Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, August 16, 2010

Durian Kuning Durian Oren

Ermm? Ala2 sebut bawang putih bawang merah lak yer..hehe..
Jom cuci2 mata ngan gambar2 durian yg angkut balik dr kampung beberapa minggu lepas..nak update masa tu maklum ajelah..keadaan x mengizinkan..so apa salahnya kongsikan kali ni ekk...

Sebelum nih dah pernah share kat sini..tp mungkin masih ramai yg tak pernah tengok lagi durian yg enak dimakan nih.. 2 jenis durian yg berlainan jenis yer..yg kuning tu kuning juga kulitnya..yg oren nih hijau kulitnya dan lebih tajam durinya..tapi yg kulit hijau ni pun ada juga yg isi kuning...yg oren ni dikenali sebagai durian otak udang kalau di sarawak ni..

Yang kat atas ni laa durian otak udang..isinya oren dan ada juga jenis yang kuning..isinya melekat sikit kalo makan so leceh sikit laa tp rasanya memang sedap

Yang atas ni pula durian kulit kuning isi pun kuning..ada yg isi kuning pudar dan ada kuning terang..isinya mudah lekang dari biji malah boleh dibuat durian goreng ala2 pisang goreng gitu..sedapp!!!

Inilah rupa kedua2 durian nih jika diganding bersama..hehee..kat belakang tu ada durian putih yg biasa tapi malas lak nak interpremkan sama...(sebenarnya nih pun sedang makan baru ingat nak amik gambar..hehe)

Kat atas ni gambar jelas durian kulit kuning tu(sebenarnya ada nama durian ni..tp x sure diiktiraf ke tidak..kang slh sebut lak..hehe)...
Jadi bagi yg baru pertama kali tengok ni,lain kali pergi Sarawak di waktu musim buah cari laa buah durian ni yer...tahun ni kat kampung aku tak berapa berbuah laa pulak..tp sibbaik ada gak rezeki tempoh hari dari kampung... :)

P/s:tak pernah lagi tengok or try buat tempoyak dengan durian ni..hehehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

MamaFaMi said... [Reply to comment]

Tak kiralah durian kaler apa pun, asal durian, mari sini! Huhu..sedaplah duriannnnn....

HaSue said... [Reply to comment]

Mamafami:sama laa kita antu durian..ada satu tu kulitnya kaler merah..bau kuat..sedap buat pengat..hehe

umie said... [Reply to comment]

nyaman eh..kmk nunggah durian ya buah pakan ngan buah isu...buah isu tok baunya ada lain sikit..mcm ada bau kumbang ada juak..kmk suka buah pakan...

mummyseri said... [Reply to comment]

salam sue..
sini pon mcm ada gak lah..asben ckp bau dia x kuat cam duyan yg biase2 ke..heheh kite tak mkn so xtau lah rsenya cmna..

HaSue said... [Reply to comment]

umie:nyakah?nok ney sigek buah pakan,ney buah isu ya?kamek kat kpg nama lain ko..hihi..tapi dua2 kamek suka makan..best kan

mummyseri:bau durian ni lain2..nak kata kuat sangat tu takde laa..cuma yg kulit hijau tu menyengat sket..nape x mkn durian tu seri?alergik ke?hehe

Citarasa Rinduan said... [Reply to comment]

sue--
gila kencang durian ko mmg sedap nie... kuning tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...