Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, August 17, 2010

Kacang Bendi Goreng Kicap

Ada lagi nama lain bagi kacang bendi ni kan? Lain tempat lain namanya..kalau c kakak lak dia namakan kacang nih kacang pensel..kalo diamati betul2..ada gak rupa pensel tu..hehe..
Menu ni dah ditelan beberapa hari lepas..kiranya entri tertunggak jugalah yaa..takpe,sibbaik gambar x basi.. :P

Kacang bendi ni kegemaran sekeluarga..biasanya digoreng kosong jer ala2 masakan orang tua..
Untuk mengelakkan kacang ni terlalu berlendir ketika dimasak,cuci dahulu,toskan baru dipotong2 yer..lepas tu takyah cuci dah...kalau suka lendirnya tu lain cerita ler...buat sup pun sedap tau.. :)

Saja nak kongsi menu simple ni untuk mereka yg tak pernah mencuba sendiri..rata2 lebih kurang juga dengan resepi sana sini..

Bahan2:
  • 10-12 batang bendi (saiz sederhana)-cuci,toskan n potong menyerong
  • 3 tangkai cili merah-2 dibuang biji dan hiris sederhana
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu udang kering
  • Sedikit belacan(jika suka)
  • 3 sudu minyak utk menumis
Cara:
  1. Cili merah, bawang merah,bawang putih, udang kering dan belacan ditumbuk lumat
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk shingga wangi
  3. Masukkan sos tiram dan kicap,kacau goreng seketika
  4. Masukkan kacang bendi dan cili yg dipotong/hiris dan kacau goreng lagi sehingga masak(jangan terlalu lama).
  5. Sedap dihidangkan panas2 bersama nasi putih. Selamat mencuba!
Kacang bendi ni hasil kebun kite tau..hehe..petik jer terus sedia jadi menu..seronok berkebun2 ni.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Komen Di Sini:

indahhouse said... [Reply to comment]

salam kak hasue,
waduh kak. amik kat kebun jer? beruntungnya kak. bagus kak hasue ni, lengkap bahan2 goreng sayur. saya biasa tumis gitu jer. idea buh belacan bagus tu. ;)

HALAMANKU said... [Reply to comment]

Salam Hasue.. wah sayur segar dari kebun.. dah kompom2 dijaminkan halal ye tak.. resepi tupun syedap + nasi panas2 mmm yummy..

HaSue said... [Reply to comment]

Indah:wkumsalam nur..ha'aa..segar dr ladang..hehe..goreng simple2 jer nur..yg penting enak dmakan ye x..? :)

Erma:betul2..x guna racun serangga pun..hehee

Anna Da Lady said... [Reply to comment]

Salam Hasue, thanks for info pasal nak hilangkan lendir kacang bendi tu.kiranya kita kena bagi bendi tu kering dulu ye, baru potong?

HaSue said... [Reply to comment]

Anna Da Lady: w'kumsalam..yer,betul tu..lepas cuci toskan dulu.kalo perlu racik2 kan sket masa nak potong tu supaya kering..kalo rajin,lap dengan kitchen paper..lepas tu baru potong2..n sedia utk dmasak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...