Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, August 17, 2010

Bubur Pedas Sarawak

Kan dah kata tiap kali ramadhan pasti ada menu bubur pedas nih kat dapur aku..cuma kan,yg aku tayang kali nih bukan hasil persilatan aku sendiri kat dapur tapi hasil membeli kat bazaar ramadhan aritu..bukan senang nak jumpa bubur pedas yg benar2 sedap n menepati citarasa..kebanyakannya hanya mengaut untung lebih berbanding apa yg customer akan dapat..
alhamdulillah,at last hari tu dapat gak bubur pedas yg sedap juga walaupun mahal berbanding yg lain..yg penting puas hati..tu pun bahan2 dalamnya amatlah sedikit jenisnya berbanding kalo buat sendiri..yelah..nak letak banyak tak untung langsung lak kan...kena laa buat sendiri.. insyaallah dalam bulan ramadhan ni juga akan buat sendiri bubur pedas ni sebab macam x cukup syarat lak kalo tak makan bubur pedas yg popular kat sarawak ni di bulan ramadhan...

Kalau buat sendiri boleh letak bahan2 yg kita suka dan selalunya antara bhn2 yg mencukupi syarat adalah seperti sayur midin,kentang,jagung muda,cendawan hitam, su-un,kcg panjang dan yg penting harus cukup lemak dari segi rasa..rempah yg digunakan juga memainkan peranan penting dalam menghasilkan bubur pedas ni..kalo rempah dah rasa kureng n hambar..memang kejadian bubur tu nanti agak menghampakan..kalau nak buat sendiri pun boleh..cuma agak leceh sedikit ler..hehe

Note:Bubur pedas yg dibeli ni pun hari tu aku modified lagi sikit...sebab rasa tawar(maklum,yg menjual tu puasa agaknya) dan aku tambah kacang hijau yg dipotong kecil. Cuma malas lak nak snap gambar..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

Kerull said... [Reply to comment]

salam Orang disana..wah sedapnya lah nampak bubur pedas tu..mmg buka selera ni...

HaSue said... [Reply to comment]

Kerull: wkumsalam jwb org di sini..hehe..bubur pedas ni memang sedap..bagi yg x pernah merasa harus dicuba..resepi ada dah post sebelum ni..cuma rempah jelaa kena cari atau buat sendiri..hehe

Jiya said... [Reply to comment]

mengancam betol bubur nko ni hasue... sue.. bubur pedas ni mmg pedas ker? akekek.. kot2 ada nama pedas tp tak pedas :P

HaSue said... [Reply to comment]

Jiya: betul tu jiya..bubur nih memang tak pedas pun..rasanya lebih kepada rempah2 gitu..tapi bukan rasa rempah yg kuat tau..ia dinamakan bubur pedas sbb guna rempah ni laa kot..hehee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...