Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, August 19, 2010

Lemang (pulut susu) Dan Kuah Kacang

Dam dam dummm!! bunyi mercunn!!kanak2 datang berduyun2..!!
Selamat hari rayaaaa...yeaaa...meh makan lemang!!huhuu..

Projek ahad aritu..hb beria benar nak buat lemang..dah dia ternampak ada orang jual buluh lemang..ingat nak buat pansuh ayam sekali..tapi dah masak kari ikan tu rasa macam akan berlaku pembaziran pula nanti...
Mulanya hb kata nak buat sebatang lemang jer..cukuplah untuk kitorg sekeluarga kan..jadinya aku turun laa dari keta nak gi beli buluh tu..(parking tarak so hb tggu dlm keta).
Bila tengok orang jual tu,tengok2 tinggal(atau mmg dia x jual byk) 5 batang jer..tanya harga pun RM1 sebatang..rasa nak beli semua jek..tapi kang mesti beria benar rupa aku pikul buluh lemang banyak tu di khalayak ramai..muehehe...dengan pewut memboyot lagik tak kuasa aihh.. jadinya aku beli 3 batang jek..tu pun hb sengih2 coz tadi aku yg ngata dia beria2..haha.

So..dah dapat buluh...carik beras pulut lak..bukan takde stok..tapi nak guna beras pulut susu..peknya seperti dalam gambar di bawah. Sebelum ni pernah guna untuk buat ketupat gak..rasanya memang lebih enak dari beras pulut biasa.. cuma jangan guna santan pati dalam kotak tu yer..aritu skali kitorg try pulutnya jadi liat gitu..x best.rasanya sebab guna santan kotak laa kot..hehe..sebab yg lain2 tu ikut prosedur biasa jer(bg yg biasa rebus ketupat guna santan lah ye)

Di bawah ni proses mengisi beras pulut yg sudah dicuci dan direndam seketika ke dalam buluh lemang..

Gambar di bawah menunjukkan proses pembakaran lemang..saja nak tunjuk sebagai bukti lemang ni bukan dibeli yer..(ayat ini ditujukan buat kakak aku yg mcm x caya kitorg buat lemang)huehuee...
Dah tinggal bara jek sebab dah nak angkat dah pun..

Baiklah,sekarang lemang dah siap jom tengok kuah kacang lak..kuah kacang pun kena laa masak sendiri...kuah kacang very the simple nak buat..aku sebenarnya lagi suka kalo kakak aku buatkan..huehue..tapi nak wat camne,kena laa wat sendirik tapi aku koling2 gak my big sister kot2 aku ada tertinggal bahan ke...

Resepi takyah laa kot..rasanya ramai pandai buat kuah kacang nih kan..hehe

alhamdulillah..kuah kacang ni sedapppp(kena puji masakan sendiri lak ek)..walaupun tanpa daging atau ayam..
Aku sebenarnya prefer tanpa daging atau ayam sebab lebih tahan disimpan lama...kali ni buat sikit jek..heee
Yang pastinya makan ngan lemang memang x hingat...sibbaik siang2 ingat gak puasa..kalo tak mesti berdezup jek abis..huhu..
Dan 3 hari gak laa baru lemang kitorg habis tu pun ada gak sedekah kat jiran.. panaskan lemang ni dalam oven jek,guna suhu terendah..

Dah panjang plak entri pepagi buta nih..sekali sekala kan..heee..

Jemputlah jamu selera mata yerr..maaf zahir batin..hehe

P/s: Thanks to hb yg sanggup berkorban jadi tukang parut kelapa untuk buat lemang hari tu...hihi.nanti raya kita buat lagi yer..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 Komen Di Sini:

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak hasue,
wah.. mood beraya..! hihi.. memang salute kak hasue. hubby pun rajin menolong buat lemang tuh. tabik..
guna beras pulut susu ya kak... rasa kempunan gak ni.

HaSue said... [Reply to comment]

Indah:wkumsalam...hehe..awal jek mood raya dtg eh.. sebenarnya akak yg tolong hb.dia yg wat keje lebih..hii..tapi mmg berbaloi2 ;)

Chik Mimi said... [Reply to comment]

salam sue,wah mmg dam dam dum bunyi mercun le ye,psstttt ghajennnnya bakaq bakaq lemang

HaSue said... [Reply to comment]

Chik mi: wkumsalam kak..memang rasa raya jap.sygnya takleh pulun di siang hari..hehe

JaSSNaNi said... [Reply to comment]

salam sue...
amboi.. awalnye makan lemang... tengok awak dah makan lemang ni.. kita pun terbau2 lemang dah ni.. walaupun sekarang dok kat opis... hahahaha.. mane datang baunye tak tau la..
tapi lemang tu nampak cantekkk ye..
RM1 sebatang.. (pengsan jap) hahahaha... murah gilo..... kalau camtu la rege nye kat sini.. mesti berduyun2 orang gi beli... takat sekarang ni la yg kita tau.. kat KL ni sebatang hingga mencecah RM10 and kalau yg kecil sket mungkin RM8... mmmmm

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Salam sue..sedapnya bau asap bakar lemang n bau buluh terbakar tu besttt je....asap pun dah sedap belum lagi bau lemang yang lemak2 gitu...nitik ayaq liur bby akk tgk lemang sue...kalo buat ngan pulut susu lagi best..lembut je kan..pulut kat Kl ni dh dicampur beras agaknya keras semacam je...bak sebatang lemang heheh

Ummi said... [Reply to comment]

rajinnya hasue buat lemang..tabik la...kalau ummi beli ja kat pasar ramadhan....tp mmg suke bangat ngan lemang ni kalau cicah ngan rendang plak.

HaSue said... [Reply to comment]

JaSSnani : wkumsalam..nampak sangat x sabar nak beraya tuh nani..hihih... oh yeke?mahal gak harga buluh kat sana yer..kalo rm10 tu kat sini harga lemang yg dah siap masak..bukan buluh dah..tengok saiz gak laa..hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

kak rosaliza: wkumsalam.. heheee..nanti mcm akak bgtau tadi..sempat lagi merasa lemang raya..so x laa menitik air liuq baby nanti kak.hihi..
Yeke kak..agaknya kat supermarket pun takde jual yg pek asal mcm dlm gambar ke?

HaSue said... [Reply to comment]

Ummi: kalo ada jual kat bazaar ramadhan aritu kompom xnak buat..hehee...takde org jual kat sini..lgpun smngat kemain jer bila nampak org jual buluh.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...