Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, August 19, 2010

Tom Yam Campur

Menu berbuka semalam...
Ada lagi belen rempah dari siam dulu tu,daun limau purut pun ada..semua bahan2 pun lengkap jer..so inilah menu pilihan..di kala waktu berbuka tinggal 45 minit jer lagi,sempat jugalah menyediakan 3 menu simple termasuk kangkung goreng belacan dan sotong goreng pedas..

Ada alasan tersendiri tu masak last2 minit..hehe..elektrik takde sebelah petang dan pagi buat sementara waktu ni..ini bermaksud air paip pun x kuar ler sebab paip guna waterpump elektrik kan.. jadi kalau nak merewang guna air terhad amatlah merimaskan..

Apa2pun resepi nih amik dari umah mamafami..thanks for sharing mama..lebiuuu

Ingredients :

Lemon grass (serai)
kaffir leaves (daun limau purut)
galanggal (lengkuas)
lime (limau nipis)
bird eye chillie
fresh tomatoes
Tom Yam paste or cube
chicken and beef fillet ~ cut to small pieces
prawns
onion ~ cut into rings
cauliflour ~ cut into florets
carrots
salt ~ if necessary
zeal (aji-no-moto) ~ optional

Method :

1. Boil water with kaffir leaves, lemon grass, galanggal till fragrant.
2. Add in the tomyam paste or cube.
3. Add in salt and zeal (if necessary. I didn't add any). Let it boil.
4. Add in the beef fillet, then chicken and lastly prawns.
5. Add in tomato, onion rings and bird eye chillie.
6. Lastly squeeze some lime juice for an extra tangy taste.

Tips for a better taste Tom yam :

From Imah :
Add 1 or 2 tablespoons of coffeemate or creamer into the soup. And if you're cooking beef soup or oxtail soup, add some coke into it.

From Kak Yong :
Add a few tablespoons of fish sauce into the Tom Yam.

Thanks juga kepada yg memberi tips tersebut...dan tak lupa buat ijah siam pembekal paste tomyam nih..hehe...my hb sukak banget hirup kuahnya..agaknya nih spesis tomyam putih kot..sebab yg sebelum ni mcm ada rempah sket..tapi rasa lebih kurang jer dan sedap hirup kuahnya..yummy!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 Komen Di Sini:

Kerull said... [Reply to comment]

Salam Hasue..ni kena order rempah siam ni..hik hik nak tukar ngan daun kari..kena order ngan ijah ni..hu hu

HaSue said... [Reply to comment]

Kerull: wkumsalam..hahaa..ye2,betul tu..order rempah siam exchange ngan rempah kari sebb beliau susah nak dpt kan..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...