Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, January 25, 2010

Apple Crumble

Honestly,memang sedap apple crumble yg simple ni..bagi penggemar epal sekelian,harus dicuba yer..thanks to Ijayuji dan kak ina yg promote resepi ni...hehe
Tapi memandangkan masa buat ni my hero takde kat umah so aku layan sorang2 jek..opps,berdua..sebab eyana ok jek bila aku suap..hihih...masih ada lagik dlm esbok tu.hehe..so sapa2 lum try lagi tu,even korang tak suka epal crumble..try laa buat sekali ekk..kot2 berkenan ke..

Dah macam iras2 pai epal lak ..ehe..guna epal hijau 2 biji dan epal yg saiz agak besar tu guna setengah bijik jek...rasa masam2 manis gitu.ala2 citer P.Ramlee.. :D

Oklah..resepi nih c n p dari rumah Ijayuji ..tq2

Bahan-bahan

Utk Crumble *loyang 18cm
• 100g tepung gandum
• 40g gula
• 80g butter sejuk dr peti ais
• sedikit garam
Utk Inti
• 3 biji epal - kupas dan potong dadu
• 2 sudu mkn gula perang
• 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon

Cara-cara

• Satukan semua bhn crumble sehingga menjadi serbuk breadcrumb. ketepikan.
• Dalam mangkuk lain, satukan semua inti dan gaul sebati. ketepikan.
• Ambil sedikit dr adunan crumb dan tekan padat di dasar loyang.tk perlu terlalu tebal. (tp jika ingin lapisan tebal wat adunan crumble 11/2 adunan).Bakar sekejap dlm 10minit.
• Kemudian masukkan inti. Tutup inti dengan menaburkan lebihan crumb tadi.
• Bakar lagi suhu 180 hingga kekuning2an.
• Siap dihidang. Enak juga jika dimasukkan ke dalam peti sejuk.

Dessert omputih nih kalo bagi kita org melayu nih layan ngan teh o petang2 pun layan jek kan..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

ain said... [Reply to comment]

sedap tuu!!! kat umah akak ni ada gak epal hijau n merah. rajin ke nak membuat ni.hehe

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Hasue, pls give me some!!!!

Mana Eyana??? Aunty Love nak cubittttt!

ME's Delight said... [Reply to comment]

salam sue..kita mmg suka epal tau..esp. yg hijau..buat ape2 dish pun kita suka..tp x pernah lak nk mencuba buat apple crumble ni..thanx coz 'buka' hati e nk try resepi ni...pandai tul sue promote ni...x sabar rasanya nk gi tesco beli epal..lalalal..

Fa'e said... [Reply to comment]

salam sue...lama kfae xmai cni rasanye... sue pekabo? dh abis ke apple crumbs tu? kalo ada lg, nak sepotong? hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...