..padahal nak buat simple jek..akak try laa nanti ek

intan morsalin said... [Reply to comment]

bahan2 pon senang...nak try wat la...tq dear share resepi ni

Rinna said... [Reply to comment]

Nyum2 mmg peminat ayam Kepci..leh cuba nie.. TQ sharing.. :)

Chah said... [Reply to comment]

Original 14 set! Makan sini...wahhh ...yunmy betoi rupanya tu...tqtq

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, hari ni akk kurang sihat sikit, rasa mcm nak demam je, tapi tak demam. Heheh tapi kalo dapat tang dada ayam habis juga rasanya seketul. Peha ayam tak nak lah .

Sedap nampak tu sue, oo akk pun jakun juga tak pernah nak cuba tepung ubi, lain kali boleh cuba ni, resipi pun simple dan sikit je bahan2. Mekasih kongsi2 resipi sue

Yana Shaiful said... [Reply to comment]

Salam Kak Sue..yana dh cuba semalam resepi ayam goreng ni..mmg mabeles :=)

quinnie said... [Reply to comment]

hehhehe..tulah kan tak sangka ramai yg hantu drama korea ni..kekkeke

kita dah salin resepi ni ari tu..kebetulan tak dek ayam lak kat rumah..kalau dah memang dah cuba...sebab guna tepung ubi tu yg teringin sgt nak cuba...kkekeke

Naz / Nadz COSK said... [Reply to comment]

Assallamualaikum Sue..
Mmg nampak rangup sungguh ayam ni Sue. Kalau anak2 akak nampak, mmg dia org terkam ni. Dah sebiji rupa ayam KFC hot and spicy..

Nasra said... [Reply to comment]

Mmg sedap sgt!mcm kfc.dh cube dh.tx for the recepi

Rizal said... [Reply to comment]

ayam guriiing...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...