Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, August 25, 2010

Biskut Bunga Cina

Dah 2 minggu puasa nih mood raya pun harus di 'warm-up' dengan hidangan2 raya..hehe
Sepatutnya nak update semalam,tapi macam biasa kalau nampak slow jer reply komen or mesej kat blog ni maknanya tenet pasti sangkut jer. Jadi nak upload gambar pun pasti error manjang..

Acuan dah lama beli,tapi baru ni laa guna..alhamdulillah takda masalah nak memicit adunan walaupun bunga cinanya macam2 pesen jer rupa gaya.huhu..
Apa2pun biskut ni memang gebu n rapuh jer..buat 1 adunan dapat lebih kurang 70+- rasanya..

Tima kasih buat kak Nor67 yg kongsi resepi nih.. lama tau peram resepi ni kak..sibbaik x jadi tapai..hihi

Bahan-bahan ( dalam 80 biji (bergantung pd cara tekan) )

• 100gm mentega/marjerin
• 90gm gula caster/halus
• 1 biji telur (A)
• 2 cawan tepung jagung
• 1 cawan tepung ubi/kanji
• ceri merah utk hiasan (potong kecil2)
>sue tambah esen vanilla

Cara-cara
1. Pukul mentega/marjerin dgn gula hingga putih(gebu). Masukkan telur dan pukul lg hingga kembang.
2. Masukkan kedua2 tepung sikit demi sedikit hingga habis dan gaul sebati.
3. Ambil acuan bunga dahlia dan masukkan adunan kedalamnya dan picit direct atas loyang yg dah digriskan (lebih elok jika lapikkan loyang dgn baking paper)
4. Biasanya utk satu acuan tu boleh dpt 2 kuntum bunga cina. Sekiranya rasa susah nak kluar mungkin adunan terkeras sedikit, so amik sesudu kecil mentega/marjerin dan gaul pada adunan td hingga sebati
5. Picit adunan keatas loyang dan buat lah hingga habis. Letakkan ceri yg dah dipotong di atas bunga cina td
6. Bakar dalam oven (kepanasan 175C) sehingga masak (lebih kurang 15 minit bergantung pd saiz bunga tadi)
7. Bila dah masak, kluar kan loyang dari oven dan jgn terus usik (sbb masa tu biskut ni agak berderai). Biarkan seketika dan alihkan ke redai supaya ia cepat sejuk. Hati2 masa mengalihkannya. Simpan dalam bekas kedap udara bila biskut dah sejuk.
8. ** kalau lepas kita bakar biskut ni dan kelopak bunga tu collapse/penyek tandanya doh dah terlembik, so tambahkan sikit tepung ya..

Nampak tak biskut yang sebelum dibakar dan selepas dibakar x banyak beza..putih gebu jer biskut ni...si kecik pun suka makan..
Nak kongsi tip skit yer..tepung tu aku x masukkan semua sekali,tinggalkan dalam satu sudu gitu in case susah nak picit ke apa..tapi dah ok tu,x perlu masukkan tepung dah..begitu laa sebaliknya..betul x kak nor?hehe..

Rasanya acuan semperit ni sekarang dah dipelbagaikan kan..kalo tengok yg ni(dah guna baru perasan) dier ada jalur2 lagik kat kelopak bunga tu.kretif gak pembuat acuan ni yer..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

14 Komen Di Sini:

Jieda said... [Reply to comment]

masa arwah mak ada dulu rajin gak jieda buat kuih tapi skang ni beli je.

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Salam Sue..canti, n gebu je nampak biskut bunga cina tu..akk ni belum ada feel nak buat sekut lagi sue..nape tak tau la...bahan2 buat sekut pun tak beli lagi...

HALAMANKU said... [Reply to comment]

Salam.. kuih bunga cina sebalang.. ngeeee.. cantik2 n putih gebus.. rajinnyer sue..

Kerull said... [Reply to comment]

Salam Hasue..sukanya kuih ni..nak kena try ni...cair dimulut..

HaSue said... [Reply to comment]

Jieda:skrg ni dah byk org jual kan..tp lom tentu sdp..kecuali yg kita dah biasa beli.hehe

Kak Rosaliza:wkumsalam kak..sue pun wat utk kudap2an jer..bhn2 pun mmg ada je dlm stok..x sia2 buat kak..mmg gebu jer..

Erma: wkumsalam..nak order ye..order dah tutup sblum dbuka laa erma..hihi..

Kerull: wkumsalam..try laa..mmg cair di mulut tau..rapuh jer.

Chik Mimi said... [Reply to comment]

wah dah panaskan enjin ye sue best best

K.Nor said... [Reply to comment]

yer betul!!! bak sebalang.. males nak buat tahun ni :)

psst.. sib baik peram punya peram resipi tu tak keluar anak tikus kan.. :)

Hanis MY said... [Reply to comment]

wahh bestnyaa...nak tny la tepung jagung dgn tepung custard sama tak? terima kasih...

inaku79 said... [Reply to comment]

waaa...biskut ni buat kita rasa terus nk balik kg. mmg biskut wajib mak kita ni time raya sejak dahulu kala lg....hehehe... klu xde biskut ni rasa cam x raya jer... hahahaha melampau betol! ;-)

Mr Noble said... [Reply to comment]

aa!! lapar!!

umi_e said... [Reply to comment]

Tahun lepas kak e buat juga...

mummyseri said... [Reply to comment]

Salam sue, best tgk putih berseri je biskot ni..kite nk cnp resepi yek..tak pas pas bikin biskot ni..:)

azlina said... [Reply to comment]

As salam,sue camne nak dapat cetak kuih bunga cina camnii yekkk?? Sbb dekat kelopak tuu ade garis halus...cantik pulak...cuba tujuk pencetak kuih tuuu...nak tgok n pas tu nak g cari kat kedai...

HidayaH said... [Reply to comment]

Cantiknye ... sis blh x upload acuan kueh tu.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...