Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, August 20, 2010

Sotong Goreng Pedas

Belen sotong buat tomyam campur aritu kan,aku masak laa stail gini..dah lama aku kepingin nak makan sotong masak camni..yelaa selalu ikut selera hb yg suka berkuah2 tu...
so, ada sikit sotong tu aku buat laa ikut citarasa aku(nada kesian)hahak..
Tapi memang membuka selera sungguh..hb pun ikut selera makan..ngeee..

Saja je laa yer tepek resepi kot2 anak cucu nak masak gini nanti senang aku suh refer sini jek..kepada yg nak cuba pun sila2 laa ye.. :)

Bahan2:
  • 8 ekor sotong (sederhana)
  • 2 tangkai cili merah-ditumbuk
  • 4 cili api(boleh tmbh atau krg ikut citarasa)-ditumbuk
  • 2-4 tangkai cili kering(ptg 2,rendam air suam)
  • 2-3 ulas bawang merah-ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih-ditumbuk
  • 1 labu bawang besar-1/4 ditumbuk ,selebihnya dipotong gegelang
  • 1 sudu kicap
  • 1 sudu sos tiram
  • sedikit sos cili
  • Secubit garam(jika perlu)
Cara:
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 yg ditumbuk sehingga wangi dan garing. Masukkan sos cili,sos tiram dan kicap..kacau seketika barulah masukkan sotong dan bawang besar yg dipotong gegelang.
  2. Masukkan cili kering dan kacau goreng sehingga masak.
  3. Sedap dimakan panas2 bersama nasi putih atau nasi lemak.
Kena masak pedas2 baru sedappp..tapi jangan laa pedas sangat..nanti x baik juga untuk kesihatan yer...

P/s: Hari ni boleh jadi berbuka puasa di luar..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

~~zAnAfAhMi~~ said... [Reply to comment]

sedapnya, tengok gmbr pun dah terlior...hehe...mesti pedas menyengat ni!

HaSue said... [Reply to comment]

zanafahmi: menyengat manja2 jek..kalo menyengat sampai lebam tu x thn gak..hehe.memang menyelerakan makan pedas2 nih kan.. :)

hana said... [Reply to comment]

uishhh mata aku duk berpinor carik2 mana sotong! igtkan sambal tumis tadik! kikiki... slamat bbuka makyungg!!

Kerull said... [Reply to comment]

wah sesekali buat kering2 macam ni best gak...

Mr Noble said... [Reply to comment]

yummy! :D

HaSue said... [Reply to comment]

kak ina: Syhh...sotong kan sikit jerk...pulak tuh terlindung ngan bawang besa lak..ekeke...gara2 nak cepat snap..waktu berbuka dah tiba.hehe...tq kak

Kerull:ha'ah...selalu masak berkuah jer...skali skala lyn masakan gini mmg best

Mr Noble:hehee...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...