Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, August 4, 2010

Black Beauty Choc Cake.. For Birthday Boy

Semalam genap lah 11 tahun usia anak sulungku.. belum ada celebrate lagi sebab kalo xde aral ingat nak skali jer majlisnya dengan adiknya yg menyambut besday di bulan yg sama.. Tapi untuk saja2 jer..dan bagi mengingati hari lahirnya aku buatkan ler sebijik kek ceklat yg amat simple dan zup zap zup..tak sampai zap lagi dah siap pun adunan..
Memang simple lah prosesnya tapi kejadiannya tak menghampakan...lagi2 kalo anda peminat kek yg naik2 gini anda mesti cuba sendiri yer..

Resepi nih pun ramai yg dah cuba kan..resepi asal dr chef zubaidah..dah di try ramai blogger..antaranya mak lang azie sendiri..nih aku nampak dulu dah kat umah kak leen..jadinya kopipes dari umah mama aisya yg chumel tu jelah yer..mekasih kepada semua yg terlibat dalam penyebaran resepi ini..

Sila abaikan ganache yg sememeh tu yer...saja nak habiskan stok whipping cream yg tinggal seco'et jer lagi wat nyemak jer dlm freezer...pastu campurkan ngan cooking coklat n sedikit butter...hehe..pastu nampak lak yg putih2 tu lebihan whipping cream yg x dicampur dengan coklat di siram kat atas..x kuasa aku nak tyg..takde deko2 pun..ehehe

BLACK BEAUTY CHOC. CAKE
sumber : chef zubaidah

BHN A
2 cwn tepung gandum/superfine (mklang guna tpg gandum)
¾ cwn serbuk koko
2st soda bikarbonat >hasue guna 1 1/2 st jer
2st b/powder >nih pun guna 1 1/2 st jer

BHN B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan
1 cwn air panas suam
1sb emulco
3 biji telur

Cara
-Ayak Bhn A, ketepikan
-Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
-Masukkan Bhn B dan gaul rata
-Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah
-Guna loyang 8x8

Topping Jimat :
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn gula
2 1/2 cwn air (mklang guna susu cair)
1/2 cwn tpg jagung
2sb marjerin

Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau.

Apa2pun aku doakan segala yg terbaik untuk anakku,Muhd Amrie Zahrul..atau abanglong semoga menjadi anak2 soleh dunia akhirat..n terima kasih juga buat rakan2 yg wish kat FB... :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

K.Nor said... [Reply to comment]

happy birthday buat anak teruna sue.. semoga menjadi anak soleh dan berjaya dlm hidup di dunia dan di akhirat

~~ciklinn~~ said... [Reply to comment]

wallah... gebu sungguh kek coklat tu... sedappnyer.... hepi belated besday utk anak teruna yer...

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Salam Sue...happy belated birthday buat Banglong, semoga menjadi anak yang soleh dan berjaya dalam kehidupannya. Banglong rajin2 tolong mama ya, tak lama lagi puasa, selamat berpuasa juga ya

Eliza said... [Reply to comment]

eppy belated besday boy. semoga menjadi anak yg soleh yg membahagiakan hati ibubapa. Amin...

Sue said... [Reply to comment]

K Nor: Thanks kak..aminnn.. :))

Ciklinn: lg sedap bila dah semalaman dlm peti es..hehe...tq 4 da wish..

Kak Rosaliza: Wkumsalam..timakasih kak...aminnn..hrp2 makin rajin laa hendaknya

Kak ELiza:thanks kak..aminn

Gee said... [Reply to comment]

sedappp nyer kek tu..heppy belated besday....!!!!

Sueozana said... [Reply to comment]

Salam Sue,
Happy belated B'day to abg long Muhd Amrie Zahrul.. Smoga diberkati Allah d dnia n akhirat. Selamat berpuasa utk mama Sue n kluarga.. tk care.

HaRi-HaRi BaHaGiA said... [Reply to comment]

sedapnye.....kek tu terima kasih sbb kongsi rezepi ekk....selamat hari jadi utk abg long...sebaya anak kita.....no.2 bila lak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...